"Репортери" звинувачують владу

Четвер, 11 січня 2001, 19:53
Просто разгромною була прес-конференція "Репортерів без кордонів" за ітогами їх місії в Україні.

Більше усього "влетіло" генеральному прокурору. "Прокурор гальмував справу… Він не робив свою роботу, а зайняв позицію адвоката влади. Генеральний прокурор робив все можливе, щоб якісь офіційні особи уникли відповідальності. Він набагато велику активність виявив в іншій справі". Все це про пана Потебенька.

Більш того репортери ухвалили єдине вірне, на їх погляд, рішення і рекомендували Кучмі звільнити Потебенька. Зі слів Менара, "президент не став захищати" прокурора. "Репортери" розцінили мовчання президента як згоду і виявилися не праві.

Трохи пізніше прес-секретар президента спростував ці слова Менара в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна. Мартиненко стверджує, що на зустрічі питання усунення від посади генерального прокурора взагалі не обговорювалося.

Президент лише зазначив, що не може назвати діяльність правоохоронних органів ідеальною, уточнив Мартиненко. При цьому, кажучи про причини недоліків в їх роботі, Кучма назвав, серед іншого, прогалини в українському законодавстві, в тому числі, відсутність нової редакції Карного кодексу, проект якого знаходиться в парламенті.

А ось як виклав доводи президента Робер Менар. Кучма скаржився на пережитки минулого в окремих громадян, на відсутність нових карного і процесуального кодексів, на парламент, який "не дуже добре відпрацював". "Але ми не такі наївні, щоб не зрозуміти, що його слова потрібно розуміти так - "я закони не приймаю, тому, я ж не винен, що немає необхідних законів", прокоментував слова президента Менар, який явно не згодний з президентом.

"Справжня проблема влади - взнати правду про того, хто, як і за що вбив Георгія Гонгадзе". І якщо в найближчі тижні Україна не продемонструє відкрите і ефективне розслідування по цій справі, то в цьому випадку, країну точно виключать з Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Тема тиску на журналістів і свободи слова в Україні взагалі також обговорювалася з президентом. Менар виклав позицію "Репортерів" приблизно в таких висловлюваннях: "Не треба удавати, що журналісти в цій країні відчувають себе в безпеці. За останні 5 років в Україні загинули 10 журналістів, і лише у разі загибелі Бориса Деревянка був виявлений виконавець, але замовник досі залишається невідомим. Ми абсолютно впевнені - Гонгадзе був вбитий, оскільки був журналістом, і ми не можемо бути задоволені ходом слідства".

Зі слів головного "репортера" президент був до цього готовий і навіть передав їм кілька щойно підписаних документів з захисту журналістів. "Але ми звикли судити по справах", - погрозив Менар.

Ще один цікавий нюанс, який робить Україну не схожою на інші Європейські держави. Менар докорив Кучму в тому, що він не виявляє увагу до сім'ї Георгія. "Президент жодного разу не зробив нічого, щоб поговорити з мамою і тільки пару днів тому дав зрозуміти, що може зустрінеться з дружиною. У будь-якій країні, де відбувається щось подібне, президент насамперед дзвонить рідним і висловлює їм свою підтримку", - говорить Менар.

До речі, "репортери" просто вражені поведінкою українських чиновників. Ось приклади. У четвер вранці була запланована зустріч з тим же генпрокурором і слідчим у справі Гонгадзе. За півгодини до призначеної зустрічі журналістам подзвонив слідчий Василенко і сказав, що бесіди не буде, каже, ви ж мали можливість зустрітися з Потебеньком на прес-конференції, де "він дав вам вичерпну відповідь", навіщо ще зустрічатися?

Тоді, до речі, генпрокурор практично не відповів на питання про результати розслідування факту стеження за Георгієм. Тому "репортери" логічно чекали почути відповіді на свої питання на особистій зустрічі. Марно…

На зустрічі з першим заступником міністра внутрішніх справ, швидше всього, з Миколою Джигою, репортери поцікавилися, чому, виступаючи з парламентської трибуни, він заявив, що тіло пролежало у землі більше року. Той послався на попередні дані експертів. Однак, як знають "репортери", вже до цього моменту були відомі дані таращанського експерта Воротинцева, дії якої вони розцінили як "правильні". "Висновок один - або перший заступник дуже-дуже погано поінформований, або, це моє особисте враження, хотів заплутати слідство", - радикально висловився Менар.

Коротше, журналісти виїжджають з України із страшними враженнями. "Не ту країну назвали Гондурасом!". А як нам? Ми тут кожного дня живемо…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування