Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Доля зв'язки "двох Ю" вирішена

Субота, 13 січня 2001, 16:29
Зараз прийшов час, коли Юлія Тимошенко, вочевидь, буде звільнена. Таку думку в інтерв'ю УП висловив політолог Михайл Погребинский, який вважає нонсенсом ситуацію, коли віце-прем'єр знаходиться в опозиції до Кучмі і працює в пропрезидентському уряді.

"Врешті решт Юлію Володимирівну доведеться звільнити. І, мабуть, зробить це Кучма напряму", - розповів УП після "параду кримінальних справ" керівник Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський. "Ющенко сам ніколи не звільнить Тимошенко - він надто сильно ввійшов у роль лицаря. Я взагалі не представляю, як він підпише такий наказ. Так що швидше за все це буде пряма відставка руками президента".

Правда, тут є як мінімум три проблеми. По-перше, вважає Погребинський, знову може встати питання про подання прем'єра на звільнення, яке Кучма вимагав у випадку із силовиками. "Втім, я, наприклад, вважаю, що воно не потрібно", - додав політолог.

Крім цього моменту, Кучму стримує ще два чинники. "Схоже, у президента з Ющенком була домовленість про поділ сфер повноважень, і вона заважала президенту зробити це раніш. І тому Кучма не хоче порушувати слово, дане Ющенку. І, по-друге, звільнивши Тимошенко, йому доведеться брати відповідальність за ситуацію в ПЕК на себе, тому що умова була яка - Ющенко відповідає за енергетику, а Кучма не втручається в його кадрові питання".

А кадри в прем'єра ще ті! "Стиль політичної активності, який демонструє Тимошенко - безкомпромісність, жорсткість, прагматизм на грані з цинізмом - такий стиль потрібний Ющенку. Тому що така людина має працювати в зв’язці з романтиком. У цьому секрет успіху тандему "двох Ю" (Ющенко плюс Юлія Володимирівна)".

Як виходить із слів політолога, і глава уряду, і його заступник не є політиками самодостатніми. Ющенко без Тимошенко теж не може обійтися, вважає Погребинський. І коли знімуть віце-прем'єра, то главі уряду потрібний хтось на її місце. "Ці хтось із такими ж характеристиками є в таборі його опонентів. Наприклад, Суркис, хоча, зрозуміло, вони не будуть працювати разом. Так що в Ющенка буде проблема не пошуку, а вибору".

Хоча доля в уряді Юлії Володимирівни вирішена, вона навряд чи зникне з політичного обрію. Більш того, у Тимошенко будуть шанси залишитися одним із найактивніших політиків. Щоправда, вважає Погребинський, для цього після відставки віце-прем'єра зв’язка "двох Ю" має зберегтися. Або Тимошенко необхідно теж когось знайти на місце Ющенка.

Також Погребинський вважає, що звільнена з уряду Тимошенко не буде відбувати найкращі роки у в'язниці. "У неї гарні адвокати, а досвід сусідів показує, що посадити за грати у такому випадку важко". Та й мета така не переслідується: "Політично це було б неадекватно". В уявленні Погребинського, слідство буде йти, а паралельно з ним Тимошенко буде займатися політикою. Але, зрозуміло, вже поза структурою виконавчої влади.

Читайте думку самої Тимошенко про можливість своєї відставки у "Дзеркалі тижня"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування