Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тігіпко замінить Ющенка?

Неділя, 14 січня 2001, 18:00
Чутки про швидку відставку Ющенка з прем'єрської посади останнім часом різко активізувалися. Люди, яких прийнято називати добре поінформованими, кажуть, що вже наприкінці січня – на початку лютого в Україні може бути новий прем'єр.

Офіційних мотивів для відставки Ющенка може бути як мінімум два - "дуті" показники досягнень уряду, в тому ж ПЕКу, а також захист "корумпованого" віце-прем'єра Тимошенко. Другий довід виглядає непереконливим, якщо прочитати відповідь на останнє запитання в інтерв'ю Тимошенко "Дзеркалу тижня".

Нагадаємо, до речі, що Марчук був звільнений з посади прем'єра з офіційним формулюванням "у зв'язку з виконанням ним функцій і повноважень депутата України на постійній основі". Паралельно вийшла заява президентської прес-служби, в якій Марчука звинуватили в "низькій ефективності діяльності кабінету Міністрів, низькій бюджетній дисципліні, не дивлячись на окремі позитивні результати в сфері економіки". Більш того, тоді Марчук дозволив собі "замість повсякденної чорнової роботи з організації діяльності уряду … зосередити свої зусилля на створенні власного політичного іміджу". В нашій країні з нашим президентом, мабуть, останнє - найстрашніший злочин.

Вслід за Марчуком був звільнений Лазаренко "за станом здоров'я". Пустовойтенко пішов у зв'язку "зі складенням повноважень уряду" після переобрання Кучми на другий термін. Зараз, напевно, противники Ющенка ретельно продумують не стільки офіційне формулювання, скільки офіційне пояснення, яке вони пропонуватимуть Заходу і суспільству.

Нова кандидатура вже підібрана, переконані знаючі люди, - це Сергій Леонідович Тігіпко, який був керівником "Приватбанку", колишній віце-прем'єр, колишній міністр економіки, а нині - лідер партії "Трудова Україна". За його спиною - син Деркача Андрій, Ігор Шаров, Віктор Пінчук і ряд інших крупних і досить самостійних фігур.

Ми поцікавилися в Сергія Тігіпка, чи надходила до нього "цікава" пропозиція від президента, і що він взагалі думає про можливість швидкої відставки Ющенка.

"Що за дурня? В квітні минулого року була затверджена програма його уряду, тому до квітня нічого такого не буде. Що стосується президента, то йому зараз не вигідно ухвалювати таке рішення. Невже не зрозуміло?", - поставив питання на питання Тігіпко.

Лідер "Трудової України" каже, що вже три місяці, як він не був в президента і не спілкувався з ним. Однак він не виключає, що в принципі, його кандидатура може розглядатися при вирішенні питання про нового прем'єра. "Але в цьому списку є ще 5-6 прізвищ. Наприклад, Азаров Микола Янович, хтось з силовиків, не дивлячись на останні події, Медведчук, інші. Як кажуть, свято місце пусто не буває", - припустив Тігіпко.

Сам він, якщо Ющенко все ж піде, перш ніж приймати пропозицію, подумає над умовами. Для Тігіпко важливо, чи буде цей уряд коаліційним, якщо так, то хто до нього увійде, які задачі будуть стояти перед Кабінетом. "Поки все це на рівні запитань. Зараз говорити про це передчасно", - додав Тігіпко.

Однак, заспокоїв Сергій Леонідович, до квітня не варто чекати нічого серйозного. І ще до квітня Ющенко може зробити багато чого. Наприклад, Тігіпко радить Віктору Андрійовичу провести переговори з 2-3 фракціями щодо створення коаліційного уряду. "Це був би дуже сильний політичний хід. Заодно це допомогло б зняти кризу в парламенті".

Хочеться нагадати Сергію Леонідовичу універсальне правило - "незнання не звільняє від відповідальності". Той факт, що до Тігіпка ще не зверталися з пропозицією, ще не означає, що його кандидатура не розглядається всерйоз.

Тим більше, це не означає, що Кучма і його оточення вирішили дати Ющенку спокій. Йому вже придумали нове моральне випробування - саме йому планують доручити переговори з учасниками акції "Україна без Кучми". Деякі експерти вважають, що ще одним тестом "на моральність" буде ситуація навколо Тимошенко. Одна справа, коли її підозрюють і навіть заводять карну справу, зовсім інша - якщо Тимошенко все ж таки посадять. Як тоді вестиме себе прем'єр?

До речі, один з опитаних політологів вважає, що новий прем'єр буде "із зовнішністю і розумовими здібностями" нинішнього міністра економіки Василя Рогового. "Кучмі не конкурент, не харизматичний, не вміє викладати свої думки", - ось за визначенням цього політолога основні риси майбутнього глави уряду, якщо Ющенка підуть.

Тобто ще сіріший і слабший за Кучму. Якщо це взагалі можливо.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування