Хто стежив за Гонгадзе?

Понеділок, 15 січня 2001, 15:47
За Гонгадзе стежили працівники Управління кримінального пошуку. При чому двічі. Першого разу Гонгадзе повідомив про це Генпрокурора, тоді стеження було зняте, але за місяць поновлене.
Такі дані власного журналістського розслідування наводить Олег Єльцов в газеті "Грані".

За даними журналіста, команда на стеження за Георгієм походила від пана Кравченка. Він отримував доповідні з цього приводу. Писав доповідні міністрові начальник першого відділу УКП Михайло Пустовіт, якого через тиждень після заяви Гонгадзе до Генпрокуратури тихесенько відправили на пенсію. Нині його крісло гріє така собі Ганна Іваницька.

За Гонгадзе стежили два екіпажі. Перший постраждав після безрезультатної заяви Гонгадзе. Четверо випускників Академії МВС, прослуживши менше півроку залишили УКП. Трьох звільнили, одного перевели в інший підрозділ.

Їхні прізвища: старший опер Володимир Ярошенко (мешкає на лівому березі Києва, масив Березняки, у будинку №8 по вулиці Тичини), його колеги Салашенко, Назарчук, Чеменко. Останнього – Сергія Олександровича Чеменко спіткала не така зла доля, як решту членів екіпажу, яких примусили писати рапорти про звільнення з органів, щоправда, пообіцявши поновити на службі через півроку, коли все вщухне. Чеменко перевели до управління кримінального розшуку столичного управління внутрішніх справ. Звільнені оперативники так і не зрозуміли, за що їх "пішли". Сумлінно виконували команди начальства й раптом виходить "якась стаття в інтернеті", після чого їх примушують іти геть...

За відомостями автора, члени другого екіпажу, які стежили за Гонгадзе залишилися на службі, як власне й ті, хто стежив за Єльцовим.

Нагадаємо, що до свого зникнення Гонгадзе звернувся на ім'я Потебенька з приводу стеження за ним. Хто стежив, чи підтверджуються підозри журналіста щодо того, нібито це були підлеглі пана Кравченка? Потебенько перед парламентом заявив, що факт стеження за Гонгадзе не підтвердився (!).

За даними Єльцова, у будівлі Управління кримінального пошуку (начальник управління – Пукач Олексій Іванович), що розташоване по вулиці Трутенка, 4 – неподалік від Академії СБУ - не так давно успішно знищили базу даних, напрацьовану цілим управлінням за кошти податкосплатників протягом п'яти років. Знищувались та переписувались журнали обліку та рапортів, палилася документація, яка свідчила про діяльність служби за часів керування МВС паном Кравченком. Причина єдина: служба не завжди займалася тим, на що вона спрямована. Значною мірою спостереження велося не за кримінальними елементами, а за народними депутатами, журналістами, представниками опозиції.

Єльцов просить вважати цю статтю офіційним зверненням до правоохоронних органів і повідомляє, що за будь-яких обставин не збирається відкривати джерела інформації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:24
ФДМУ за тиждень провів 8 успішних аукціонів з приватизації на 28,5 мільйонів
19:59
Якою буде освіта у професійних ліцеях і як формуватимуть їхню мережу: відповідає МОН
19:53
"Тиждень чекали": Буданов розповів деталі збиття російського Ту-22
19:49
фотоЗеленський провів нараду біля розбомбленої багатоповерхівки в Дніпрі
19:48
відеоУ Києві рятувальники винесли понад 10 собак і котів із палаючої квартири: 6 тварин загинули
19:35
ЗМІ дізнались, які заходи включатиме новий пакет санкцій проти РФ
19:27
Нідерланди невідкладно дають понад €200 млн на ППО та снаряди для України
19:26
"Під виглядом співробітників Бюро видурювали у людей гроші": ДБР викрило шахрайську схему
19:15
фотоНа Дніпропетровщині ворог атакував рятувальників, коли ті гасили пожежу від обстрілу
19:14
Понад 55% мережі системно важливих банків здатні працювати під час блекауту – НБУ
Усі новини...