Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Геть цензуру, Кучму та кримінальні клани. Хай живе свобода слова

Понеділок, 15 січня 2001, 19:22
В Україні є політична цензура, щоб не казав про наявність свободи слова президент. Більш того, якщо журналісту пощастить "протягнути" свій критичний матеріал, його чекають важкі наслідки. Особливо тяжкі наслідки можуть викликати статті про Кучму і кримінальні клани.

Такий висновок виходить не тільки з наших журналістських спостережень, про це свідчать результати опитування людей і просто експертів, які оприлюднив президент Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Анатолій Гриценко. За його словами, 68,4% опитаних населення вважає, що після публікації критичних статей може бути фізична розправа над журналістом, 59,1% - психологічний тиск на журналіста або редактора, більше за 52% - економічні санкції проти видавця.

Наявність політичної цензури в Україні підтверджують більше за 70% опитаних експертів в сфері ЗМІ і більше за 52% опитаного населення. 90% експертів в сфері ЗМІ і 49,2% опитаних вважають, що журналісти і в цих умовах не гнушаються замовними статтями.

Що ж робити і як бути? Народ вважає, що потрібно, передусім, забезпечити фінансову незалежність ЗМІ і журналістів (52,6% опитаних) і змінити ставлення до ЗМІ з боку державної влади (37,2%). (Усього були опитані 100 експертів і 2009 громадян у всіх регіонах України.)

Ось такі невтішні дані напередодні парламентських слухань з проблем свободи слова. У вівторок протягом всього дня будуть "випускати пару" журналісти і фахівці, потерпілі від цензури і правоохоронних органів, пишуча братія з усіх регіонів країни. Дадуть слово і мамі Георгія Гонгадзе.

Все це дійство буде транслюватися на сайті Верховної Ради. Там на сторінці "Парламентські слухання з питань свободи слова" можна буде взяти участь в форумі, подивитися відеотрансляцію і ознайомитися з матеріалами слухань. Якщо у вас є питання по свободі слова, задавайте – svoboda_slova@rada.gov.ua.

Згодом форум буде перетворений в постійно діючий чат, на якому в режимі реального часу користувачі Інтернету будуть мати можливість спілкуватися навіть з керівництвом Верховної Ради. Одним з перших на обговорення буде винесений законопроект з регулювання Інтернету в Україні. До речі, за даними УЦЕПД, біля 41,4% громадян країни взагалі не знають, що таке Інтернет.

Ще декілька новин, які безпосередньо стосуються теми. Найближчим часом Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовлення має намір провести перереєстрацію друковані ЗМІ, щоб "принципово" змінити ситуацію в цій сфері, коли російські друковані ЗМІ переважають над українськими.

Національний союз журналістів України презентував книгу "Преса і влада: біла книга про пригнічення засобів масової інформації і окремих журналістів в Україні".

Як обіцяв глава парламентського комітету з свободи слова і ЗМІ Олександр Зінченко, депутати не мають наміру майбутніми слуханнями ставити точку в проблемі свободи слова. Дійсно, до 25 січня має бути готова президентська доповідь з цього питання. Ось він нам розповість…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...