Тимошенко залишається на свободі. Поки що

Понеділок, 15 січня 2001, 19:49
Юлія Тимошенко залишається на свободі. Мірою запобігання для неї поки що обрали підписку про невиїзд – тепер без дозволу слідчого вона не має права залишати Київ. Сама ж Тимошенко говорить, що нічого подібного в генпрокуратурі не підписувала. Зате подала в Київський міськсуд на Потебенька.

Коли о пів на п’яту Тимошенко нарешті вийшла до журналістів із генпрокуратури, віце-прем'єр і представники мас-медіа, які оточили її, секунд десять мовчки дивилися один на одного. "Ну, я готова відповідати на ваші запитання", - двічі намагалася повернути до життя журналістів заступник глави уряду. Перед цим представники ЗМІ п'ять з половиною годин, з 11 ранку, на морозі чекали віце-прем'єра під прокуратурою. І, відверто, вже на третій годині відчаялися побачити Юлію Володимирівну без сталевих браслетів.

Особливо ці побоювання посилилися десь о пів на четверту. В цей раз відомство Потебенько, навчене досвідом попередніх допитів Тимошенко, вирішило перехопити ініціативу і ще до виходу віце-прем'єра провело прес-конференцію. Однак Микола Обіход, всупереч очікуванням, оголосив, що мірою запобігання для Тимошенко обрали зобов'язання підписки про невиїзд.

Сама Тимошенко, яка нарешті з'явилася на ганку генпрокуратури, заявила, що не підписувала жодних документів, у тому числі і підписку про невиїзд, крім заяви про те, що розцінює дії прокуратури як політичне замовлення. У той же час незрозумілий один момент. Чому, якщо Тимошенко не ставила автограф під підпискою про невиїзд, вона заявила, що "продовжить працювати в уряді, тому що слідчі будуть давати дозвіл на всі виїзди за межі Києва". У той же час на допиті, де була оголошена міра запогання, Обіхода не було. Так що хтось або видає бажане за дійсне та недоговорює, або володіє не всією інформацією.

У понеділок Тимошенко були пред'явлені обвинувачення – не дивлячись на те, що вона знову прийшла без адвокатів (цей крок Юлія Володимирівна за традицією пояснила тим, що провини за собою не бачить). Враховуючи, що обвинувачення могли оголосити тільки в присутності захисника, віце-прем'єру його призначило слідство. Після чого оголосило, що Тимошенко звинувачується за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 17 "замах на контрабанду в особливо великих розмірах", ст. 70 "контрабанда в особливо великих розмірах", ч. 1 ст. 172 "посадова фальсифікація".

Щоб пояснити можливі наслідки для Юлії Володимирівни, Обіход пояснив, що за контрабанду у нас дають від 3 до 10 років з конфіскацією майна. Враховуючи такий, хоч і "незаконний" поворот подій - "генпрокуратура порушила мої права на вільний вибір захисника, гарантовані Конституцією" – Тимошенко все-таки буде користуватися послугами команди своїх адвокатів, серед яких буде відомий юрист Семен Островський.

Ще Обіход заявив, що в обвинуваченнях з'явився новий епізод - "замах на контрабанду". Зі слів заступника генпрокурора, цей момент став відомий внаслідок останніх слідчих дій. Тимошенко стверджує, що обвинувачення саме не знає, що ще їй приписати і у поспіху политзамовлення робить помилки.

На ці обвинувачення ще до того, як вони вилетіли з вуст віце-прем'єра, у Обіхода вже були готові відповіді: "Нам кажуть, чому ви зайнялися Лазаренком тільки коли він пішов з посади. А ось зараз ми працюємо над Тимошенко, коли вона працює в уряді". Або ще: "Нас питають, навіщо ви випустили Лазаренка з країни. А ви хотіли б, щоб тоді була така ж ситуація, як із депутатами Головатим, Шишиним і Жиром?"

Також зі слів Обіхода стало відомо, що тепер в одну справу об'єднані справи не тільки проти Лазаренка, Фальквича і Олександра і Юлії Тимошенків, але і проти Агафонова, Кириченка та ще близько 15 осіб.

Сама Тимошенко у відповідь на роботу генпрокуратури вже подала в Київській міський суд (а не Печерський районний, як обіцяла в суботу) скаргу на протиправні дії Потебенько. За її словами, обернеться вона карною справою проти генпрокурора. Що стосується російських слідчих головної військової прокуратури, то в понеділок ніхто схожий на них із Тимошенко не спілкувався.

"Я упевнена в тому, що це політична розправа, - заявила віце-прем'єр після "слідчих дій" хронометражем в п'ять з половиною годин. - Це входить в план тих кланів, які хочуть обмежити мої дії з наведення порядку в Україні, але у мене і моєї команди вистачить мужності і сил пройти цей шлях", - переконана Тимошенко. І говорить, що їй вже нічого не страшно – хоча готова до всього.

P.S. УП далека від того, щоб ідеалізувати пані Тимошенко і вважати її невинною жертвою прокуратури. Однак нас непокоїть той факт, що ті, хто не менш провинився перед країною, відчувають себе безкарними. Заводять справи на тих, на кого треба, на кого дали команду "фас", хто став неугодний, а може небезпечний.

Але система така, що ті, хто сьогодні "в фаворе", завтра можуть виявитися у в'язниці. Той же пан Волков, ще не так давно віддалений від тіла, зараз в числі найближчих друзів Кучми проводжає старий новий рік. Сьогодні він корисний. А за пару місяців необхідність в ньому відпаде, і його точно так само викинуть з кабінету за непотрібністю, а може ще і посадять. За що – знайдуть.

Чи зможе у цьому разі Волков або Суркіс чинити опір так само мужньо, як Тимошенко? І взагалі, невже треба порушити кримінальну справу, щоб людина зрозуміла і в голос сказав, в якій системі він живе?

Читайте також:

Понеділок в Тимошенко точно буде важким

Доля зв'язки "двох Ю" вирішена

Замковенщина і Потебеньщина віце-прем’єра

Юлія Великомучениця

Одного побачення з Тимошенко замало

"Парад" кримінальних справ

Тимошенко загрожує до 10 років в'язниці

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування