Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

Вівторок, 16 січня 2001, 19:07
Дивні речі відбуваються в Дніпропетровську – місці здійснення трудових подвигів Кучми. Центр міста з понеділка оточений міліцією і людьми в штатському. Спеціальними стрічками огорожені площі перед мерією, облдержадміністрацією, ЦУМом і пам'ятником Шевченку. На повну здійснюється face control. Особлива увага приділяється перехожим зі згортками (а раптом там намет?!) Міські гострослови вже похрестили цей захід "Операція "Турист".

Передісторія у цієї операції була такою. В п'ятницю, після реєстрації Дніпропетровського обласного громадського комітету захисту Конституції "Україна без Кучми", шість його членів нарізно подали заявки на проведення мітингу. Акція планували в різних місцях, повідомила УП дніпропетровський журналіст Олена Гарагуц: під обладміністрацією, під мерією, на площі Петровського, у парку Глоби, на Театральній площі біля пам'ятника Шевченку та під ЦУМом. Однак планам не дано було реалізуватися – глибокої ночі в п'ятницю додому до кожного члена комітету з'явилися міліціонери з постановою суду, яка забороняє проведення акції.

Пригадавши 39 статтю Конституції - "громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи та демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування" - було вирішено провести мітинг під обладміністрацією.

 
 
Але, прийшовши 13 січня на місце дії, мітингуючі побачили площу, де стояла будівельна техніка: КАМАЗи з піском, трактори, екскаватори. Відповідальні особи заявили, що тут тепер плануються ремонтні роботи, і площу краще залишити, щоб мітингуючих "не засипало піском". Тому було вирішено наступного дня провести мітинг під ЦУМом.

14 січня ЦУМ оточило небачене до цього скупчення міліціонерів і СБУшників. Мітингуючим заявили, що акція незаконна, і за спробою розкрити плакати слідуватимуть "адекватні заходи". Представники управління МВС заявили, що вони "погрузят" пікетників у машини, відвезуть до суду, де їх засудять за порушення українського законодавства. Однак, не дивлячись на погрози, над натовпом замаяріли національні прапори. Зі згорненими плакатами мітингуючі простояли близько години.

У цей же час в Дніпропетровську почалися інші "дива" з активістами антикучмівської акції. О 9:30 у неділю, на площі Леніна було затримано секретаря Жовтневого комітету СПУ Олега Порова "за дрібне хуліганство". О 10:00 – голова обласної організації УНР. Як передає дніпропетровська журналістка, міліціонерів очолював керівник облуправления громадського правопорядку МВС Олег Гезь.

 
 
Ще одна дивна історія трапилася з першим секретарем міського комітету СПУ Юрієм Алексеєнком. 14 січня о 8:40 ранку він відвозив дружину на роботу. Біля гуртожитку автомобіль обігнали ГАІшники і наказали зупинитися. Перевіривши документи, співробітники автоінспекції зажадали відкрити багажник і виявили в ньому два намети, гучномовець, український прапор і газети. Заявивши господареві авто, що саме зараз знаходяться в розшуку намет і мегафон, украдений учора з розташованої неподалік школи, ГАІшники відвели Алексеєнка з дружиною та їх товаришем до Жовтневого райвідділу міліції. З 9:00 до 13:00 вони чекали обікрадених для пізнання намету і мегафона.

О 13:00 народилася нова легенда, розказала УП дніпропетровська журналістка. Алексеенка запросили до кабінету і розказали, що намети і мегафон були вкрадені не зі школи, а у ринкового реалізатора косметики, який ось-ось прийде їх пізнавати. Але продавець так і не з'явилася. Втомившись чекати, Алексеєнку повернули намети і мегафон. Але до того часу мітинг під ЦУМом вже закінчився.

 
 
P.S. Фотографії зроблені 15 січня під "прикриттям" народного депутата Борщевського.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...