Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Обурений український народ вимагає відставки свого президента

Вівторок, 16 січня 2001, 20:32
Опозиція все частіше проводить публічні заходи і заявляє про те, що "до кінця березня" вона покінчить з президентом, який, за їх словами, є замовником вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Ця колишня радянська республіка, що страждає від хронічної корупції, за всі десять років після проголошення незалежності у вересні 1991 року так і не просунулася шляхом реальних реформ.

"Цей мерзотник, цей сукін син…" Саме так президент України Леонід Кучма, як вважає більшість українського населення, або, принаймні, людина з голосом, схожим на голос президента Кучми, говорить про журналіста Георгії Гонгадзе. Кучма ніби то пропонує представникам свого найближчого оточення, включаючи міністра внутрішніх справ, відправити Гонгадзе в Грузію, а потім передати чеченцям. У листопаді минулого року, в самий розпал парламентської сесії, касета із записом цієї бесіди була передана лідером соціалістичної партії Олександром Морозом в Народну Раду як доказ того, що власті на найвищому рівні замовили вбивство опозиційного журналіста, що займався виданням невеликої газети "Українська Правда". Касета слугувала мотивом для початку самого справжнього "Кучмагейта".

Обезголовлений журналіст

Широкий національний рух протесту тих, хто об'єдналися під прапором і гаслом "Україна без Кучми", об'єднує як ліві сили, так і правих націоналістів, а також профспілки. Вони поклялися "до кінця березня" покінчити з президентом. Протягом кількох тижнів у всіх містах проходять акції протесту і маніфестації, організовані за єдиним сценарієм: спочатку на головній площі встановлюється намет. Минулої суботи в Харкові, другому за розміром місті країни, розташованому в російськомовній східній частині України, міліція вжила жорсткі заходи і за допомогою палиць розігнала маніфестантів, а муніципальні службовці демонтували намет.

Причиною скандалу "Кучмагейт" було зникнення у вересні минулого року журналіста Георгія Гонгадзе. Протягом всього літа він публічно заявляв про те, що йому загрожують і його переслідують. У листопаді на узліссі лісу в районі населеного пункту Тарача було знайдено обезголовлене тіло. Коли родичі Гангадзе приїхали в місцевий морг, поліція до того часу вже забрала тіло. Родичам не вдалося відразу провести упізнання, і противники Кучми тепер стверджують, що слідство найвідвертішим чином саботувало розслідування – з самого початку і до кінця. Лише в середині грудня матері і дружині Гонгадзе представили тіло. Незважаючи на те, що вони не змогли дати офіційний висновок, дружина журналіста, Мирослава Гонгадзе, майже упевнена, що це саме він. Про це свідчать деякі прикмети на тілі убитого. У минулу середу генеральний прокурор України оголосив про те, що внаслідок проведених тестів встановлено, що "ДНК убитого дуже схожа на ДНК матері Гонгадзе". Це дозволяє зробити висновок про те, що труп ідентифікований на 99,9%. А тим часом вибухнув скандал в зв'язку з появою аудіокасети, записаному, зі слів Олександра Мороза, колишнім співробітником служби президентської безпеки, який в цей час переховується за кордоном. Цей співробітник, ніби встановив мікрофон безпосередньо в кабінеті Кучми. Президент України і міністр внутрішніх справ спочатку не виявляли великої стурбованості, але через дві тижні стали заперечувати, що на касеті записані саме їх голоси.

Обвинувачення на адресу віце-прем'єра

Але сьогодні пацюки почали поспішно покидати тонучий корабель. У п'ятницю член уряду, віце-прем'єр Юлія Тимошенко уперше відкрито заявила, що вона задоволена тим, як розвиваються події. За її словами, обвинувачення на адресу президента можна вважати "героїчними діями", які спонукатимуть народ до засудження "злочинів, що здійснюються керівництвом країни". Варто зазначити, що у 40-літньої Юлій Тимошенко, що займається енергетичним сектором, склалися дуже погані особисті відносини з президентом Кучмою. Учора генеральна прокуратура України звинуватила Тимошенко в "контрабанді і фальсифікації документів". Пані Тимошенко відкинула всі ці обвинувачення, назвавши їх "брудною політичною махінацією".

Обвинувачення в здійсненні фінансових злочинів перетворилися в улюблену тактику, що набула широкого поширення ще за радянських часів: Кучма активно використовує цей прийом для вчинення тиску на понадміру критично настроєні ЗМІ. Насправді президент став нетерпимим. На відомій касеті Кучма, якщо це дійсно він, лає всіх журналістів, включаючи і Гонгадзе, і, звертаючись до керівників своїх спецслужб, обурено говорить: "Всі ці журналісти проти президента, це переходить всі кордони! Куди ви дивитеся? Що це за нісенітниця?… Неймовірні, образливі карикатури… Це вони повинні вас боятися, а не навпаки". Разом з тим, складається враження, що страх поселився саме в таборі президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування