Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Країна Кучми-переможця

Четвер, 18 січня 2001, 12:47
У найближчі півроку Україні не загрожує соціальний вибух. Причина одна – люди настільки переймаються власними матеріальними проблемами, що їм начхати на моральність глави держави. Рівень довіри до Кучми від оприлюднених Морозом даних аніскільки не постраждав – як і раніше, майже кожний другий (45%) йому зовсім не довіряє. І якби вибори президента відбулися сьогодні, він міг би розраховувати всього на 8% виборців, а той же Симоненко все ще на 17%. Але, швидше за все, обрали б Ющенка (17%).

До таких висновків дійшли соціологи, проаналізувавши дані опитування громадської думки за грудень. Не дивлячись на те, що дослідження проводилося в перші дні останнього місяця минулого тисячоліття, коли "касетний скандал" був у самому розпалі, це ніяк не позначилося на рейтингу президента, прокуратури та міліції.

Соціологи констатують вже не просто відстороненість, а й відторгнення народу від політики. Своїм матеріальним станом зараз переймається "навіть не переважна більшість". "У країні загальна убитість особистими проблемами. Це настільки поглинає людину, що політичні проблеми його вже не викликають занепокоєння", - говорить науковий експерт фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкина.

Однак не виключено, що рівень довіри до влади вже настільки низький, що далі падати вже немає куди. Ті стабільні 13%, які все ще довіряють президенту, швидше за все не змінять свою думку при жодних обставинах. "Це ж президент!!!", - кажуть пересічні громадяни, і це співзвучно "це ж сам Бог, сам цар!"

За останній рік погіршилося матеріальне положення 63% населення, тільки 11% зазначають, що жити їм стало легше. За 6 років керівництва Кучми зниження рівня життя, відсутність законності і корупція, некомпетентність влади, посилення протекціонізму більше за все непокоять людей. Зараз 76% населення визнають себе найбіднішими.

1990-ті роки, роки становлення державності України в суспільній свідомості стали "зоною загального провалу". Тільки 8% опитаних пов'язують свої найкращі спогади з цим десятиріччям. 65% з ностальгією згадують про 1970-ті та 1980-ті, 17% сподіваються, що кращі часи ще попереду.

Проте, 44% людей дивляться в завтрашній день з надією. Це невикорінні оптимісти. Однак 65%, коли думають про те, що їх чекає завтра, відчувають тривогу та страх. Не дивно, що 51% опитаних навіть не сподіваються дожити до тих часів, коли Україна досягне рівня розвинених країн.

Враховуючи всі обставини, коли народ не чекає на милість від влади, 5% мають намір емігрувати. Серед молоді таких 20%. Отак років за п'ять Україна взагалі перетвориться в країну пенсіонерів, які кожний день будуть думати про те, на що їм жити і що їсти.

P.S. Заради справедливості варто зазначити, що жертвою касетного скандалу став єдиний політик – Олександр Мороз. Не дивлячись на те, що загалом рівень популярності його Соцпартії трохи виріс – з 3% до 5%, його рейтинг істотно постраждав – збільшилося число тих, хто йому не довіряє – з 36% до 41%.

При цьому останні події навколо Тимошенко ніяк не відбилися на її рейтингу. Соціологи пояснюють це тим, що люди вже давно визначилися для себе з тим, винна вона чи ні. Більше половини населення - 52% відмовляють їй у своїй довірі.

Це – країна Кучми-переможця, де на підтримку непопулярного політика збираються мильйонні натовпи заляканих врачів та вчителів... Країна загальної недовіри, де кожний думає тільки про себе і тільки на себе сподівається…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...