Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські геббельси з вулиці Володимирської

П'ятниця, 19 січня 2001, 11:44
Брехливу інформацію про те, що Гонгадзе брав візу до Чехії, розповсюдила прес-служба СБУ. Саме їх номер факсу стояв на повідомленні, яке у четвер розіслали у ЗМІ.

229-30-40. Такий номер телефону стоїть угорі факсового повідомлення, де йшлося про те, що Гонгадзе та родина Мельниченків отримали візи до Чехії у листопаді. Зателефонувавши за цим номером, будь-хто може дізнатися, що на іншому кінці проводу знаходиться прес-служба СБУ.

У п'ятницю інформація про відкриття візи в Чехію Георгієм Гонгадзе була визнана "помилковою". Щодо членів сім'ї Миколи Мельниченка, то вони дійсно отримали візи в цю центральноєвропейску республіку.

21 листопада 2000 року Микола Мельниченко, його дружина Людмила і дочка Леся отримали в'їзні візи в Чехію терміном на півроку, з 23 листопада 2000 року по 23 травня 2001 року. Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомив керівник прес-служби МЗС України Ігор Грушко. "Інформація про те, що таку візу в Чехію в той же час отримав і журналіст Георгій Гонгадзе, поширена рядом ЗМІ, не підтвердилася", - повідомляє агентство.

СБУ, яка розповсюдила інформацію, знала, що вона брехлива щодо людини, яку вже чотири місяці під контролем Кучми розшукують українські органи, а також Інтерпол.

Часткова і в той же час цілеспрямована "деза", спрямована в маси і не зважена на почуття родичів і близьких Георгія, прийшла, за твердженням Грушка, 17 січня о 16.00 за місцевим часом в консульське відділення посольства України в Чехії. Це була письмова відповідь на запит від дирекції служби прикордонної поліції і поліції у справах іноземців поліцейської президії Чехії. У листі говорилося, що Георгій Гонгадзе, Микола Мельниченко, Людмила Мельниченко і Леся Мельниченко отримали в'їзні візи в цю країну.

Однак 18 січня, сказав Грушко, у другій половині дня консульське відділення українського посольства, уточнюючи цю інформацію, отримало лист від чеської дирекції про те, що прізвище Гонгадзе вказане помилково. У цей же час, у другій половині дня 18 січня, по всіх провідних інформагенціях і телеканалах України СБУ розіслала повідомлення про те, що Гонгадзе в листопаді отримував візу в Чехію. При цьому підлеглі Деркача просили не посилатися на джерело інформації, що і було зроблено всіма медіа, які запустила "дезу".

Навіть якщо припустити, що письмову відповідь консульське відділення посольства отримало в останні секунди робочого дня четверга, тобто о 17:59, складно уявити, що українські дипломати в Празі відразу ж не повідомили про це СБУ у Києві, яка розслідує справу Гонгадзе. І ті, отримавши спростування, зобов'язані були повідомити про це ЗМІ, якщо на годиннику було 23:59 – останні випуски теленовин виходять вже по півночі.

Щоб спростувати брехню, українська спецслужба не зробила нічого. Можна тільки потиснути руку деяким ЗМІ, які не повірили (точніше – не прогнулися) перед відвертою дезинформацією.

Причина, через яку регулярно повідомляють, що Гонгадзе бачили у Львові або він подорожував Росією чи Європою, одна – владі не потрібен мертвий Георгій. Незалежно від замовників це пляма на Кучмі, правління якого буде асоціюватися не з європейською інтеграцією, а із вбивством журналіста.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування