Компромату вистачить усім

П'ятниця, 19 січня 2001, 13:41
Головатий має в своєму розпорядженні свіжі матеріали, які можуть пролити світло на зникнення Гонгадзе. Це "нові аудіозаписи – 30 або 60 годин, які, вважає депутат, можуть "повернути слідство абсолютно в інший бік".

Нова серія компромату містить розмови Кучми та Потебенька вже після зникнення Гонгадзе, передає Інтерфакс-Україна. Записані вони на компакт-диску, який депутат показав після представлення нової делегації парламенту в ПАРЄ. Однак, сказав Головатий, Лавринович, який очолює парламентську комісію із зникнення Гонгадзе, не бажає ознайомити її членів із цими матеріалами.

Більш того, Головатий звинуватив Лавриновича в саботажі роботи комісії взагалі і саботажі підписання спікером Верховної Ради листа-звернення до ПАРЄ з приводу надання допомоги слідству. Ще 22 грудня 2000 року була прийнята постанова парламенту про допомогу в проведенні експертизи аудіозаписів і останків тіла, знайденого в Таращі.

Зі слів Головатого, на засіданні в Парижі 16 січня моніторинговий комітет ПАРЄ "був здивований", що звернення ще не відправлене. Тому депутат звернувся до Гавріша з проханням сприяти тому, щоб спікер направив на ім'я президента ПАРЄ лорда Рассела-Джонстона ця постанова.

Разом із тим, відзначив Головатий, тимчасова слідча комісія на засіданні в середу ухвалила рішення повторно звернутися і направити постанову в адресу ПАРЄ. Однак голова комісії Лавринович "відмовляється його підписати". Але ж сама Рада Європи, обурювався Головатий, "готова надати технічну допомогу в здійсненні експертизи плівок майора Миколи Мельниченко".

Але якщо звернення парламенту ще не бачили в Страсбурзі, то оцінити ситуацію в Україні євродепутати вже готові. На думку Головатого, дебати в ПАРЄ щодо справи Гонгадзе будуть вестися в основному навколо проблеми правдивості плівок. У зв'язку з цим він прогнозує, що "українській делегації доведеться нелегко".

У той же час Головатий заявив, що про санкції відносно України в Страсбурзі, обговорюючи тему свободи слова, говорити не будуть. "Може йтися лише про оцінку ситуації", - уточнив депутат. Парламентська асамблея може схвалити або відхилити доповідь моніторингового комітету ПАРЄ, резолюцію ПАРЄ та рекомендацію ПАРЄ комітету міністрів Ради Європи.

Про санкції може йтися на квітневій або, "швидше за все", на червневій сесії ПАРЄ, коли моніторинговий комітет узагальнить відповіді Києва. Тоді будуть обговорювати виконання зобов'язань, взятих Україною перед Радою Європи.

А поки, перед сесією ПАРЄ, доповідь моніторингового комітету є конфіденційною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування