Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Погребинський і Томенко коментують відставку Тимошенко

П'ятниця, 19 січня 2001, 16:10
Президента загнали у кут

Тепер у Тимошенко є всі шанси стати лідером центристської опозиції, переконаний політолог Михайло Погребинський.

"Україні потрібні такі відчайдушні політики, їх дуже мало, вони зустрічаються тільки на крайніх політичних полюсах. А вона - у центрі і демонструє поєднання тонкого розрахунку зі здатністю "кинутися з головою у безодню". Не дивлячись на "дуже складне" ставлення до Тимошенко, Погребинський віддає їй належне - вона "безперечно" найсильніший зараз політик у центрі, переконаний він.

Для відомого політолога новина про звільнення "газової принцеси" не стала несподіванкою. Він прогнозував цю відставку давно і передбачив її з точністю до дня.

"Це рішення було заздалегідь вирішено. Президента просто загнали у кут різними обставинами - в нього не залишилося шансів не підписати цю відставку", - говорить Погребинський. Серед таких обставин він виділив, наприклад, той факт, що, знаходячись в уряді, Тимошенко не приховувала свої опозиційні щодо президента погляди.

"В уряді, призначеному президентом, не може бути міністрів, тим більше віце-прем'єрів, які висловлюються в стилі рішучого опозиціонера", - вважає політолог. Він нагадав, наприклад, заяву Тимошенко з приводу Мельниченка, якого особисто вона називає героєм і упевнена, що незабаром його приклад візьмут інші офіцери.

Подання генпрокурора, переконаний Погребинський, в даній ситуації є просто конкретною основою, чому це рішення було прийняте саме в п'ятницю. Оскільки з політичних мотивів були всі підстави зробити це "ще пару тижнів тому".

Наприклад, дещо дивною в світлі "касетного скандалу" виглядає реакція уряду. У нормальній, цивілізованій державі президент повинен був би сказати - або уряд мені довіряє, а значить, підтримує, або має піти у відставку. Нічого схожого не трапилося, оскільки країна не зовсім цивілізована. Тому, говорить Погребинський, стався "змішаний варіант" - прем'єр зберіг свої позиції, але вже позбавлений можливості наполягати на досягнутих раніше домовленостях.

А оскільки крім Ющенка з його уряду ніхто так і не висловив підтримки Кучмі, він сам не відчуває себе зобов'язаним слідувати домовленостям щодо окремих членів Кабінету, продовжує політолог.

Швидше за все, Ющенко погодиться з "втратою бійця", оскільки розуміє, що за обставин, що склалися, Тимошенко неможливо більше утримувати в уряді. Проте, з цим парламентом йому ще рік працювати, тому політолог розцінив як "дуже сильний і політично грамотний" намір Ющенка продовжувати переговори з фракціями ВР по створенню коаліційного уряду. Тим самим прем'єр "демонструє чудеса політичного навчання, вичавлюючи максимум з непростої ситуації", що склалася, діючи так, як йому і "рекомендував" не так давно сам політолог.

Кучма сповідує політику подвійних стандартів

Політолог Микола Томенко звернув увагу на те, що президент по різному підходить до розв'язання кадрових питань відносно різних членів уряду. Коментуючи в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" указ про звільнення Юлії Тимошенко з посади, він зазначив, що коли порушувалося питання про відставку міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, глав СБУ Леоніда Деркача і Держмитниці Юрія Соловкова, зі стін адміністрації президента вийшла заява про те, що глава держави може це зробити лише за поданням прем'єра.

Разом з тим, "експерти і юристи адміністрації президента переконали" Кучму, що він може самостійно звільнити віце-прем'єра Юлію Тимошенко, сказав політол, зазначивши, що раніше таке ж рішення було прийняте стосовно міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.

"Прем'єр абсолютно виключений зі сфери впливу на кадрову політику у системі виконавчої влади", - підкреслив Микола Томенко. На його думку, "організація державної влади в Україні, насамперед у частині кадрової політики, є на сьогоднішній день одним з найвразливіших місць України".

"Є велика небезпека того, що найближчим часом такі системні порушення Конституції можуть розбалансувати владу і призвести до серйозних політичних конфліктів всередині самої системи виконавчої влади", - вважає політолог.

На його думку, оточення президента має намір відносини між урядом і Адміністрацією президента, а також між Леонідом Кучмою і Віктором Ющенком "перевести в конфліктний характер і перетворити на свого роду змагання в самій системі виконавчої влади".

"Це є найбільшою небезпекою, оскільки створений прецедент тлумачення чиновниками адміністрації президента здійснення кадрової політики в Україні, оскільки подвійне тлумачення в залежності від ситуації може мати досить серйозні наслідки загалом для України", - заявив політолог.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування