Політики коментують відставку Тимошенко

П'ятниця, 19 січня 2001, 17:02
Олександр Мороз. Влада знайшла зручний момент для зливу компромату на Тимошенко

"Обвинувачення, пред'явлені Юлії Тимошенко зараз, були відомі давно, ще до її призначення віце-прем'єром", - сказав в інтерв'ю УП лідер Соцпартії Олександр Мороз. Він зазначив, що на тій касеті, яку демонстрував на презентації української делегації в ПАРЄ Сергій Головатий, говориться про те, що "ці ж аргументи використовувалися в кабінеті президента, як мотив для роз'єднання контакту між Тимошенко і Ющенком". За словами Мороза, там сказано, що "це треба зробити у зручний політичний момент". "Сьогодні момент ймовірно наступив", - сказав лідер соціалістів.

Нагадаємо, що Сергій Головатий заявив про те, що має в своєму розпорядженні аудіозаписи розмов Потебенька і Кучми вже після зникнення Гонгадзе.

Петро Симоненко. Тимошенко взагалі не варто було призначати

Лідер комуністів вбачає у звільненні Тимошенко відсутність у державі кадрової політики. Цей факт ще більш переконав його в цьому. У той же час він особливо не вірить в те, що за віце-прем'єром немає гріхів: "Те, що було раніше відомо і по Лазаренку, і по ЄЕСУ, давало підстави сумніватися в принципі "чистоти" уряду, відсутності корумпованості", сказав він в інтерв'ю Інтерфакс-Україна. І взагалі її не можна було призначати.

Симоненко висловив переконання в тому, що "кожен має нести відповідальність згідно із законом", якщо підтверджена незаконність "джерел накопичення того або іншого капіталу", їх "перерахування і багато чого іншого".

При цьому лідер комуністів зазначив, що все це є "продовженням боротьби кланів". "Спочатку один клан перемагає і створює передумови для того, щоб йому повертали борги державними посадами, ринками збуту, механізмами розподілу, впливу на бюджет, що довело Україну до стану економічного колапсу", - сказав він, додавши, що на це впливають зовнішні чинники, в тому числі, енергоносії.

 Роман Безсмертний
 
Роман Безсмертний. Ющенко дав згоду на її звільнення?

Представник президента України в Верховній Раді, народний депутат Роман Безсмертний вважає, що указ глави держави про звільнення Тимошенко не міг бути прийнятий без відповідної консультації з прем'єр-міністром.

На прес-конференції у п'ятницю він сказав, що звільнення віце-прем'єра
"багатьма прогнозувався". "Яким чином розв'язана та дискусія, яка проходила останнього місяця, таким чином, вирішено її розв'язати", - сказав він, коментуючи підписання указу.

Кажучи про наслідки указу для парламентської більшості, він відмітив декілька можливих варіантів розвитку подій. Найбільш вірогідною він вважає ситуацію, коли праві і центристи підпишуть між собою угоду і "збережуть більшість".

Пояснюючи свою позицію, він зазначив, що найближчими днями має відбутися ціла низка "політичних форумів, які структурують політичний бомонд".

У той же час Безсмертний не виключив і деструктивного варіанту розвитку подій.

 Степан Гавриш
 
Степан Гавриш. Звільнення Тимошенко зручний привід для створення коаліційного уряду

Віце-спікер парламенту, коментуючи можливі наслідки для парламентської більшості звільнення Тимошенко нагадав, що фракція "Батьківщина" протягом останнього місяця відмовлялася від голосування у cесійній залі і "фактично не впливала не рішення Верховної Ради з точки зору конструктивного розв'язання питань".

На його думку, звільнення Тимошенко "матиме надалі непросту дискусію і, можливо, відповідні рішення самої фракції".

У той же час він не став прогнозувати, які це будуть рішення фракції
"Батьківщина". При цьому він звернув увагу на те, що останнім часом фракція підтримувала "політичні сили, яких немає в складі більшості". На його думку, така позиція фракції "Батьківщина" може призвести до того, що вона посяде "якусь свою позицію, яка не узгоджена з позицією парламентської більшості". У той же час, на його думку, у фракції є "достатня кількість відповідальних депутатів", які будуть працювати разом з більшістю.

Степан Гавриш вважає, що із звільненням Тимошенко виникає зручна ситуація для формування коаліційного уряду. Віце-спікер нагадав, що перед своєю поїздкою до Македонії Віктор Ющенко заявив про готовність вести переговори з формування коаліційного уряду. "Сьогодні такий мотив виник", - сказав Гавриш.

Він зазначив, що "існування парламентської більшості, відірваної від аналогічної коаліції в уряді, політично безперспективне".

На думку віце-спікера, така ситуація "буде стимулювати постійні кризи". При цьому він зазначив, що реалізація тези про формування коаліційного уряду буде залежати від прем'єр-міністра України. Він також не виключив, що парламент і уряд "ще повернуться до меморандуму про взаємну відповідальність", який не був підписаний на початку минулого року.

Петро Порошенко. Тимошенко працювала добре

Лідер групи "Солідарність" Петро Порошенко сподівається, що курс уряду на реформування паливно-енергетичного комплексу не зміниться із звільненням Юлії Тимошенко з посади віце-прем'єра.

"Я сподіваюся, що той курс і ті надбання, які є в ПЕК, не будуть втрачені", - сказав Порошенко. Лідер "Солідарності" зазначив, що йому складно коментувати підстави для такого рішення, оскільки він не знайомий повною мірою з матеріалами справи. "Наскільки подання Генпрокурора було обґрунтоване, ми зможемо прокоментувати, коли отримаємо більш повну інформацію", сказав він.

При цьому Порошенко заявив, що схвалює "досягнення уряду взагалі і в сфері ПЕК зокрема".

 Віктор Суслов
 
Віктор Суслов. Уряд очистився

Указ про звільнення Юлії Тимошенко з посади віце-прем'єра був необхідний для відновлення авторитету уряду, вважає один з лідерів фракції "Яблуко" Віктор Суслов.

"Всі давно чекали на це рішення президента, оскільки в уряді склалася ненормальна обстановка, коли людина, звинувачена у досить серйозних злочинах, продовжувала обіймати одну з вищих посад в уряді", - сказав Суслов в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами депутата, в цьому випадку президентом також, ймовірно, дотримані всі необхідні юридичні норми. Суслов нагадав, що у відповідності до статті 147 Карно-процесуального кодексу "питання про усунення з посади осіб, які призначаються президентом, вирішуються президентом на підставі мотивованої постанови Генерального прокурора", і "у разі залучення посадової особи до карної відповідальності слідчий зобов'язаний відсторонити його від посади".

Віктор Суслов також нагадав, що фракція партії "Батьківщина", яку очолює Тимошенко, в четвер послідовно голосувала проти внесених президентом законопроектів з імплементації, продемонструвавши, що вона не підтримує політику президента.

Таким чином, сказав він, "більшість розвалилася, і в політичному плані, очевидно, затягувати питання з Юлією Тимошенко для президента вже не мало значення, оскільки стало зрозуміло, що ця фракція ніяких позитивних результатів, зокрема, з імплементації підсумків референдуму, не дасть".

Прогнозуючи розвиток ситуації, Суслов висловив думку, що потрібно чекати продовження "касетного скандалу" і загострення політичної боротьби. "Я думаю, що тепер політична боротьба загостриться, оскільки ракція "Батьківщина" займе однозначно антипрезидентську позицію разом з фракціями УНР, "Реформи-Конгрес", соціалістів. Особливо, якщо опозиція має в своєму розпорядженні якісь матеріали", - сказав Віктор Суслов.

Юрій Костенко. Наступним буде Ющенко

Лідер Українського Народного Руху Юрій Костенко розцінює звільнення Тимошенко як початок "активної кампанії з продовження політичної дестабілізації" у країні і підготовки до відставки уряду Віктора Ющенка.

Костенко зазначив, що наведення урядом порядку в енергетичній сфері дозволило вирішити багато соціальних питань, оскільки "саме в енергетиці велика частина коштів потрапляла до тіньового сектора економіки".

"Тому виведення зі складу уряду такої ключової фігури, як Юлія Тимошенко, означає поступове повернення енергетичного сектора в тінь з відповідними соціальними наслідками - втратою величезної кількості коштів для державного і місцевих бюджетів, погіршенням виплат пенсій і зарплати бюджетним організаціям", - сказав Костенко.

На думку лідера УНР, виведення Тимошенко зі складу Кабінету міністрів - "це поступове підштовхування уряду Ющенка до відставки, яка, дійсно, стане можливої десь навесні".

Ще одним наслідком відставки Тимошенко, вважає лідер УНР, стане політична дестабілізація. Він пояснив, що Верховній Раді "буде дуже важко" сформувати конструктивну більшість, яка буде співпрацювати з Кабінетом міністрів, оскільки саме фракція "Батьківщина" і праві фракції були основою підтримки цього уряду.

Зараз, сказав він, "олігархічним" фракціям буде набагато простіше впливати на ухвалення законодавчих рішень і, блокувати ухвалення системних законів, які потрібні уряду і які дозволять реалізувати програму його діяльності.

Крім цього, прогнозує Юрій Костенко, у суспільстві "посилиться конфронтація і політична криза, яка розгоряється в зв'язку з касетним скандалом і справою Гонгадзе, що буде відволікати Верховну Раду від законотворчого процесу і призведе до негативних наслідків для суспільства".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування