Останнє європейське попередження

Субота, 20 січня 2001, 19:58
Кучма повернувся з першого візиту на Захід після початку аудіоскандалу. І хоча сивого волосся на голові "гаранта" не дуже побільшало, німецька преса та політики все ж спробували розповісти Леоніду Даниловичу, що свободу слова треба поважати. "Український президент – хто завгодно, але не захисник вільної преси", - упевнена "Зюддойче цайтунг".

Впливова баварська газета "Зюддойче цайтунг" розповідь про візит Кучми розпочинає не байками про обрії економічного співробітництва чи передачу партитур Баха, а саме про скандал зі зникненням Гонгадзе. Провідна телекомпанія ZDF теж наголосила, що незважаючи на клятви Кучми у дотриманні демократичних принципів, на батьківщині самого українського лідера підозрюють у злочині проти журналіста. Кількахвилинний сюжет з трагічною музикою та відеорядом Таращанського лісу вийшов на каналі ARD.

Підозра про причетність Кучми до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе "накладає тінь" на візит українського президента до Німеччини, повідомила німецька "Берлінер Цайтунг". За даними газети, яку цитує УНІАН, у Києві всі запитують себе: "Чи Кучма став жертвою російських або американських секретних служб, чи криза, що триває у Україні, має внутрішнє походження?" "Український президент заявляє, що ці касети сфальсифіковані, але тоді виникає запитання - ким?" - зазначає газета, яка пише, що багато українців "більше вірять власним вухам, ніж прокуратурі".

Далі газета висуває свої припущення, які популярні й в Україні. "В оточенні президента існує версія, що метою цієї операції є привести до влади прем’єр-міністра України Віктора Ющенка. 46-тирічному прем’єру американський президент Білл Клінтон давно надав титул "гаранта реформ" в Україні. ЦРУ могло виготовити ці аудіозаписи, щоб дискредитувати президента України. Замість того, щоб піти у відставку, Кучма міг би спробувати розпустити парламент та керувати далі, як це зробив свого часу білоруський президент Олександр Лукашенко. У цьому випадку Володимир Путін нібито пообіцяв йому свою підтримку. У відповідь український президент запевнив, що поверне близько п’яти мільярдів німецьких марок боргу за російський газ. У цій ситуації символом геополітичної переорієнтації України міг би стати проект, за яким нове покоління міжконтинентальних ядерних ракет виготовлялося б на тому самому заводі в Дніпропетровську, керівником якого був колись Кучма. Тоді, за логікою теорії змов, аудіозаписи було вироблено в КДБ", - розмірковує "Берлінер Цайтунг".

Про те, що свобода слова по-українські "глибоко стурбувала" Євросоюз, мав повідомити "гаранту" Хав’єр Солана, який є верховним представником ЄС із зовнішньої та оборонної політики. Європейський союз "настійливо" приділяє увагу питанням свободи слова і прав людини в Україні, передає слова Солана українська служба Бі-Бі-Сі.

Крім того, речник Єврокомісії Гунард Віганд повідомив, що проблема свободи слова виноситься параграфом у резолюцію Єврокомісії, Ради міністрів ЄС і Європарламенту. Це документ щодо провадження угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС за останній рік. "Шодо зникнення Гонгадзе, то Єврокомісія вже кілька разів оголошувала демарші політичному керівництву України. Це позиція Єврокомісії", - сказав Вігард українській службі радіо "Свобода".

Також член Європарламенту представник трансрадикальної фракції Пітер Шульц заявив для радіо "Свобода", що їх фракція разом із соціалістами наполягатиме, щоб справа свободи слова в Україні і справа журналіста Гонгадзе були окремим пунктом винесена на обговорення Ради міністрів ЄС і щоб ці проблеми були б також відображені в резолюції ЄС щодо України.

Але Кучма всім цим не дуже переймається. Двосторонні зустрічі у Німеччині запевнили його, що Україну "хочуть бачити в Європі". Як передає Бі-Бі-Сі слова "гаранта", про політичну підтримку Києва в прагненні інтегруватись до Європи свідчить, зокрема, зустріч з федеральним канцлером Німеччини. Але чомусь Леонід Данилович не звернув увагу, що голова німецького уряду приділив йому, керівнику другої за площею європейської держави, аж 35 хвилин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News