Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Залізна леді"

Понеділок, 22 січня 2001, 12:08
Юлія Тимошенко не йде в опозицію до Кучми, принаймні на словах. "Не президент мене звільнив, а кримінальне-олігархічне коло, що тримає Україну в кишені". На боротьбу з ним Тимошенко і планує спрямувати всі свої зусилля.

"Обіход із Медведчуком і Суркісом двічі на тиждень ходять у лазню. Волков париться з чиновниками генпрокуратури рангом понижче". У такій невимушеній атмосфері, за словами Тимошенко, магнати і прокуратура обговорюють усунення віце-прем'єра з уряду. Це їм удалося, і тепер замість непримиренного члена Кабміну олигархо-силовики одержали ворога, який обіцяє об'єднати Україну в боротьбі проти них. "Я готова все життя присвятити цій справі".

Вперше на публіці після звільнення екс-віце-прем'єр з'явилася в понеділок зранку на прес-конференції в УНІАН. Така кількість журналістів в інформагентстві, здається, був два року тому після повернення зі Швейцарії Лазаренка. Приїхала Юлія Володимирівна ще на службовому мерседесі віце-прем'єра й у супроводі особистої охорони. Була в нормальному настрої і посміхалася. Хоча й оголосила війну.

"Оточення використовує президента у своїх інтересах", і тому Тимошенко почне саме з придворних, а не самого "гаранта". У той же час вона визнає, що Кучма володіє найбільшою владою в країні, але має "негарне оточення". "Якби ви знали, скільки разів я намагалася переконати його, що потрібно спиратися на уряд, а не на цих хлопчиків. Я зробила все можливе..."

Проти "гаранта" Юлія Володимирівна дозволила собі тільки один випад, говорячи про "об’єднання силових і кримінальних кіл з іншою владою". І це зроблено було напівнатяком, і, може бути, навіть ненавмисно. Хоча, з іншого боку, президент, яким управляє оточення, ще гірше сильного керівника, який один приймає решення.

Тимошенко сказала, що не буде боротися проти Кучми і не вірить, що зараз відбудеться її повернення у виконавчу владу. Але все рівно вона подасть протест до суду на всі дії Потебенька, щоб довести, що обвинувачення неправдиві і зроблені під диктовку олігархів. Щоправда, сама при цьому визнає, що єдиним справедливим суддею в Україні може бути тільки Бог. І у допомогу Вищому судді "Батьківщина" залучить майора Мельниченко, який готує для партії новий аудіозбірник. Причетність до плівкового скандалу, яку побачив Потебенько, Тимошенко рішуче спростувала.

Своє ж майбутнє вона пов’язує з Україною, відводячи собі роль центра, який об’єднає українців в боротьбі проти кланів. Саме це – найзаповітніша мрія Тимошенко. Інтегруватися ж екс-віце-прем’єр збирається не з політичними силами, а з особистостями. "Патріотами".

Тимошенко обіцяє підтримувати Ющенко, тому що він повинний продовжити курс в енергетиці, який "ми спільно виробили". Зараз же найголовніше для прем'єра - виграти іншу війну, кадрову. Від того, хто прийде на місце Тимошенко, залежить майбутнє ПЕК і фактично уряду Ющенка, вважає вона. "Якщо це буде Тулуб, або Янукович, або Щербань, то чекати взагалі немає на що". Дісталося від колишнього шефа і нинішньому міністру палива й енергетики Єрмилову. "При призначенні я підтримувала його кандидатуру, але вже за тиждень це була інша людина. З його сторони був повний саботаж". Тимошенко вірить у таланти прем’єра розбиратися у людях, і сподівається, що ніхто цих або їм подібних не прийде на її місце. "Ющенко знає ці схеми. Він сказав, що ПЕК буде вести особисто".

Останньою ж краплею, яка призвела до відставки Тимошенко, була позиція "Батьківщинм" при голосуванні з імплементації, а також реформи вугільної галузі. Проте потужість і сила опонентів її не лякають. "У Корнія Чуковского в казці є Таракан Тараканище, якого усі боялися. А потім з'явився горобушек... То ж наші страхи народжують монстрів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування