Політична криза по-українськи

Понеділок, 22 січня 2001, 15:52
Політична криза по-українськи

Кореспондент: Український віце-прем'єр з роботи іде завжди пізно. Але сьогодні вона затрималася настільки, що в темному будинку тільки в її кабінеті горіло світло. Юлія Тимошенко ще не знала, що це її останній робочий день. Рано вранці президент підпише наказ про її відставку. Поки ж вона вела безкінечні переговори і, вочевидь, шукала підтримки в тих, кого кожні 10 хвилин заводили в таємну кімнату відпочинку.

Юлія Тимошенко: Там мер Черкас, ти його завела туди? Так заведи, Белла. Ну...

Кореспондент: Тепер політику, а у свій час найвідомішій бізнес-леди країни, офіційне обвинувачення Генеральна прокуратура пред'явила на початку тижня. Як говорить прокурор, уже зібрано багато томів про те, як у 1996 році президент корпорації "Єдині енергосистеми України" Тимошенко разом із своїм чоловіком через британську підставну фірму незаконно переправляла за кордон природний газ. Одержала більш мільярда доларів прибутку. При цьому підробляла фінансові документи і допомагала матеріально Павлові Лазаренку. Найцікавіше, що якщо це дійсно так, про все це президенту Леоніду Кучмі мало бути відомо ще рік тому, коли він приймав рішення про призначення. Але покарати Тимошенко вирішили зараз. Її чоловік уже знаходиться в слідчому ізоляторі. Сама вона поки тільки звільнена. За словами Генерального прокурора, за те, що поводилася негідно.

 
 
Михайл Потебенько, Генеральний прокурор України: Використовується помешкання державне, де повинні вершитися державні справи, вирішуватися питання народного господарства і так далі, - вирішуються питання Юлії Тимошенко. Це що, нормально в державі нормальній?

Кореспондент: На допитах Юлія Тимошенко усе заперечує і заявляє про те, що ця кримінальна справа - політичне переслідування. Уряд став опозиційним не тільки до президента, але і до наближеного до нього фінансових угруповань.

Юлія Тимошенко: Це конкретні люди, цей конкретний вплив на першу людину в країні, це конкретний вплив у парламенті. І цілком конкретний вплив на силові структури. Паряться разом, негідники, ви розумієте от? І, парячись, вирішують от такі питання, епізоди.

Кореспондент: Версій того, чому захотіли забрати віце-прем'єра, зараз на Україні так багато, що досі незрозуміло, яка з них основна. Говорять навіть про те, що Тимошенко заважає розвитку секретного військового проекту Росії й України з випуску на одному із заводів, яким раніше керував Кучма, балістичних ракет. Нібито саме цим пояснюється інтерес до неї російської військової прокуратури, а також раптовий візит у Київ міністра оборони. Втім, сам маршал Сергєєв нічого не говорив ані про Тимошенко, ані про її контракт із його відомством, що втратило 350 мільйонів доларів. Україна заглинулася в скандали, і схоже, усі вони зв'язані між собою.

Резонансна історія про минуле віце-прем'єра почалася саме в той момент, коли не тільки в Києві, але й у багатьох інших містах почалися великі демонстрації під гаслом "Україна без Кучми". На кілька днів площа перед будинком Верховної Ради перетворилася в наметовий табір, у якому зібралися разом непримиренні до останнього місцеві комуністи і соціалісти. Опозиція вимагала відставки президента і заявляла про те, що справа Тимошенко була почата для того, щоб відвернути увагу від головного – дивного зникнення журналіста Гонгадзе. Зараз на площі Незалежності залишився тільки один намет, біля якого виставлений цілодобовий пікет. Влада змогла позбутися масових акцій, але поки їм не вдалося одного – заглушити "касетний" скандал, про який говорять далеко за межами України. На позачерговому засіданні парламенту член Ради Європи, Анджей Рубанчик, який сюди приїхав, заявив, що вони починають власне розслідування цієї заплутаної справи, у котрого щораз з'являються дивні повороти, які іноді підтверджують, що влада не зацікавлена його розкрити. З моменту зникнення головного редактора найбільшої інтернет-газети "Українська правда" пройшло 4 місяці. Його мати як і раніше задає те саме питання, цього разу вперше депутатам із трибуни.

Леся Гонгадзе, мати Г.Гонгадзе: "Де мій син? Де мій Гія? Який 31 рік був поруч із мною. Поки я жива, я хочу знати відповідь, якою б страшною вона не була."

Усе почалося 16 вересня. Георгій Гонгадзе в той вечір поспішав додому. Його в призначену годину біля дома чекали дружина і діти. Він спустився по сходах, вийшов у двір, і більше його ніхто не бачив. Через якийсь час Україну приголомшила секретна плівка, яку обнародував депутат Олександр Мороз. Він був першим, хто почув на ній голоси, що приписують президенту, міністру внутрішніх справ і главі служби безпеки. Говорить, що, якби це була фальсифікація, він би не став діяти так вікрито.

Олександр Мороз, депутат Верховної Ради України: Це дійсно правда. Тим більше, вона підтверджена десятками прикладів з тих фактів, які обговорювалися в кабінеті президента.

Кореспондент: Аудіозапис, як запевняє зробивший її майор державної безпеки Микола Мельниченко, що зараз знаходиться десь за кордоном, містить у собі понад триста годин переговорів у кабінеті президента. Поки він вибрав тільки ті фрагменти, що стосуються Гонгадзе. Погана якість і не зовсім перебірлива українська мова, але загальний зміст зрозумілий.

 
 
Аудиозапись переговорів у кабінеті президента:

- "Українська правда", ну просто, б..., оборзели. Покидьок, б..., грузин.

- Гонгадзе?

- Гонгадзе. Ну хто ж його фінансує...

- Я ж говорю, вивезти його і викинути. Дати чеченцям... (Далі неразборчиво)

- Ми придумаємо, ми зробимо так, щоб...

- Я б зробив так, б..., у мене команда бойова, орли такі, що хочеш зроблять.

Перша реакція на це президента Леоніда Кучми була короткої.

Леонід Кучма, президент України: "Я хворих на голову не коментую".

НТВ, Київ.

 
 
Кореспондент: У цей час багато хто почав пригадувати, про що і про кого писав Георгій Гонгадзе - в основному про тих, хто стояв при влади, хто був поруч із нею. А цей ефір пропрезидентського телебачення дотепер багато хто пам'ятає, коли Георгій, порушивши усі домовленості з редакторами, задав президенту, який сидить у студії, пряме питання. Леонід Кучма був явно розгублений.

Георгій Гонгадзе, журналіст: "Де були наші правоохоронні органи, коли чиновники перевели за кордон мільйони доларів, а ви їх тримали? Два варіанти - або ви дотепер покриваєте некомпетентних людей, або ви самі усе знаєте".

Кореспондент: Зовсім недавно новим поворотом у "касетному" скандалі стали відверті слова колишнього офіцера служби безпеки, записані на відеоплівку. Він, після заяви генпрокурора про те, що зробити такий запис неможливо, пояснював, чому він пішов на це і як записав.

 
 
Микола Мельниченко, офіцер запасу Служби безпеки України: Запис, точніше, документацію президента України я початків проводити після того, як став свідком, як Леонід Кучма віддає злочинний наказ.

Кореспондент: Як технічно проводився запис? Який саме пристрій використовувався для зняття інформації?

Микола Мельниченко: Самий елементарний - цифровий диктофон.

Кореспондент: Про все це Мельниченко готовий розповісти в суді, але зараз до нього більше питань. Як, приміром, можна було записати 300 годин, якщо цифровий чіп розраховано максимум на шість? Можливо, офіцер їх змінював, але як і за допомогою кого? З іншого боку, Генеральна прокуратура ще до оголошення результатів експертизи порушує кримінальну справу за наклеп і робить політичну заяву про те, що це провокація, підготовлена Заходом. Тим часом, знайшлася людина, яка впізнала на плівці свій голос. Тарас Чорновіл - син загиблого при загадкових обставинах лідера опозиційної партії "Рух". Він саме у вересні зустрічався з президентом у його кабінеті. Тоді Тарас наполягав на відродженні партії і поновленні кримінальної справи про загибель батька. Усе списали на нещасний випадок: випадкова вантажівка, що перегородила уночі вузьку дорогу.



Тарас Черновол, депутат Верховної Ради України: Я абсолютно підтверджую, це ще тільки політичне поки що заява, що саме ця розмова, саме на цю тему, саме в цих тональностях у нас дійсно відбувався. Він відбувався поруч із цим диваном, під яким, як свідчить Мельниченко, був схований підслуховуючий пристрій.

Кореспондент: Можливо, це дійсно велика гра, у якій так багато учасників, тим більше що відставка президента зараз вигідна багатьом. Тій же Юлії Тимошенко або політикам, які програли на виборах. Але тоді чому ця історія стає детективною? Наприкінці листопада в Таращанському лісі, що недалеко від Києва, було знайдено обезголовлене тіло людини. Декілька тижнів воно пролежало в морзі, і ніхто з родичів про цей навіть не знав. Хоча в протоколі обстеження тіла судмедексперт порушив питання: Георгій Гонгадзе? Про це випадково почули колеги зниклого журналіста. Олена, яка останньою бачила його в той вечір, і ще кілька співробітників "Української правди" терміново виїхали до Таращі. Там, на місці, вони знайшли прикрасу Георгія, а ще побачили рентген руки, у якій були осколки. Сумнівів не було. Але знову несподіваний поворот.

Олена Притула, в.о. головного редактора газети "Українська правда": У той момент, коли ми уже вирішили забирати тіло в Київ і везти його або під нашим наглядом, або в супроводі міліціонера в обласний морг, тіло просто-напросто зникнуло з Таращі.

Кореспондент: Пізніше тіло виявилося в Києві. Хто його туди перевіз, ніхто не знає. Днями була зроблена ДНК-експертиза, що на 99% підтвердила родинний зв'язок загиблого з матір'ю Гонгадзе. Тим часом прокуратура її потерпілої не визнає і робить сенсаційну заяву. Тепер про те, що, за їх інформацією, Гонгадзе живий і разом із Мельниченком перетнув чеський кордон.

Михайл Потебенько: Вже люди є в цій державі, от, є дані перетину, так сказати, кордону.

Кореспондент: Дружина Георгія Гонгадзе вже давно не вмикає телевізор, щоб трирічні Нана і Саломе нічого не знали. Вони дотепер чекають батька дома, слово "велика гра" сприймаючи по-своєму.

Мирослава Гонгадзе, дружина Г.Гонгадзе: Вони можуть сказати, що ми його шукаємо, і будуть шукати його рік, півтора, два, я не знаю скільки. От і все.

Кореспондент: Сьогодні на центральній площі України демонтували головну ялинку країни - яскравих вогнів, новорічних політичних гасел у цьому місці з назвою "майдан Незалежності" вже не залишилося. Крім плаката, на котрому великими літерами написано: "Іншої такої держави ви ніде не знайдете". Це дійсно так, якщо мати на увазі одну обставину - високопосадовий чиновник Міністерства закордонних справ, а також декілька опозиційних депутатів парламенту зараз знаходяться в слідчих ізоляторах. Один із них уже сидить у німецькій в'язниці. У американській колонії чекає вироку колишній прем'єр-міністр, і це, як відомо, не усі. Діючому віце-прем'єру пред'явлене обвинувачення в контрабанді, а самий президент, що явно хоче позбутися такого уряду, і його силові міністри заглибились у резонансному скандалі. Теоретично, як говорять, відставка можлива. Країна в глибокій політичній кризі - тепер подібні заголовки в газетах з'являються вже без знака питання. Питання тільки, хто кого.

Вадим Такменьов, Євген Лагранж і Володимир Довгаль, телекомпанія НТВ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування