Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Країна "терору і страху"

Понеділок, 22 січня 2001, 19:33
Україна удостоїлася "термінових дебатів", які у четвер пройдуть у Страсбурзі на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи. Тема - свобода слова і функціонування парламентської демократії. Президія ПАРЄ прийняв це рішення одноголосно.

Про рішення провести дебати, відкриваючи січневу сесію ПАРЄ, повідомив президент Асамблеї лорд Рассел-Джонстон, передає Інтерфакс-Україна. Після того, як буде розглянуті ці дві проблеми, у другій половині дня відбудеться голосування з українського питання.

Вже зараз відомо, що доповідачі Асамблеї Ханне Северінсен і Рената Вольвенд підготували жорсткий звіт про ситуацію в Україні. Тон - не те що неприємний, а убивчий для Леоніда Даниловича. Доповідь у двох частинах критикує дії "гаранта": у перший не залишає каменю на камені, розповідаючи про референдум і наступну імплементацію, у другий - критикує дії всієї української верхівки від Кучми до Потебенька в розслідуванні справи Гонгадзе. Більш того, у звіті виставлений діагноз: "кількаразові агресивні факти залякування й убивства журналістів в Україні".

Вочевидь, свободи преси не може бути в атмосфері "терору і страху", говориться в доповіді. Доповідачі розглядають "справу Гонгадзе" як тест свободи засобів масової інформації в Україні. За підсумками візиту Северінсен і Вольвенд ще раз зажадали, щоб обговорити ці питання на ПАРЄ без зволікання.

Дитя "гаранта" - квітневий референдум - в уявленнні делегатів ПАРЄ народжено з однією-єдиною метою. І це не встановлення в Україні демократичних механізмів поділу влади, як говорять на Банковой, а спроба "висловити вотум недовіри діючій Верховній Раді". Референдум "збільшив можливість виникнення глибокої конституційної кризи" і викликав міжнародну критику не тільки з боку асамблеї, але і з боку Венеціанської комісії, говориться в доповіді.

Доповідачі Северинсен і Вольвенд упевнені, що якщо результати референдуму реалізують, те квітневе волевиявлення буде мати "вирішальний негативний вплив на структуру української політичної системи, значно збільшить повноваження президента і зламає опір опозиційних партій парламенту".

Крім цього, в імплементацію референдуму "закладений ризик подальшої поляризації політичної системи". "Слабка політична підтримка цього може зруйнувати слабку коаліцію з 11 партій, що підтримують діючий уряд, і призвести до розколу в уряді в той час, коли насущні реформи вимагають підтримки з боку парламенту. Це також може призвести до зміцнення єдності і рішучості "антикучмівських" лівих сил, викликати сумніви в легітимності нових політичних домовленостей, що може стати джерелом значної політичної непевності в майбутньому", - говориться в доповіді.

Серед іншого в справі Гонгадзе доповідачі зауважили непослідовність у словах Кучми. Спершу він у роздуванні скандалу обвинуватив іноземні сили, потім різко передумав і знайшов слід із "великими грошима і професіоналами" усередині країни.

Доповідачам висловили жаль, що показові зусилля влади розслідувати справу Гонгадзе представляються "некомпетентними, деспотичними і неініціативними". Хоча і сподіваються, що в остаточному підсумку ця трагічна історія приведе до установлення верховенства права в Україні, як це було після справи Альфреда Дрейфуса у Франції в минулому столітті.

Щоб так і сталося, ПАРЄ допоможе українцям дізнатися правду. Асамблея буде розцінювати лист міністра юстиції України Станік із проханням рекомендувати експертів для проведення дослідження плівок і таращанського тіла як офіційний запит допомогти провести незалежну експертизу. Знаково, що при цьому міністр юстиції, звертаючись до ПАРЄ, не забула додати, що аудіоматериали є фальшивими. У зв'язку з цим дуже зрозуміла ще одна репліка доповідачів. В Україні "політичні інститути, покликані виступати посередником при рішенні ряду розбіжностей, не є ефективними". Нічого дивного.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування