Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Промислово-енергетична вакансія

Понеділок, 22 січня 2001, 22:23
"Цікаві пропозиції" для прем'єра

П'ять днів Ющенко чинив опір президенту і відмовлявся підписувати указ про звільнення Тимошенко. Закріплений у законі порядок було порушено - президент ухвалив рішення про відставку віце-прем'єра, поставивши прем'єра до відома телефоном. Кучмі і Ющенку тричі довелося спілкуватися телефоном того дня, коли був підписаний указ. Це свідчить тільки про те, що главі держави довелося умовляти главу виконавчої влади.

Ніхто не чекав, що Ющенко устоїть. Тому зараз вже більш актуальним є питання про тих, хто прийде до "команди реформаторів", які люди, а точніше, чиї люди.

Ющенко вже розповів журналістам про наявність "кількох цікавих пропозицій" щодо кандидатур на вакантну посаду віце-прем'єра, але не став їх називати. Зараз Ющенко наполягає на розширенні сфери впливу віце-прем'єра, на якого потрібно покласти обов'язки з контролю над управлінням частиною державної власності у приватизованих підприємствах.


Кріворожський Дубина

За даними УП, на посаду віце-прем'єра з ПЕК і промисловості претендує Олег Дубина, директор "Кріворожсталі". Це підприємство Олег Вікторович очолює близько року, до цього він успішно керував Алчевським меткомбінатом, потіснивши в цьому регіоні інтереси президента футбольного клубу "Шахтар" і найвпливовішого місцевого магната Ріната Ахмєтова.

На "Кріворожсталі" Дубина показав дива менеджменту, поліпшивши загальні показники заводу, прибуток якого за підсумками минулого року склав більше за мільярд гривень. Однак, як кажуть експерти, такий успіх багато в чому обумовила сприятлива кон'юктура ринку. Зараз обставини змінилися для металургів на гірше, тому перехід на підвищення для Олега Дубини стане благом.

Президент, до речі, ніколи не приховував своє тепле ставлення до Олега Вікторовича. Це наочно могли спостерігати журналісти 10 січня, коли Кучма відвідав "Кріворожсталь". Не виключено, що саме тоді і відбулася розмова про майбутнє підвищення директора.

А не так давно в ефірі "Вуличного телебачення" Кучма заявив, що бере його "під свій захист" і ставив його в приклад іншим. Це добре. Погано інше - за свідченнями очевидців, Дубина відчуває патологічний страх перед гарантом. А це означає, що він ніколи не стане людиною Ющенка. Якщо таке призначення відбудеться, в "команді реформаторів" буде ще одним "чужаком" більше.

Експерти досить високо оцінюють шанси Дубини і називають його "тямущим менеджером". Разом з тим, навіть доброму директорові великого підприємства доведеться довго входити в курс справи на такій важливій посаді, як віце-прем'єр з питань ПЕК і промисловості.

Тим більше, він ідеально підходить під критерії, визначені Кучмою для нового віце-прем'єра - "свіжа людина", "повністю відчужена в нинішній час від владних структур, які знаходяться у Києві".

 Іван Плачков
Іван Плачков
 
Зустрічна пропозиція

Кажуть, що Ющенко готовий погодитися з кандидатурою Дубини за умов, що міністр палива і енергетики буде підлеглий безпосередньо прем'єру і цим міністром буде ніхто інший, як Іван Плачков.

У Плачкова були досить складні відносини з президентом, які останнім часом поліпшилися завдяки Омельченку. Плачков, який є керівником і співвласником прибуткового "Київенерго", став такою собі "фінансовою підпорою" київського мера. За своїми поглядами на реформування енергоринку, на думку експертів, Плачков близький до Тимошенко. Він також свого часу проштовхував ідею створення центра з управління фінансових потоків на енергоринку на зразок РАТ ЄЕС, намагався відновити контроль Мінпаливенерго над приватизованими обленерго.

Якщо Плачков стане міністром, та ще й підлеглим безпосередньо Ющенку, то Суркису і Медведчуку не позаздриш. До речі, Іван Васильович давно помічений в глибокій неприязні до перерахованих олігархів. Ще з часів його перебування в уряді Пустовойтенка на посаді міністра енергетики.

 Сергій Тулуб
Сергій Тулуб
 
І інші…

Називаються й інші кандидатури на посаду віце-прем'єра. Серед них - донецький губернатор Янукович, Сумський губернатор Щербань і колишній міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб.

Останній, щоправда, на думку експертів, може претендувати тільки на посаду міністра, але вже, як стверджують, встиг провести вечірку для вузького кола друзів, де прямо оголосив про те, що скоро стане віце-прем'єром. Однак якщо Тулуб повернеться до уряду, в Ющенка не залишиться іншого вибору, ніж подати у відставку.

Що стосується Януковича, то, за даними джерел УП, його терміново викликали до столиці. На думку місцевих спостерігачів, Янукович не дуже хоче переходити на нову посаду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування