Кучма хоче змін. У ПЕКу

Вівторок, 23 січня 2001, 17:34
Все, що робила Тимошенко у паливно-енергетичному комплексі країни - погано, але "змін радикального характеру в енергетичній політиці не буде". Приблизно так можна зрозуміти підсумки засідання під керівництвом Кучми з проблем галузі.

Ще одна новина – згідно з офіційними заявами кандидатура нового віце-прем'єра з проблем ПЕК і промисловості на нараді не обговорювалася взагалі.

Спікером президента у вівторок виступив секретар Ради Національної безпеки і оборони Євген Марчук. Підсумки такі. Президент доручив уряду відкоректувати політику в енергетичній сфері, щоб нейтралізувати "негативні явища в ПЕК" і підвищити енергетичну безпеку країни.

Марчук майже процитував незадоволеного Кучму, який "висловив стурбованість негативними тенденціями, що почалися в ПЕК", зокрема, зниженням розрахунків за електроенергію останнім часом.

Зниження энергорозрахунків в енергетичній сфері призвело до неможливості закупівлі палива генеруючими електростанціями, а також до зниження рівня безпеки в ядерній енергетиці. Хто ж винен?

Однієї з причин негативних тенденцій в ПЕК, каже Марчук, стала, зокрема, так звана ф'ючерсна схема розрахунків за електроенергію, введена за ініціативи екс-віце-прем'єра Юлії Тимошенко навесні 2000 року.

Ще однією причиною негативних явищ з'явилося ручне управління розрахунками в енергетиці, коли грошові потоки прямували не за алгоритмом, відпрацьованим Національною комісією регулювання електроенергетики, а персонально посадовими особами уряду.

Деталі енергетичної політики держави, зокрема, схеми розрахунків, прямі договори, оренда энергопотужностуй на нараді не обговорювалися, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Однак, під час дискусії у відповідь на пропозицію одного з учасників наради про поновлення бартерних схем розрахунків енергетики Кучма категорично відповів, що повернення до бартеру не буде, і курс на боротьбу з бартеризацією буде продовжено. Але тут же допустив можливість бартеру всередині галузі у винятковому порядку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування