Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

Середа, 24 січня 2001, 16:12
Учасники акції "Україна без Кучми" нарешті знають, через яку причину їм не дозволять встановити намети в Києві на майдані Незалежності. На центральній площі столиці будуть зводити монумент на честь проголошення Незалежності, тому міська влада звернеться до учасників акції з пропозицію не проводити там свої заходи.

Роботи на майдані зі "спорудження монумента на честь проголошення Незалежності України, музейного комплексу і реконструкції головної площі столиці" ще не почалися, але розпочнуться "найближчим часом". Про це повідомили УНІАН у прес-службі Київської міськдержадміністрації.

Щоправда, доопрацьований проект монумента і реконструкції майдану тільки розглядатиметься 25 січня. Але вже зараз головне управління контролю за благоустроєм Києва каже, що звернеться до учасників акції "Україна без Кучми" з пропозицією не проводити своїх заходів на майдані Незалежності.

У Дніпропетровську, місті трудових звершень Леоніда Даниловича, стався небезпечний прецедент. Районна організація НДП (!) приєднується до акції "Україна без Кучми". Вона вже подала заяву на проведення з 27 сiчня пiкетування із встановленням агiтацiйного намету.

Про сенсацію партійного масштабу повідомило у середу УНІАН: про приєднання до обласного комiтету "Україна без Кучми" оголосила органiзацiя НДП Жовтневого району Днiпропетровська. За твердженням керівництва опозиційного осередку найбільш пропрезидентської партії України, члени райорганiзацiї виступили проти полiтики Кучми ще у 1998 роцi. "І на президентських виборах органiзацiя виступала проти його обрання", і обласний офіс НДП безрезультатно спробував замінити антикучмістів. А в центральному комітеті НДП й "гадки не мають про iснування в Днiпропетровську внутрішньо опозиційної групи серед народних демократiв".

А тим часом у Харкові до лікарні "швидкою допомогою" відвезли Валерія Бєлякова. Він став першим госпіталізованим з учасників голодування в рамках акції "Україна без Кучми", повідомляє УНІАН. Про поновлення голодування він має вирішити у залежності від стану здоров’я.

Загалом у Харкові голодують 18 осiб, серед яких 8 соцiалiстiв, 7 членiв УНА-УНСО і троє позапартiйних. Найближчими днями вони можуть переїхати до Києва, де продовжать голодування пiд стiнами будівлі МВС, якщо не буде звільнений керiвник мiської мiлiцiї Маслій. Про це повідомив агентству секретар обкому Соцпартії Володимир Проскурін.

Крім того, у Харкові можна пересвідчитися у великих талантах фантазерів, які таємно живуть у душах чиновників. Міська влада вигадала нову причину, через яку не можна встановити наметове містечко. "Заборона мотивується тим, що намети начебто вважаються малою архiтектурною формою, i для встановлення їх необхiдний особливий дозвiл головного архiтектора, якого треба чекати мiсяць".

У Рівному у вівторок о 21 годині відпустили затриманих удень міліцією учасників акції "Україна без Кучми". Двоє з тих, хто вийшов у вівторок проти "гаранта", Микола Ляхович та Олександр Гончарук, зі струсом мозку та переломами ребер перебувають нині у нейро-хірургічному відділенні Рівненської міської лікарні. Про це УП повідомив Олег Кодонець.



 
 
Наметове містечко функціонує й у Кіровограді. Але перед цим воно було вщент знищено невідомими. "Замінування площі Кірова перед облдержадміністрацією, де розташувалися протестуючі, не пройшло. Організатори акції протесту намети не знесли, відповідні органи міни, як і завжди, не знайшли", - повідомив УП Михайло Воробйов. Але "в ніч з 20 на 21 січня наметове містечко в Кіровограді було буквально зметене, причому за декілька секунд".


 
Ось так виглядає містечко після погрому
 
Події розгорталися за таким сценарієм. О 0:40 до наметів підійшли два молодих чоловіки. Один з них зірвав лозунг Компартії і брутально вилаяв чергових пікетників. Ті, в свою чергу, затримали нападника і передали його черговому міліціонеру. О 0:46 затриманого відвезли в управління міліції. І відразу ж після від’їзду патрульної машини, з-за рогу облдержадміністрації вибігла бригада молодиків (15-20 осіб), яка оперативно, за 2 хвилини, порізала ножами кріплення і самі намети, і зникла. "З усього було видно, що операція чітко спланована: бандити були розподілені на групи по 2-3 чоловіки, діяли грубо, трощили все, крім чергових пікетуючих (врахували харківські уроки). В 0:49 двоє підозрілих зробили огляд скоєного і вдоволені побаченим зникли. О 0:57 на місце злочину на 3 автомобілях прибула міліція".

 
 
Наступного дня з організаторами наметового містечка зустрівся голова Кіровограду Олександр Нікулін, який "висловив стурбованість тим, що сталось". Проте зранку 22 січня наметове містечко акції "Україна без Кучми" було повністю відновлено.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування