Все про Волкова в ефірі радіо "Свобода"

Середа, 24 січня 2001, 19:16
Багато хто, напевно, пам'ятає, як майор Мельниченко передав своєрідну лексику президента, який крив матом "закордонні голоси" і давав доручення "душити" радіо "Свободу" і ВВС. У деяких це викликало справедливий сумнів, як це Кучма має намір "задушити" міжнародні радіостанції в Україні. Кучма може все.

У четвер в Нацраді з телебачення і радіомовлення будуть слухатися питання радіо "Континент" і "Довіра". Здавалося б, рядові справи. Але не все так просто.

Почнемо з "Континенту". Минулого року Нацрада оголосила конкурс на ряд частот і каналів мовлення в Україні. У перелік частот, виставлених на конкурс, попала частота 100.9 FM, на якій останні 5 років вела мовлення київська радіостанція "Континент", не дивлячись на наявність рішення Нацради про продовження ліцензії до 2005 року.

Генеральний директор радіо "Континент", голова правління громадської організації "Незалежна асоціація мовників" Сергій Шолох назвав плани Нацради методом непрямого політичного тиску на свободу слова в Україні. Оскільки, резонно вважає Сергій, жоден власник або керівник ЗМІ не насмілиться критикувати владу перед загрозою припинення дії ліцензії.

"Мета проведення конкурсу очевидна - перерозподіл інформаційного простору шляхом "усунення" опозиційного ЗМІ і передачі їх частот і каналів тим, хто "присяг на відданість", - говорить Шолох.

Радіо "Континент" унікальне в своєму роді. Тільки на цій частоті у Києві можна почути "західні голоси" відразу трьох радіостанцій - ВВС, "Німецька Хвиля", "Голос Америки". Шолох нагадує, що про "приборкання" саме цих радіостанцій, за свідченням майора Мельниченка, неодноразово турбувався "гарант". Саме на цій станції з літа 99-го інформаційну службу очолював Георгій Гонгадзе. Сам власник радіостанції Шолох разом з Гонгадзе в грудні 99-го літав до Вашингтону і брав активну участь в оприлюдненні звернення українських журналістів про стан свободи слова в Україні.

Очевидно, що "вимкнувши" з ефіру радіо "Континент" Нацрада вирішує відразу декілька політичних замовлень - припиняється віщання ВВС, DW, VOA, власнику радіо “Континент" і одночасно голови правління "Незалежної асоціації мовників ", надається урок: "не заважай, тому що. ...". Інші мовники на прикладі "Континенту" розуміють, що краще не варто співробітничати із зарубіжними "голосами", щоб не мати проблем з ліцензією.

Можливість припинення віщання ВВС у Києві серйозно непокоїть британські власті, які в четвер мають намір підняти це питання "на самому високому рівні" в Україні і у Раді Європи.

Приблизно така ж ситуація з радіостанцією "Довіра", яка транслює в більше ніж 20 містах України радіо "Свободу". Зараз ліцензію цієї радіостанції намагаються поставити під сумнів. Як повідомив УП директор української служби радіо "Свобода" Роман Купчинський, на радіостанцію "Довіра" продовжується "явний тиск" в регіонах, щоб припинити трансляцію "Свободи". За даними УП, як правило, під час самих гострих прямих трансляцій на радіостанцію дзвонять представники міської адміністрації і ненав'язливо рекомендують поставити "музичку", "щоб не було проблем". Поки не було випадків, щоб хтось відмовився…

Не дивлячись на це, радіостанція не має намір міняти позицію. Як повідомив Купчинський, "Свобода" продовжить займатися гучними політичними справами і журналістськими розслідуваннями. Зокрема, сказав він, радіостанція має в своєму розпорядженні великий об'єм ексклюзивного матеріалу щодо Олександра Волкова. Найближчим часом в ефірі "Свободи" знову буде майор Мельниченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування