Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряду потрібен ще один політик

Четвер, 25 січня 2001, 17:22
Погребинский про віце-прем'єра...

Чутки навколо призначення енерго-промислового заступника Ющенка продовжують мандрувати кабінетами Києва. Політолог і політтехнолог Михайло Погребинський на питання УП назвати свою версію пула претендентів відразу попередив, що нічого нового не скаже. Іншою інформацію, крім тієї, що циркулює у пресі, він не володіє. Щоправда, Погребинський, який пророкував із точністю до одного дня відставку Тимошенко, поділився своїм розумінням про якості і характеристики, якими має володіти новий віце-прем’єр.

На думку Погребинського, абсолютно необхідно, щоб віце-прем'єр був "політиком". Точніше - "політичним виконавцем курсу уряду і повноцінним заступником прем'єра". При цьому особливий акцент він робить на слові "політичний". Більш того, вважає експерт, політиками повинні бути всі міністри і навіть перші заступники міністрів.

Кандидатура віце-прем'єра має бути погоджена з усіма фракціями більшості. "У прем'єра повинен бути курс, підтриманий більшістю, і необхідно, щоб віце-прем'єр став правою рукою глави уряду в реалізації цього політичного курсу. Він має вміти проводити політичні переговори з фракціями під час обговорення законопроектів і брати на себе політичну відповідальність за свою ділянку роботи".

Переходити на конкретні прізвища директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології не став. Але на питання УП, де знаходиться лава запасних Кучми - серед депутатів або губернаторів, Погребинський відповів, що останні не дуже вписуються в його уявлення про віце-прем'єра. "Ідеї будь-якого губернатора на цьому посту мені здаються непродуктивними. У регіонах вони звикнули діяти самостійно, без оглядки. Сильний губернатор - це взагалі цар і бог у своїй області, а заступник глави уряду повинен тонко погоджувати політичну лінію".

Крім того, не всі губернатори погодяться змінити місце роботи, вважає він. Тому віце-прем'єром, як вважає Погребинський, може стати "або депутат, або особистість, яка прямо не бере участь у владі - бізнесмен, великий промисловець, директор банку..." Торкаючись інтелектуальної спадщини Юлії Володимирівни в наробках уряду, Погребинський сказав, що "моделі економічних реформ, внесені Тимошенко в голову Ющенко, є стійкими".

…коаліційний уряд

Говорячи про коаліційний уряд, щодо створення котрого активно заговорили Ющенко і Медведчук, Погребинський вважає, що "будь-який крок убік консенсусу зберігає шанс нинішньому уряду не бути відправленим у відставку". "Прийде квітень, потрібно буде затверджувати нову програму Кабінету міністрів, і малоймовірно, що за неї проголосують - якщо усе залишиться так, як є зараз". І шукати приводи для звільнення не треба. "Одні скажуть, що політика в ПЕК не відповідає світовим тенденціям, або "Яблуко" заявить, наприклад, що уряд не знизив податки, як обіцяв. Або скажуть, що нинішній ріст - результат того, що Кабмін не допустив помилки, а от якби він зробив якось інакше, то зростання було б ще більшим. Фракції можуть навіть не голосувати "проти", а просто не брати участь у голосуванні. Щоправда, інше питання, чи є хтось кращій, ніж Ющенко".

…опозицію "Батьківщини"

Заява "Батьківщини" про відхід в опозицію "до режиму" не призведе до розпаду більшості. І фракція вибрала "розумну позицію", коли заявила, що буде підтримувати уряд. "Більшість існує доти, поки воно приймає внесені Кабміном законопроекти". Щодо самого формулювання "Батьківщини" про опозицію тільки "до режиму", а не до Кучми, то це просто спроба "не називати речі своїми іменами". "Досить послухати, що вони говорять: мене звільнив не президент, а тіньові клани руками президента. Тобто виходить, що фактично "тіньовики" керують главою держави - більш різку заяву вигадати складно". Тому, вважає Погребинський, Тимошенко такою заявою просто намагається м'яко перейти з команди Кучми в опозицію до нього.

…і "Українську правицю"

Схоже, у цьому прагненні "Батьківщина" не є самотня. На думку Погребинського, "правиця" – це спроба об'єднати навколо Руху Костенка за допомогою "Батьківщини" інші націонал-демократичні антикучмівські сили. З огляду на блок Руху Удовернка, ПРП і КУН, тепер на правому фланзі вимальовується дві сили. Як вважає політолог, вони можуть об'єднатися в один блок тільки якщо його очолить Ющенко. І в такому випадку єдина "правиця" може розраховувати на 20 відсотків голосів на парламентських виборах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування