Європі потрібна правда про Україну

Четвер, 25 січня 2001, 18:48
ПАРЄ рекомендує дати політичний притулок майору Мельниченку, якщо той звернеться з таким проханням у будь-якій із країн Ради Європи. На наступній сесії може бути розглянуто питання про відповідність України членству в ПАРЄ.

У четвер ПАРЄ прийняла рекомендації комітету міністрів Ради Європи, а також резолюцію щодо ситуації зі ЗМІ та парламентською демократією в Україні.

У рекомендації виконавчому органу Ради Європи - комітету міністрів - ПАРЄ просить звернутися до країн - членів РЄ із закликом дати політичний притулок майору Миколі Мельниченку, якщо він звернеться з таким проханням. Також Асамблея рекомендує комітету міністрів організувати незалежну експертизу матеріалів справи Гонгадзе - у випадку звернення Верховної Ради (яке і було зроблено на цій сесії ПАРЄ). Мова йде про дослідження оригіналів аудіозаписів і ДНК-експертизу, що також повинна встановити точний час і причини смерті людини, чиє тіло знайдене у Таращі. "Твердження про причетність української влади до зникнення Гонгадзе необхідно або відкинути, або обгрунтувати", - говориться в іншому документі, резолюції ПАРЄ.

Також ПАРЄ просить комітет міністрів звернутися до української влади з тим, щоб та "якомога швидше" дала інформацію про результати розслідування зникнення або смерті Георгія Гонгадзе. У резолюції Асамблея закликає українську владу притягти до відповідальності винних у цьому злочині.

Резолюція ПАРЄ також "висловлює глибоку стурбованість кількаразовими агресивними актами й убивствами журналістів в Україні та частими випадками зловживання з боку відповідних органів влади в сфері свободи висловлювань". Якщо до наступної сесії ПАРЄ не буде доказів, що виконавча влада України "виконує покладену на неї роботу" з розслідування справи Георгія Гонгадзе, то Асамблея, скоріш за все, прийде до висновку, що Україні "немає місця в ПАРЄ". Про це у Страсбурзі заявив представник юридичного комітету Парламентської асамблеї Ерші Матіус, передає УНІАН.

Під час виступу Матіус заявив, в Україні "було вбито журналістів більше, ніж у будь-якій іншій державі". Ханне Северінсен, член моніторингового комітету ПАРЄ, зазанчила, що "за роки моніторингу України" вона бачить все більше і більше прикладів того, наскільки небезпечно бути журналістом в Україні. А голова підкомітету з преси комітету з питань культури та освіти Парламентської Асамблеї Ради Європи Анджей Урбанчик заявив, що дотримання прав людини в Україні знаходиться в серйозній небезпеці: "порушується свобода слова, загинув журналіст, зникають газети". І, за його словами, випадок з Георгієм Гонгадзе – це "лише верхівка айсбергу".

Також Парламентська Асамблея просить Раду Європи дати Україні "якнайбільший обсяг допомоги" для поліпшення загального клімату роботи ЗМІ. "Заходи, початі українською владою і Верховною Радою щодо розслідування зникнення журналіста Гонгадзе, та їхні зусилля щодо здійснення правосуддя з боку всіх залучених сторін будуть розглядатися як іспит свободи висловлювань і функціонування парламентської демократії в Україні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування