Гостя бундесканцлера звинувачують у вбивстві

Четвер, 25 січня 2001, 20:11
У Берліні Президента України переслідують обвинувачення в "замовленні" неугодного журналіста

Берлін. У дипломатії прийнято швидко прощатися з гостями, що не роблять честі приймаючій стороні. Так відбулося і цього разу в адміністрації Федерального канцлера - у щільному графіку Герхарда Шредера для українського лідера Леоніда Кучми знайшлося усього 35 хвилин. Україна чимраз гучніше стукає в двері ЄС, намагаючись у перспективі домогтися права вступити в цю організацію. Місію своєрідного "ключа" до цих дверей покладають на Герхарда Шредера. Однак Леонід Кучма не вважається гідним представником своєї країни. Навіть у вчорашній передачі "Теми дня" ведучий АРД Ульріх Вікерт закликав канцлера розтлумачити президенту "що до чого", оскільки Кучма не тільки "видає журналістам бажане за дійсне" (як процитував Вікерт слова самого українського президента). Його також підозрюють у "замовленні" вбивства 31-річного репортера.

Вбитий за вказівкою президента? Український журналіст Георгій Гонгадзе

Георгій Гонгадзе пропав безвісти зник 16 вересня 2000 року. Два місяці по тому був знайдений його обезголовлений труп. Потім колишній охоронець Кучми звинуватив президента у причетності до вбивства Гонгадзе. Магнітофонний запис телефонної розмови - нібито між Кучмою і міністром внутрішніх справ - прокрутили вчора журналістам у Харкові. З цієї розмови випливає, що президент зажадав усунути незручного репортера. Перед посольством Німеччини в Україні проходили акції протесту, де їхні учасники передали письмове звернення Герхарду Шредеру.

Кучма прикинувся "святою цнотливістю"

Як повідомлялося з урядових кіл, Шредер без натяків заговорив на цю тему з Кучмою. Однак останній відкинув усі підозри і пообіцяв (іншого від нього і не очікували) забезпечити "негайне розслідування смерті" журналіста. Адже, за словами Кучми, він є "гарантом прав людини у своїй країні". Напередодні радник канцлера із зовнішньої політики Міхаель Штайнер безуспішно зажадав від Києва якнайповнішого розслідування скандальної історії.

Після зустрічі в адміністрації Федерального канцлера Кучма покритикував спроби деяких сил в Україні "додати кримінальній справі політичне забарвлення". Він сказав, що незадоволений результатами розслідування. У той же час, за словами Кучми, ліві та праві використовують цей інцидент, щоб опорочити його. Вони хочуть "зупинити реформи" і "порушити спокій населення". Питань журналістам задати не дозволили, хоча заздалегідь планувалася прес-конференція.

Бах - для створення сприятливої атмосфери

Замість цього Кучма спробував нав'язати іншу тему для розмови. Він оголосив, що Німеччині повернуть 5000 документів із спадщини сина Баха - Филипа-Емануеля Баха (1714-1788). Вони належали Співочій академії в Берліні, а в 1943 році їх вивезли в замок біля міста Бреслау. Потім Червона Армія оголосила їх трофеєм, після чого їхній слід загубився. Зненацька зниклу колекцію виявили в держархіві у Києві. З цієї колекції Кучма передав канцлеру в якості подарунка і "жесту доброї волі" рукопис із нотами. Шредер оголосив про досягнення прориву. Однак лише в цьому питанні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...