АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

Четвер, 25 січня 2001, 23:15
Намет імені Георгія Гонгадзе так і залишиться на площі Незалежності у Києві, не дивлячись на запланований ремонт майдану. Принаймні, до 6 лютого.

"Люди вже звикли, що він знаходиться саме на цьому місці. Крім того, дружина Гонгадзе Мирослава повинна дати згоду на його перенесення", - сказала журналістам депутат Валентина Семенюк.

Вона нагадала, ще у четвер о 16.00 закінчився термін, встановлений розпорядженням Головного управління контролю за благоустроєм Києва Київської міськадміністрації для "звільнення зони будівельно-монтажних робіт на площі Незалежності від самовільно розміщеного намету і інвентаря у зв'язку з початком робіт з спорудження монумента незалежності".

Семенюк двічі намагалася зустрітися з мером Києва Олександром Омельченком, щоб обговорити це питання, але Омельченко від зустрічі ухилився. Тим часом, після обіду у четвер робітники почали підвозити і складувати на площі Незалежності дерев'яні щити будівельного огороджування. Але ніяких спроб ліквідувати наметове містечко ні з їхнього боку, ні з боку правоохоронних органів не робилися, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У Харкові учасники голодовки протесту, виїхали до столиці, щоб пікетувати будівлю МВС. Таке рішення визріло після того, як "фактично учасникам акції було відмовлено у наданні офіційної інформації про покарання винних" в ліквідації наметового містечка.

У четвер учасники голодування побували у будівлі обласного управління внутрішніх справ, сподіваючись, що їм буде представлена інформація про покарання винних, однак цього, зі слів соціалістів, не сталося.

У місцевому обкомі СПУ повідомили про заплановане на п'ятницю засідання Дзержінського районного суду, де буде розглядатися позов міськвиконкому про заборону встановлення нового наметового містечка. Заявку на проведення акції подали місцеві організації СПУ і "Собору".

Є ще одне пояснення погрому харківського наметового містечка. Прокурор Харківської області Володимир Кривобок заявив, що міліція діяла вніч на 12 січня "правомірно", демонтувавши намет УНА-УНСО. Оскільки вони виконували рішення суду, за яким харківському відділенню УНА-УНСО було заборонено ставити намети на площі Свободи.

Але, "не розібравшись", міліціонери демонтували і намети, виставлені Соціалістичною партією і народним депутатом Володимиром Мухиним. Тим часом, прокуратура Дзержінського району Харкова внесла подання про непрофесійні дії деяких працівників міліції, що брали участь у ліквідації наметового містечка акції "Україна без Кучми".

Десятьох учасникiв акцiї "Україна без Кучми" у Рівному звинувачують у "злiснiй непокорi" працiвникам мiлiцiї. Вони намагалися у вівторок, 23 січня, розбити намети й виставити iнформацiйний стенд пам’ятi Георгiя Гонгадзе на Театральному майданi в Рiвному.

Рівненських антикучмістів звинувачують на пiдставi статтi 185 Адмiнiстративного кодексу України, а матерiали на них передано до мiського суду. Про це повiдомив на прес-конференцiї в середу заступник начальника обласної міліції Бондарчук, передає УНІАН. Самі пікетувальники звинуватили мiлiцiю у брутальному нападi на людей i завдання тяжких тiлесних ушкоджень. Двоє учасникiв акцiї нинi з поламаними ребрами перебувають у мiськiй лiкарнi.

А у ніч з 24 на 25 січня в Снятині Івано-Франківської області група людей в міліцейській формі і масках без пред’явлення документів і пояснень знесла наметове містечко акції "Україна без Кучми". Про це УНІАН повідомила прес-секретар УНА-УНСО Тетяна Чорновіл. За її словами, близько 10 мешканців наметового містечка, члени місцевого осередку організації, були побиті і вивезені у невідомому напрямку. Управління Міністерства внутрішніх справ в Івано-Франківській області категорично заперечує причетність міліції до розгрому наметового містечка акції "Україна без Кучми" у Снятині.

У Луцьку антикучмісти об'єдналися у новий гурт – коаліцію "Молодь за Правду і Порядок", яка об'єднала дев’ять Волинських обласних молодіжних громадських організацій. Гаслом коаліції є "Україна без ЧУКМ". Загадкове словосполучення розшифровується як "Україна без Червоних, Узурпації влади, Корупції та Мафії". АнтиЧУКМісти збираються проводити соціологічне опитування молоді з приводу останніх подій, проведення акції "живий ланцюг" під гаслом "територія вільна від брехні". Також планується проведення акції протесту проти порушень свободи слова у формі інсценізованого поховального обряду.

О события в других городах читайте

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування