Турчинов упізнав свій голос

П'ятниця, 26 січня 2001, 15:40
Турчинов впізнав свій голос

Олександр Турчинов впізнав свій голос на плівках Мельниченка, коли прослухав аудіозапис розмови в кабінеті Кучми. Лідер фракції "Батьківщина" готовий виступити свідком у суді.

Записи передав заступнику глави комісії по справі Гонгадзе Віктору Шишкину сам майор Мельниченко, супроводивши їх письмовою заявою і заздалегідь передзвонивши йому телефоном.

Турчинов повідомив, що прослухав запис бесіди з Кучмою в кабінеті "гаранта". "З перших же хвилин я впізнав свій голос і згадав, про що ми говорили", - сказав Турчинов. Бесіда проходила наприкінці вересня, після арешту чоловіка Юлії Тимошенко. Лідер фракції прийшов до президента, щоб умовити його зробити все можливе для того, щоб Олександр Тимошенко був відпущений на волю. Розмова продовжувалася не більш ніж 30 хвилин, однак самому Турчинову було надано на "пізнання" не більш 5 хвилин запису.

"Турчинов розмовляє з Кучмою"

Кучма: Юля зробила одну кардинальну помилку. Вона прийшла в уряд і почала боротися з, так сказать, олігархами. Забуває, що сама такий же ж олігарх.

Турчинов: Я думав, у неї було таке завдання, таке право Ви їй давали.

Кучма: У неї право там навести порядок, розумієш. І я за жорстокий порядок, але ж є різні, так сказать, еті, заходи з цього приводу. За те, щоб навести порядок – почитай Укази, всі засідання Ради нацбезпеки. Там дуже жорсткі рішення, дуже жорсткі Укази. Я завжди підтримую заходи. Ти скажи, де є якійсь захід, де, припустимо, по якійсь обласній компанії, де президент виступав проти. Ніде ж. Почитайте мої виступи, я там чітко, так сказать, зрозуміло і чітко говорю. Для мене в цьому плані нема ні свата, ні брата. А коли вони оце між собою починають боротися, якщо ти сам ходиш абсолютно чистий - це одна справа, а коли ти зходиш і за тобою тягнеться занадто багато – тоді ти правий: у тої групи є велика база у всіх, так сказать, структурах, в любих практично структурах, через які вони можуть зробити тиск.



З розмови Турчинов зрозумів, що питання про те, випускати, чи ні чоловіка віце-прем'єра на свободу, залежить від "поведінки" Тимошенко. "Ми розмовляли один на один, майора Мельниченка в приміщенні не було. Тепер я точно я переконаний, що у нього була технічна можливість записувати в кабінеті президента".

Сам Турчинов не зміг би зробити такий запис, оскільки навіть депутатів обшукують перед тим, як вони заходять до президента.

На двох представлених журналістам лазерних дисках є 1,5 години записів президента з депутатами і посадовими особами. Турчинов - перший, хто прослухав і офіційно пізнав свій голос. Поки що не відомо, скільки саме осіб зможуть взяти участь в подібній процедурі, однак, кожному з депутатів, чиї голоси начебто присутні на плівці буде надана можливість "відтворити в пам'яті" свою бесіду з гарантом. Серед них - Тарас Черновіл.

До речі, як свідчить той же Турчинов, до нього в кабінеті у Кучми довгий час знаходився Олександр Лавринович, а після нього до президента зайшов Бойко.

Ще на плівочці є розмови Кучми з Потебеньком, Кравченком, Азаровим, Щербанем, Деркачем. Останній, до речі, докладає про те, як прослуховують Тимошенко.

Пропонуємо розшифровку бесіди Кучми і Азарова в оригіналі


"Азаров доповідає Кучмі"

Азаров: Значит, по Нефтегазу. Я пригласил Бакая, как мы с Вами договорились, показал ему эти все. Это мои люди делали, которым я доверяю. Переговорил с Александром Михайловичем, выяснил, значит, сколько там всего поступило. И сказал ему дословно следующее: "Значит, Игорек, ты минимум, ну так, миллионов сто положил в карман, минимум. Я понимаю, конечно, что я, разумеется, тебя подставлять не буду. Я тебе даю две недели, ну, максимум, месяц. (Тут, я показал ему все схемы) Уничтожь, так сказать, все эти бумаги, которые свидетельствуют прямо или косвенно о всех твоих этих... Ты делал все тупо и глупо". И я показал, что он делал все тупо и глупо.

Кучма: Хорошо.

Азаров: Ну, сейчас уже дело пошло. ...

Кучма: Значит, Николай Янович, я ему сказал: "Слушай, дорогой, мы все твою жопу прикрывать не будем".

Азаров: У него ж должны быть мозги.

Кучма: Я стобой согласен. Я стобой согласен.

Азаров: Значит, можно ж было по уму делать. Нет, он делал так, что любой тупой ревизор липовые схемы просчитывал. Тупой даже.

Кучма: Так слушай, кругом, где он делал, всюду, всюду ж безнаказанность.

Азаров: Полная. Значит, мы договорились с этим Бакаем, надо ему в больницу лечь на некоторое время. Ну, только ж я это условно говорю, там неделю, две, месяц. Ну, можно полтора месяца подождать, это все роли не играет, но он понял, что ему надо сделать. Единственое, что я хочу, чтобы Вы поддержали, если он, мудак, этого не будет делать, тогда я ему так сказать...

Кучма: Ну, я ему завтра (???) скажу.

Азаров: Ну, завтра не надо, пусть он оклемается...


Епізод "Потебенько доповідає Кучмі"

П.: —...Тепер єсть така справа. Значить, Ви знаєте, в листопаді 99-го року справа була порушена по Донєцку, це так званий Салов, це адвокат, ми порушили справу по 127-й — "Поширення неправдивих відомостей відносно Президента". Він там всяку єрунду пьор. Ми його арештували.

К.: — Чого так довго?

П.: — Так от правильно, в листопаді арештували, в листопаді і в суд відправили. Листопад! До березня волокитив суд, а в березні відправив на експертизу.... Тут не поширення неправдивих відомостей, а тут єсть оскорблєніє, образа. А в чому різниця? Якщо поширення — Ви порушили, ми можемо Вас не допрашивать. Якщо образа — Ви являєтесь потерпілим, ми должни Вас допросити...

К.: — А хто таке рішення приймав?

П.: — Донецький районний суд. Я сказав: протест давайте внесем.

К.: — Я ім, бл..., матку вирву.

"Кучма з донецьким губернатором Януковичем"

К.: — Я тебе вітаю. Жив-здоров? У тебе є така справа по Салову? Адвокат.

Я.: — Єсть. Он нашебуршил там.

К.: — Пошебуршил. По ньому кримінальну справу там за поширення неправдивої інформації.

Я.: — Да.

К.: — Це з грудня місяця. Крутив, крутив ваш суд якийсь і повернули справу назад і сказали: це треба розглядати ні як поширення, а як образу Президента. Це ж подонки твої судді. Я повинен їхати до них і давати свідчення! Тому візьми цього суддю, блядь, за яйця подвесь, хай повесить одну ніч.

Я.: — Зрозумів. Ми розберемось.

К.: — Судді взагалі, блядь...

Я.: — Ну, вони подонки. Предсєдатель суда в мене там ненадьожний. Його надо мінять.

К.: — Ну ти ж понімаєшь... мінять, пока система такая, что... Ну я думаю, тепер ви розберетесь, чтоб он на всю жизнь запомніл.


"Кравченко доповідає Кучмі про справу по меру Черкас Олійнику"

Кр.: — Ну, формально кримінальну справу ми порушили. Можно його долбати. Він весь час падає в обморок, там його откачують.

К.: — Там же Бойко, блять падлюка (Бойко — це Голова Верховного суду — Ред.). Я ж передав справу в іншу область, так Верховний суд... Бойко взяв і відмінив.

Кр.: — Ну, з Бойко надо вирішувати щось. Я думаю, що Ви план уже маєте, його треба виганяти.

К.: — Як тільки закон буде, я його убєру.

Кр.: — Його треба виганяти. Він, ну Ви ж знаєте, під ким судова система. Вони всі вирішують проблеми. Кожну справу ми супроводжуєм до розгляду в суді і якщо суддю не беремо в кліщі хорошо, або не лякаємо, то вона ламається...

"Сумський губернатор Щербань доповідає Кучмі про ситуацію в області"

Щ.: —... Ну і відносно акціонерного товариства, Леонід Данилович. Тут я зараз торкнусь такої теми однієї — "Хімпром" наш сумський. Значить, це дуже інтересне підприємство, дуже. Воно єдине у нас, яке робить суперфосфат, не має такого ні в Росії, ні в Західному регіоні. Ну, воно єдине. Значить, воно буде приватизуватися, но так як воно буде приватизуватися тут, ми боїмося, що його просто розтягнуть і все. Є пропозиція така. Я ніколи не казав Вам за це, не знаю, може і не казати, може і треба казати мені. Но я все рівно вам вдячний повинен бути за роботу і так далі. Я хотів би щоб хтось приймав би в цьому участь із ваших — у цьому проекті. Я готов 25 % отдать, і одну акцію золоту ми отдамо, кому там скажете. І по кожному підприємству, яке інтересне, я все принесу і отдам, кому скажете. Хай дітям і онукам, це все рівно життя, Леонид Данилович. Ну, все рівно воно приватизується, але одно діло, коли його приватизують і розтягнуть просто, і друге, коли воно буде працювати.

К.: — Я Ющенко, Бондарю і вам написав, що приватизацію проводити за погодженням губернаторів. Отримав?

Щ.: — Не отримав. Я подивлюся.

К.: — Я це декілька днів тому назад.

Щ.: — Ми розмовляли з??? Ми його приватизуємо дуже умно, з інвестиціями туди, підприємство буде працювати, но шоб його просто не загубити.

К.: — Працюй.

Щ.: — Я теж листа дам. І тоді по Нафтопродукту — я теж акції, кому скажете дам...


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування