Ющенко про політику та інше…

П'ятниця, 26 січня 2001, 18:25
Олег Дубина був представлений самостійно прем'єром. У цьому Ющенко зізнався у прямому ефірі "Нового каналу". Новий віце-прем'єр з промислової політики і ПЕК буде володіти великим колом обов'язків і займатися, як зрозуміло з посади, не тільки ПЕК.

"Я щасливий, що президент так швидко розглянув, і саме цю людину поставили на цю дільницю роботи", - говорить Ющенко.

Про Дубину

Сьогодні віце-прем’єр буде носити статус віце-прем’єра промислової політики, куди входить перш за все і, як основний, паливно-енергетичний комплекс, але функції його будуть дещо ширші. Розуміючи, що ті проблеми, які накопичувалися в ПЕКу, потребують роз’яснення на межі ПЕКу та інших галузей. Тому і було прийнято рішення, і я щасливий тим, що сьогодні Леонід Данилович його підтвердив, що якраз цю людину на цю ділянку було поставлено.


Він одразу пообіцяв, що в ПЕК уряд буде "жорсткіше проводити політику платежів".

Майбутні зміни в ПЕК

Ми будемо ще жорсткіші з точки зору проведення політики платежів. Ми більшої послідовності будемо триматися в концепції організації оптового ринку, яка була була затверджена попередніми рішеннями уряду. Більшої уваги буде потребувати блок приватизації об’єктів ПЕК, і особливо розподільчих систем, у провадженні урядом умов глибини приватизації та дотримання правил, які уряд затвердив відносно приватизації цих об’єктів.

При цьому Ющенко не виключив, що підуть і інші кадрові зміни в уряді.

Майбутні зміни в уряді

Я не відношусь і не підтримую ту практику, коли ми наперед будемо говорити про наміри змінити кадрові підходи, проводячи консультації з політичними фракціями і партіями. Якщо в ході переговорів ми знаходимо більш вдалу фігуру, яка може виконати відповідні функції краще за принципом чистоти свої політики, і відповідає за той курс політичних реформ , які декларовані президентом і програмою уряду, я на такі прохання буду реагувати позитивно.
Тобто в принципі можна чекати на зміни.

Телеглядачі зажадали реакції Ющенка на "касетний скандал".

Ющенко про касетну справу

Некомфортна, незручна справа, яка сьогодні шкодить іміджу України, нашій репутації, яка гальмує процеси та динаміку економічних та політичних, соціальних процесів. Переконаний, що це трагедія для України, яка коштує великих втрат. З цього можна вийти тільки правдою, прозорим процесом, і ми пройдемо цим процесом.

Будь-яка форма політиканства, яка підігріває процес, віддаляє 50 мільйонів українців від відчуття того, що ця права може чесно вирішитися.

Про коаліційний уряд. Відповідь Тігіпку

Я жалкую, що Сергій Леонідович говорить такими емоціями. Емоції його не красять, така його тональність. Я не думаю, що ми є опонентами в цьому питанні, баченні розбудови коаліційного уряду. Я давно знаю міркування, які у Сергія Леонідовича є з цього приводу, власне кажучи вичерпна відповідь з цієї позиції була сказана багато-багато місяців тому, коли ми знаходилися в одному уряді.

Безумовно, любий прем'єр бажає коаліції, хоче спиратися на політичну коаліцію. Чим ширше і чим міцніше ця політична коаліція, тим щасливіший прем'єр і уряд. У нас є в парламенті коаліція, яка сформована на політичній ідеї? Ні немає. У нас є коаліція, сформована на різних ідеях, іноді досить протилежні.

Говорячи про коаліційний уряд, звичайно треба говорити про політичну коаліцію в рамках парламенту. Але на 11 фракціях зробити коаліційний уряд теоретично неможливо. В цілому ми працюємо з політичними фракціями, з лідерами, фракціями, про те, як в сьогоднішньому середовищі засади бажано політичної коаліції. Сьогоднішній уряд теж квазікоаліційний. (дивись нижче)

Про себе

Як людина, я переношу любий удар так як і всі. Воно болить, неприємно, прикро буває. Але я пам'ятаю одне головне правило – щоб не траплялося, тебе можуть бити, але щоб ти був чесним, ти можеш падати, тебе можуть довести до нокдауну, але саме головне, щоб на рахунок вісім ти встав.

Про відставку

Поки є довіра президента, поки є довіра парламенту, я буду робити те, що роблю.

Прогнози на рік

Якщо нам вдасться зберегти ту гармонію, яка була в трикутнику президент- парламент-уряд і ту продуктивність, Україна може побачити 2001 рік таким яким вона ніколи не бачила з точки зору успішної політики, яка буде зрозуміла і відчутна маленьким українцям. Ми хочемо прийти до регламенту, коли практично кожний квартал ми піднімаємо пенсії. По заробітній платі практично кожний місяць, починаючи з квітня в Україні буде підніматися заробітна плата.

Ющенко: за лаштунками

Віктор Ющенко на "Новому каналу" дав зрозуміти, що заміною Тимошенко на Дубину зміни в уряді не обмежаться. Самого новопризначеного прем’єр називає "аполітичною людиною з чистими руками". Також вперше Ющенко заговорив про складну ситуацію в ПЕК і повідомив, що через непорозуміння у більшості Україна втратила 190 мільйонів доларів січневого траншу МВФ.

"Ситуація в ПЕК змушує діяти швидко, бо протягом останнього місяця займалися слідством, а не роботою", - заявив Ющенко після ефіру на "Новому каналі", прозоро натякаючи на пристрасті навколо свого колишнього заступника. Тому прем’єр діє "екстримально швидко", щоб не було "відкатних моментів". Ющенко також наголосив, що основним пріоритетом у Дубини буде енергетика: "Завдання номер один у нього – ПЕК".

Дубину Ющенко називає своїм висуванцем, і, судячи зі слів прем’єра, покладає на нього великі надії, називає його амбіційним і не сумнівається в його "чистих руках і професіоналізмі". Також стало відомо, що новий віце-прем’єр не є погодженою кандидатурою з усіма фракціями більшості. Пояснення тому таке: Ющенко проводить консультації не тільки і не стільки про коаліційний уряд, а про створення політичної коаліції.

P.S. "Ще три місяці тому про коаліційний уряд ніхто не говорив. Зараз про це говорять як про футбол – всі спеціалісти. До речі, нинішній уряд теж є квазікоаліційним. Давайте подивимось:

"Трудова Україна": Кужель, голова комітету з питань підприємництва;
"Відродження регіонів": Гладій та шість голів облдержадміністрацій;
"Батьківщина": була Тимошенко, та Кириленко, який перейшов до Аграрної партії;
СДПУ (о): Кремінь;
НДП: Єхануров, Москаленко, Цибух, Осауленко, сім губернаторів;
Солідарність: Азаров;
Український народний рух: Заєць, Драч;
Зелені: Шевчук;
Ліберальна партія: Жулинський".

За словами Ющенка, "цей список відкритий".

P.P.S. Навряд чи можна вважати, що всі фракції та партії задоволені тими перерахованими посадами, які займають їх представники. Водночас очевидно – прем’єр готовий до дискусії з цього питання. Навіть довідку йому підготували.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування