Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Гонгадзе і будні генпрокуратури

Субота, 27 січня 2001, 00:31
Заступник генпрокурора Баганець, головний відповідальний за справу Гонгадзе, заявив, що не можна встановити причину смерті людини, яка на 99,6 відсотка є Георгієм Гонгадзе. Також слідству добратися до всієї правди заважають депутати, які не ходять на допити. Але прокуратура все одно вважає Георгія живим і знаходить цьому все нові й нові "докази".

У п'ятницю Баганець дав велике інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, у якому розповів про нові, не дуже естетичні, подробиці у справі Гонгадзе. Водночас він спробував виправдатися за поведінку відомства Потебенька, яке дотепер не повідомило про принципові моменти по цій справі.

Про таращанське тіло

Отже, за даними прокуратури, неможливо встановити причину смерті людини, "спотворений труп якої був знайдений у Таращанському районі Київської області". Зробити це не можна через "гнильні зміни у тканинах тіла", дійшли висновку судмедексперти. Вони уточнили, що причину смерті в даному випадку "встановити неможливо ніде".

Баганець також вирішив виправдатися після заяв Лесі Гонгадзе, яка вважає, що причину смерті не встановлюють навмисно. "У величезній кількості трупів, які ми знаходимо в ході своєї роботи, це зробити неможливо", - сказав він.

Також не можна встановити, коли була відсічена голова - до або після смерті. Хоча експерт і зробив припущення, що "вірогідніше за все, голова була відсічена після смерті, тому що при судово-медичному огляді трупа він не виявив крововиливів у місці відчленування голови від тіла". Однак експерт не робить категоричний висновок, приймаючи до уваги сильні гнильні зміни трупа.

Однак і це - не все. Як би це дико не звучало, але Баганець заявив, що у випадку з таращанським тілом "ми не маємо права говорити однозначно, що було вбивство". Тим більше, якщо була відсічена голова. "Я можу привести велику кількість прикладів, коли ми знаходили розчленоване тіло, а в ході розслідування встановлювалося, що людина померла природною смертю, і вже після смерті його розчленували через різні причини", - сказав він.

Слідство також не може встановити місцезнаходження відсіченої голови таращанського тіла. Проте вдалося дізнатися, що труп був похований на перехресті трьох лісових доріг. Правда, зробили це в ході "потрійного огляду" місця виявлення трупа робітниками прокуратури. Висновок Баганця: труп був привезений транспортним засобом.

Зараз міліція і СБУ "одержали завдання, залучаючи військових, мисливців з собаками для полювання, "перевірити" місцевість в місті виявлення трупа і в найбільш ймовірних маршрутах транспорту, щоб знайти голову". (З цієї відповіді незрозуміло - таке завдання було отримано тільки зараз, через два з половиною місяця після виявлення тіла, або Баганець помилково вжив форму майбутнього часу?)

Баганець також повідомив, що експерти-грунтознавці виявили в тілі трупа частки грунту, який "не є характерний" для місця виявлення тіла. "Експерт не стверджує категорично, але припускає, що тіло було десь поховано, а потім перевезено і поховано там, де його знайшли", - підкреслив заступник генерального прокурора. Тепер, за його словами, за описом тих зразків грунту, знайденого в тілі, "ми будемо шукати місцевість у таращанському районі або за маршрутом можливого руху транспорту, де є такий грунт".

Про депутатів-саботажників

За словами Баганця, "ряд депутатів Верховної Ради України" відмовляються давати покази в рамках кримінальної справи проти Мельниченка. Так, Мороз "не з’являється у генпрокуратуру для дачі показів у згаданій справі, в якій депутат фігурує в якості свідка". "Говорити, що ми його допитали, не можна, тому що на всі питання він відповідав односкладово і, фактично, показів по цій справі не дав".

Баганець також повідомив, що слідство не може допитати депутата, члена СПУ Валентину Семенюк. Ту саму, у якої помічником працює Микола Рудьковский, і, обшукавши якого, міліція знайшла матеріали, "які мають значення для кримінальної справи". "Вона не приходить. Сергія Головатого ми теж не можемо допитати, бо він не приходить".

Поскаржившись на народних обранців, Баганець так нічого не сказав про матеріали, що були знайдені в квартирі Рудьковского. Щоправда, підтвердив, що були вилучені комп'ютер, диски, записи та документи. "Вони вивчаються, і коли прийде час, результати будуть оприлюднені".

Про "помилку" чехів

"Слідчі органи України вивчають ситуацію у зв'язку з повідомленнями про чеські візи на ім'я зниклого журналіста Георгія Гонгадзе й офіцера держохорони Миколи Мельниченка". Прокуратура офіційно звернулася до міністерства юстиції Чехії, "щоб вони добре перевірили, чи правду нам повідомило посольство, із чого вони виходили, чи було припущено помилку або тут криється щось інше".

У той же час Баганець повідомив цікаву деталь: розшуком Мельниченка займаються органи внутрішніх справ і СБУ. Тобто у генпрокуратурі серйозно розробляють версію, що майор знаходиться в Україні.

Про рішення ПАРЄ

У випадку, якщо Мельниченко звернеться з проханням про надання політичного притулку в країні-члені Ради Європи, "прокуратура буде вживати таких заходів, як і завжди". Як приклад Баганець навів історію з Лазаренком, де прокуратура, не дивлячись на прохання про притулок, наполягає на його видачі.

Заступник генпрокурора черговий раз підтвердив, що експертизи аудіозаписів та останків таращанського тіла, проведені за кордоном, не будуть мати для кримінальної справи жодного ефекту. "Навіть у Раді Європи юристи-міжнародники це розуміють", - підкреслив він. При цьому Баганець продемонстрував документ, отриманий із Міністерства закордонних справ України: "На наше прохання МЗС зверталося до секретаріату Ради Європи з приводу того, чи були в практиці випадки звернення інших держав для проведення незалежних експертиз". Правда, кореспонденту Інтерфаксу він зачитав фрагмент відповіді МЗС, що стосується іншої теми: "У ході консультацій із боку РЄ висловлювалися сумніви, що результати цих експертиз будуть мати для України юридичні наслідки, оскільки при цьому не будуть дотримані процесуальні норми нашої держави". "Може для політики результати експертиз і будуть мати значення, але не для кримінальної справи", - попередив ще раз Баганець.

Вочевидь, за задумом прокуратури, це інтерв'ю повинно було стати своєрідною відповіддю родичами Георгія і взагалі українській громадськості на публічні обвинувачення, висунуті Лесею Гонгадзе. Нагадаємо, мама Георгія у п'ятницю подала скаргу на дії Баганця і слідчого Василенка за те, що вона не була визнана потерпілою стороною. Однак саме цей момент в інтерв'ю не піднімався. Також заступник Потебенька нібито вніс ясність у деякі незрозумілі моменти письмової відповіді прокуратури Лесі Гонгадзе. Таким же способом Баганець відповів на вимоги мами Георгія, що вона висунула з трибуни парламенту. Вочевидь, що замість цього були отримані полунатяки, які викликають ще більшу недовіру до слідства.

P.S. А тим часом США знову захотіли дізнатися правду у справі Гонгадзе. "Ми вважаємо, що ретельне і прозоре розслідування справи Гонгадзе може слугувати позитивною демонстрацією відданості України принципам ОБСЄ і її інтеграції до Євро-атлантичних структур. Ми чекаємо на подальшу інформацію про цю важливу справу". Цю першу заяву США у справі Гонгадзе після приходу Буша зробив у четвер посол США при ОБСЄ Дэйвид Т.Джонсон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: