"Інші у порівнянні з донецьким кланом - діти"

Субота, 27 січня 2001, 16:45
Весь чиновницький апарат в Україні пронизаний зв'язками з олігархами. Не виняток і уряд. Такими спостереженнями ділиться Юлія Тимошенко, яка на посаді простого партійного лідера дала "Известиям" перше інтерв'ю. І, за її ж зізнанням, бути може, що й "останнє на свободі".

Результатом своєї роботи в Кабміні Тимошенко бачить "очищення тіньових зон енергетики". Суркіс із Медведчуком "залишали собі або відправляли в офшори близько 80 відсотків грошей, зароблених певними обленерго". Другим постраждалим став Олександр Волков" і його команда. "Вони діяли на ринку нафти України, майже весь її об'єм розподілявся за 60 доларів за тонну. Ми вивели цю нафту на аукціон, за неї давали понад м 200 доларів. Всі ці гроші поповнили бюджет".

Але головні олігархи, в уявленні Тимошенко, роблять гроші в Донбасі. "Намір розчистити вугільну сферу прискорило мою відставку. Він зачипив інтереси наймогутнішого на Україні донецького клана, у порівнянні з який всі інші - діти".

Говорячи про інших, згадала і себе. Тимошенко в черговий раз відкинула обвинувачення в контрабанді газу ("на кожний кубометр є документи") і пояснила історію з чековою книжкою. "У мене дійсно була корпоративна (чекова) книжка підприємства на 146 тисяч доларів. Я мала право витрачати їх - і витрачала на представницькі витрати. Це підтверджено документально".

Крім цього, Тимошенко не відчуває своєї провини перед солдатами "північного сусіди" і готова була розплатитися з російським міністерством оборони, якби активи ЄЕСУ не заарештували і діяльність компанії в Україні не паралізували. "Я пропоную російській стороні звернутися до Леоніда Кучми, щоб він зняв арешт з активів Міноборони РФ на Україні. Як тільки це відбудеться, конфлікт буде вичерпаний".

На питання про концентрацію представників олігархів у нинішньому українському уряді Тимошенко відповіла не конкретно, а в цілому: "Нинішній чиновницький апарат зв'язаний з олігархами, їхні представники є від верху до низу". "Українські кланові зв'язки сформовані як система кровообігу: у неї включені всі органи влади", тому екс-віце-прем'єр дотепер дивується, "як у таких умовах у країні могли піти хоч якісь реформи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування