АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

Субота, 27 січня 2001, 20:43
У Дніпропетровську, не дивлячись на заборону мерії, в суботу відбувся мітинг в рамках акції "Україна без Кучми". Організатори назвали його "зустріччю з депутатами міськради". Міліція заборонила використати мегафон, вважаючи його атрибутом мітингу, але антикучмісти не пожаліли горла на гасла "Геть Кучму!".

Особливий інтерес викликає формулювання заборони мітингу, запропоноване міською владою: передепідеміологічна ситуацією в області через грип, а також ремонт вулиці з нагоди підготовки до святкування 225-річчя міста. До речі, урочистості призначені на травень.

 
 
На мітинг зібралися понад тисячу осіб, передає з Дніпропетровська Інтерфакс-Україна. Деякі прийшли на акцію, зав'язши рот чорною стрічкою - на знак демократичних досягнень України.

Член обласного комітету "Україна без Кучми" Людмила Мазур розповіла агентству, що у зустрічі взяли участь і комуністи, які принципово не увійшли в обласний комітет. Близько 500 прихильників лівих сил після закінчення "зустрічі з депутатами" колонною попрямували центральним проспектом Дніпропетровська до пам'ятника Леніну.

Також в суботу стало відомо, що з Народно-демократичної партії виключили членів організації НДП Жовтневого району Дніпропетровська, які на цьому тижні захотіли приєднається до акції "Україна без Кучми".

Обурення керівник облорганизації НДП Кравченко передав в оригінальній формі: мовляв, замість того, щоб підвищувати добробут народу, "керівники деяких політичних партій" проводять антикучмівські мітинги і тим самим відволікають від виконання своїх функцій суди і правоохоронців.

 
 
А тим часом наметове містечко в Житомирі було знищене спецпідрозділом міліції ввечері 26 січня, повідомляють учасники акції "Україна без Кучми". Дочекавшись настання темряви – в районі 19 години – в центрі міста було вимкнено світло. Загін із 50 чоловіків зніс намети, які разом із речами пікетників були складені на машини і вивезені в невідомому напрямі. Внаслідок операції один з учасників, член Молодого Руху потрапив до міліції, звідки його звільнювали представники Соцпартії.

Тривожні звістки надходять із Рівного. Карпелева Ігоря і Калюха Віталія, студентів Рівненського державного технічного університету, які брали участь в акції "Україна без Кучми" 23 січня на Театральній площі, обіцяють виключити з ВУЗу. Викликавши "на розмову" до ректора Кравця, їм дуже конкретно повідомили: "Вважайте, що ви вже не є студентами". Кравець звинуватив учнів у "порушенні правил внутрішнього розпорядку". Чим все ж таки закінчиться виховний момент, поки не відомо. Студенти пишуть пояснювальні записки.

Тим часом у Києві комітет з питань науки і освіти Верховної Ради виступив з простестом проти насильного згону людей на мітинги на захист "гаранта". Парламентський комітет кваліфікував як "неприпустимі" дії місцевої влади і керівників учбових установ по залученню студентів і викладачів до участі в мітингах і зборах "за рахунок учбового часу". Такі скарги, як повідомляє комітет Верховної Ради, надійшли від студентів і викладачів Волинського держуниверситету, установ освіти в Луганську, Херсоні, Донецьку, Бердянську, Дніпропетровську та Сумах.

Комітет вирішив направити звертання 30 депутатів з цього приводу до уряду та Міністерства освіти і науки для усунення порушень законодавства, а також притягнення винних до відповідальності. Комітету просить також генпрокурора перевірити вказані факти.

А зміст попередньої серії "Україна без Кучми" читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування