Тримайтесь, буде ще гірше

Понеділок, 29 січня 2001, 12:27
Не все так погано в нашому домі - лозунг українських оптимістів. Буде ще гірше -думка песимістів, які як відомо, просто краще поінформовані.

Майбутній парламент

"У найближчі п'ять років зруйнувати стійкий негативний образ України в світі неможливо… Майбутні парламентські вибори - це крок назад навіть у порівнянні з попередніми… Новий парламент буде цілком пропрезидентським, що забезпечить особисту безпеку Кучми та його політичного режиму…", - вважає відомий політолог Володимир Полохало.

Оскільки, за оцінкою політолога, в нинішній ситуації Кучма контролює ситуацію відсотків на 30-40, а його можливості і ресурси значно скоротилися, збільшується можливість кланів маніпулювати громадською думкою, зберігається сила адміністративного ресурсу, що, зрештою, призведе до того, що громадяни перестануть впливати на вибори.

"Свобода вибору буде зведена до мінімуму, адміністративний, інформаційний і матеріальний прес на виборців буде максимальним. Ми не побачимо змагання політичних еліт, проте станемо свідками найгірших зразків впливу недемократичними методами".

Перед виборами 2002 влада запропонує народу два образи ворога. Зовнішня загроза - Захід та Рада Європи, які начебто втручаються у внутрішні справи України. Внутрішнім ворогом, за пасивної підконтрольної опозиції Компартії, може стати неліва опозиція, яку зараз втілює Тимошенко. Однак, на думку Полохало, "режим зробить все, і йому це вдасться, щоб не допустити зміцнення такої опозиції".

Внаслідок всіх цих маніпуляцій до парламенту пройдуть 7-9 партій, серед них - СДПУ(о), Демсоюз, Трудова Україна, НДП, об'єднання на базі "Солідарності" Порошенка, зелені і Яблуко, блок Рух-ПРП, а також КПУ і ПСПУ.

"Політична стигма"

Нинішню ситуацію політологи описують не просто як скандал, а як "політичну ганьбу і політичну стигму". Сергій Макеєв згодний, що весь цей касетний скандал виглядає дуже провінційно і за формою і за змістом. Особливо якщо судити по тому, як це підноситься у ЗМІ, коментується офіційними особами, замовчується основними політичними суб'єктами. Скандал показав також нездатність влади підтримувати розмову з громадскістю щодо актуальних проблем, чути, що говорить громадськість, а також відсутність політичної волі у прийнятті рішень.

Зовнішній аспект

Що стосується зовнішньої реакції, то, на думку Олександра Дергачова, Вашингтон поки що тримає паузу, а висловлювання американських політиків носять суто геополітичний характер, в стилі, "ми знаємо, яку важливу роль Україна грає для стабільності на європейському континенті". Враховуючи, що для республіканців, які прийшли до влади в США, бизнесовий аспект міждержавних відносин переважає над політичним, нові касети, на яких більше говориться про зловживання в економічній сфері, американські власті може повернутися до нас зовсім іншою стороною.

Дергачов також прогнозує, що в Росії мають в своєму розпорядженні набагато більший обсяг інформації, ніж зафіксований майором Мельниченком. Однак, продовження конфлікту в Україні поки що не влаштовує Кремль.

Про Ющенка

"Ющенко повністю капітулював, як особистість і як лідер. Зараз зрозуміло, що він готовий йти на будь-які компроміси з президентом заради збереження прем'єрства до виборів", - жорстко говорить про "надію реформаторів" Володимир Полохало. Переговори і заяви Ющенка щодо коаліційного уряда політолог називає "непрофесійними і інфантильними розмовами".

Більш лояльно щодо прем'єра настроєний Дергачов - "в Ющенка ще є додаткові ресурси, він відмовився від ролі самостійного політика, але все ще може змінитися в ході скандалу, що розгортається".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування