Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жахлива таємниця в Україні веде до урядової кризи

Вівторок, 30 січня 2001, 15:25
Політична криза, яка уразила Україну, почалася із зникнення у вересні Георгія Гонгадзе, довгов'язого журналіста, який народився в Грузії та який мав схильність задавати різкі питання про президента Леоніда Кучму.

Криза посилилася, коли в листопаді було знайдено обезголовлене тіло, яке, швидше за все, належить Гонгадзе. У кінці листопада вийшли секретні записи, зроблені під президентським диваном працівником охорони, з яких слідувало, що Кучма замовив викрадення журналіста або щось навіть гірше. Агент охорони, який зараз переховується в Європі, розповсюджує свої обвинувачення в Україні на коротких радіохвилях.

Скандал викликав антикучмівські демонстрації в дюжині міст, а також контрдемонстрації працівників бюджетних установ, яким наказали вийти на вулиці, сісти в автобуси для участі в про-кучмівських маршах. Теле- та радіо журналісти кажуть, що їм була дана вказівка не згадувати про антикучмовскі маніфестації.

Все це привело і до фракційного скандалу в парламенті, де кучмівська політична більшість встала з ніг на голову в зв'язку з формуванням нової центристської опозиції.

"Ніколи за 10 років не було такого скандалу, і ніхто не знає, до чого це призведе", - говорить Олександр Ткаченко, керівник незалежної телекомпанія Новий канал.

Наростаюча криза загрожує звести на нівець реформи в країні, яка є основним реципієнтом американської допомоги, якраз в той час, як уперше за останні роки пенсіонери почали отримувати пенсії вчасно, і коли економіка в минулому році досягла пристойного рівня зростання після десятиріччя кризи та стагнації.

"Зараз дійсно є потенціал для серйозного прогресу, і для того, щоб його реалізувати, треба діяти дійсно швидко", - попереджає високий західний дипломат.

Багато політичних аналітиків намагаються з'ясувати, чи дійсно нестабільна Україна дасть крен у бік Москви, або піде шляхом зміщення Кучми і заміни його на прем'єра Віктора Ющенка, якщо не на дострокових виборах, то в 2003 році.

Зараз крихкі відносини між прем'єром і президентом під загрозою. Ющенко – колишній глава Нацбанку, його репутація чесної і відданої реформам людини зробила його найпривабливішим лідером для Заходу і об'єктом для підозри з боку президента.

Кучма, колишній керівник радянського ракетного заводу, управляє Україною з листопада 1992 року, спочатку як прем'єр-міністр, а потім як президент, балансуючи між Західною прихильністю і домінуванням Москви в економіці країни.

Але ще до кризи корупція була головною проблемою у володіннях Кучми.

19 січня Кучма звільнив енергетичного міністра в уряді Ющенка Юлію Тимошенко, яка очолила зусилля держави з очищенню енергетичної промисловості, найкорумпованішої галузі країни.

Скандал прийшовся на дуже несприятливий час, коли Україна тільки змогла відновити фінансування з боку МВФ в розмірі $2,6 мільярда після того, як воно було припинене через провал економічних реформ.

Кучма також намагається завершити переговори з Всесвітнім банком і Європейським банком реконструкції і розвитку щодо фінансуванню проектів, критично важливих для зростання слабої пострадянський української економіки. Один з них – це добудова двох блоків на атомних станціях радянського зразка, які необхідні для відшкодування втрат електроенергії через закриття Чорнобиля, аварійну атомну станцію, яку Кучма закрив в грудні.

Україна була одним з головних реципієнтів міжнародної допомоги США в останні роки, яка оцінюється більш ніж в $2 мільярди з часу отримання незалежності в кінці 1991 року, велика частина якої пішла на забезпечення ядерної безпеки.

У своєму нещодавньому інтерв'ю Ющенко дистанціювався від скандалу навколо зникнення Гонгадзе, критикуючи дії міліції і прокуратури, які прямо підлеглі Кучмі. Відповідаючи на питання, до яких часів тягнеться його лояльність, він відповів: "До правди".

"У інтересах України дуже важливо не тільки з'ясувати правду, але ми повинні думати і про стабільність", сказав він.

За вікном прем'єрського кабінету падав сніг, старі радянські тролейбуси їхали метушливим діловом район і проїжджали повз позолочені куполи церков на фоні дерев на схилах Дніпра, де на сріблястому льоду розташувалися рибаки.

Близько 100 пікетників мерзли на морозі, скандуючи "Україна без Кучми" навпроти будівлі міністерства внутрішніх справ. Демонстранти вимагали арешту міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, голос якого можна почути на касетах, де він говорить розгніваному Кучмі, що щось зробить з Гонгадзе:

Кучма: "Я говорю тобі, вивезете його. Викиньте його, віддайте чеченцям…

Кравченко: "Ми думаємо про це. Ми зробимо це таким чином, що…"

Кучма "Я маю на увазі, вивезти його, залишити без штанів, віддати чеченцям."

Кравченко: "Ми вивчаємо ситуацію: куди він ходить, що робить. У нас там є людина, яка стежить. Нам ще треба підвивчити. Ми всі зробимо… У мене є команда - такі орли! – вони зроблять все, що хочете!".

Автентичність касет ще має бути визначити незалежним експертам. Але один з пікетників, 60-літній морський капітан у відставці Володимир Мельник не сумнівається в записах. "У нас кримінальна влада", - говорить він, "і є докази, що Кучма брав участь у вбивстві Гонгадзе".

Провідний політичний журналіст Юлія Мостова додала в інтерв'ю: "На мою думку, ці касети ставлять питання про те, чи має президент моральне право залишатися в своїй посаді".

Перші 25 хвилин розшифровок записів були оприлюднені 28 листопада Олександром Морозом, який був спікером парламенту і лідером соціалістичної партії, і він так говорить про Кучму: "Я не вважаю його злочинцем в прямому значенні цього слова. Тільки суд може вирішити це питання. Але у мене немає сумнівів, що його позиція стала причиною цього злочину".

Витримки записів були взяті майже з 300 годин записів Миколи Мельниченка, майора президентської охорони, який записував розмови Кучми протягом кількох років, вмістивши цифровий диктофон під диваном в його кабінеті. Інші викриття ще будуть, обіцяє Мельниченко.

"Мій вибір визначений моєю совістю", сказав він 9 січня в ефірі української служби Радіо Свобода. "За мною немає політичних сил або олігархів".

Захисники Кучми спростовують автентичність касет, кажучи, що вони сфабриковані або піддані монтажу, щоб заплямувати президента. Але лідери опозиції в парламенті кажуть, що консультувалися з експертами, які підтвердили автентичність касет.

Мороз говорить, що деякі офіційні особи, записи розмов Кучми з якими є на плівках, готові свідчити в суді про те, що записи точно відображають їх розмову.

"В українському істеблішменті існує широко поширена упевненість в автентичності касет, і це вже сам по собі політичний чинник", - говорить західний посол. У приватних бесідах, навіть деякі люди з оточення Кучми погоджуються, що касети реальні, і вони точно передають часте лихослів'я і диктаторські манери Кучми в побуті.

Хоча Гонгадзе зник, його робота була підхоплена його колегами. У квітні минулого року він створив новостійний інтернет-сайт "Українська правда" і його зникнення зробило цей сайт одним з найпопулярніших в країні. За допомогою американського посольства веб-сайт отримав грант на рік для продовження роботи.

Гонгадзе народився у 1968 в Грузії. Його мама – українка, його батько був членом першого пострадянський грузинського парламенту. Відомий своїм войовничим стилем, Гонгадзе публічно протистояв Кучмі жорсткими питаннями про те, як президент міг дозволити колишньому прем'єру Павлу Лазаренко бігти з України, коли Лазаренко, згідно з обвинуваченнями, зібраними прокуратурою, пограбував бюджет на мільйони доларів.

Буквально через місяць після створення сайту Гонгадзе у відкритому листі скаржився генеральному прокурору України Михайлу Потебеньку, що він став об'єктом стеження і загроз.

7 вересня посол США Стівен Пайфер перед завершенням місії зустрівся з Гонгадзе для демонстрації з свого боку підтримки свободи преси, але це мало допомогло.

"Ми думали, що з такою моральною підтримкою такого могутнього друга, як посол США, влада побоїться чинити тиск на нас, але, напевно, ми були дуже наївні", говорить 33-літня Олена Притула, найближчий соратник і колега Гонгадзе.

16 вересня близько 10 вечора Гонгадзе зник на шляху додому.

2 листопада міліція виявила обезголовлене тіло у лісі в 75 милях від Києва. "Я дізналася про це з телевізора", - сказала його мама Леся. "Після цього друг передзвонив мені і сказав, що знайдене тіло без голови і що його пізнали як мого сина".

Притула і друг Георгія Коба Аланія, поїхали в Таращу та попросили місцевого судмедексперта пошукати осколки в зап'ястку Гонгадзе, які залишилися у нього з часів, коли він був кореспондентом в Абхазії в 1993 році.

Експерт відразу ж знайшов осколки. Він показав Притуле браслет і медальйон, знайдений з тілом. Притула показала експерту другу половинку медальйона. Експерт спитав, що Гонгадзе їв в той день у вересні, гості сказали йому - кавун. Експерт виявив сім'я кавуна в шлунку.

Але первинний звіт експерта був потім вилучений.

Зараз, через 4 місяці, Леся Гонгадзе відмовляється забирати тіло додому для поховання в Західній Україні доти, доки прокуратура не дасть 100% упевненості, що це тіло Гонгадзе, а не 99,6%, встановленої в цьому місяці.

Леся Гонгадзе, друзі та соратники його сина сподіваються домогтися розслідування вбивства із з'ясуванням всіх обставин, аж до президентського офісу.

На минулому тижні Рада Європи, у відповідь на заяву сім'ї Гонгадзе і парламентської комісії з розслідування цієї справи, заявила, що готова допомогти у встановленні істини в експертизі касет та ідентифікації тіла.

Але є велика кількість перешкод. Керівництво української міліції говорить, що вони вже провели тест на ДНК тіла за допомогою Росії, але також відмовляються виключати можливість, що Гонгадзе може бути досі живим.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...