Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма майже товаришує з Ющенком

Вівторок, 30 січня 2001, 18:39
Існує одна "залізна" прикмета - коли в президентській адміністрації починають спростовувати відсутність розбіжностей президента з будь-ким, це тільки зайвий раз підтверджує наростаючий конфлікт. У вівторок глава адміністрації Володимир Литвин охарактеризував відносини Кучми-Ющенка як "рівні і нормальні ".

Литвин спробував таким чином дезавуювати думку Володимира Ланового, який напередодні заявив про зниження рівня довіри президента до прем'єр-міністра. "Я не знаю, чим вимірював Лановий зниження рівня довіри президента до прем'єр-міністра", - передає слова Литвина Інтерфакс-Україна.

У глави держави нормальні відносини з прем'єром, всі питання, які обговорюються між ними "обговорюються у спокійній і принциповій" атмосфері, говорить Литвин. "Головне, що президент і прем'єр-міністр виходять на узгоджені рішення, в тому числі, з питання призначення нового віце-прем'єра".

Тому нагнітання "політичних пристрастей" навколо можливого тертя між президентом і прем'єр-міністром "робляться на голому місці", переконаний Литвин.

Ще один предмет для критики глави АП - намір створити в Україні коаліційний уряд. Зараз ця ідея нереальна і "може залишатися тільки на рівні розмов". "Щоб її реалізувати, необхідно внести відповідні зміни до Конституції України", - говорить Литвин.

Сьогодні формування уряду або заміна окремих його членів "може здійснюватися тільки шляхом консультацій". При цьому, якщо вірити агентству, Литвин з жалем зазначив, що парламент в цьому процесі "не має вирішального слова".

Формування коаліційного уряду - "питання перспективи". Це буде можливо, якщо вибори в Україні будуть проходити на пропорційній основі, після чого політичні партії, що перемогли укладуть між собою угоду, оберуть прем'єр-міністра, який і сформує уряд на основі консультацій з політичним блоком у парламенті, говорить Литвин.

Ось тільки президент начебто проти пропорційної системи. А це означає, що не побачить Україна коаліційний уряд.

"Президент стоїть на тому, що варто б було допрацювати, поліпшити закон про вибори на змішаній основі" і ще раз провести вибори за цією схемою, це "сприятиме структуризації суспільства, більш ефективній роботі парламенту".

Якщо вибори пройдуть на пропорційній основі, "суспільство служитиме парламенту, а не навпаки", чомусь вважає Литвин. Але найцікавіше, що прийнятий 18 січня закон про парламентські вибори загубився десь в надрах парламенту і уряду, оскільки, якщо вірити Литвину, так і не поступив на підпис президенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування