АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

Вівторок, 30 січня 2001, 20:46
У середу зранку в наметове містечко на розі вулиць Хрещатик і Городецького прийшли представники головуправління контролю за благоустроєм міста. Київські чиновники склали протокол "Про адміністративне порушення правил благоустрою територій, забезпечення чистоти і порядку в місті Києві" – вже другий за останню добу.

Після першого візиту на коменданта наметового містечка "Україна без Кучми" було накладено адміністративне стягнення – два штрафи по 25 гривень 50 копійок. За побоюваннями мітингуючих, повторне порушення правил передбачає більш суворе покарання.

У головному управлінні від коментарів відмовляються, вигадуючи відмовки та пропонуючи звернутися до вищестоячого керівництва.

Головне управління контролю благоустрою Києва очолює пан Бабич. Контактний телефон: 220-6655. Територія міста, де знаходиться наметове містечко, курує співробітник управління пан Незнал, телефон 216-2359.

О 13.00 в середу біля наметового містечка має відбутися прес-конференція координаторів акції "Україна без Кучми" Юрія Луценка і Володимира Чемериса, присвячена ситуації в зв'язку з діями влади.

 
Фото samvydav.net
 
А з середи починається похід колон учасників акції "Україна без Кучми" на Київ. Перша колона із західних регіонів країни в середу в пішому порядку виступає з Житомиру. В її складі підуть жителі Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Рівненської, Волинської, Хмельницької, Вінницької і Житомирської областей.

6 лютого колони демонстрантів увійдуть до Києва для того, щоб відновити на майдані Незалежності наметове містечко. Інші колони, сформовані у північно-східних областях увійдуть до Києва у першій половині лютого, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Учасники акції, крім основного, висувають інші політичні вимоги - відставка силових міністрів, вирішення питання про недовіру генеральному прокурору Михайлу Потебеньку, а також відставка президента Леоніда Кучми.

 
Фото samvydav.net
 
У акції "Україна без Кучми" зараз беруть участь 24 політичні партії і громадські організації, в тому числі Соцпартія, "Собор", Українська республіканська, Українська консервативна республіканська партія, партія "Реформи і порядок", УНА-УНСО, Партія захисників Вітчизни, СДПУ (лідер Юрій Буздуган), Український комуністичний союз молоді, Всеукраїнська партія трудящих.

У вівторок наметове містечко "Україна без Кучми" в Києві черговий раз вимушено переїхало, щоб бути ближче до народу. Зараз намети встали на куті Хрещатику і Городецкого, біля консерваторії.

Це вимушений переїзд, оскільки в екстреному порядку з ранку власті потурбувалися, щоб учасники акції виявилися у блокаді, за глухою огорожею висотою два з половиною метри. На це будівники убили всю ніч, трудилися як бджілки. Як повідомляють очевидці, в огорожі залишили єдиний вхід і вихід, до якого представники правоохоронних органів нікого не підпускали, в тому числі і журналістів.

Майдан загородили з свіженьких дошок. З робітників на площі залишилися тільки маляри, які фарбували огорожу в зелений колір. На іншому боці площі біля консерваторії, яку обносили огорожею минулого тижня, стоїть щит, з якого стає зрозуміло, що генпідрядником реконструкції Майдана виступає Києвметрострой на чолі з паном Петренком. Контактний телефон: 228-1962. Закінчення робіт заплановано на 15 серпня.

Всі ці огороджувальні роботи начебто необхідні для спорудження монумента незалежності. Цікаво, які обставини вигадає міська влада, щоб пояснити черговий ремонт цієї частини майдану, який проводили півтори роки тому за Омельченка і три з половиною - за Косаківського.

Як передає УНІАН, не поталанило представникам фірми "Оболонь", які безуспішно спробували вивезти товар з трьох фірмових ларьків на площі, які виявилися на обгородженій території.

"Нам навіть не давали принести їжу тим, хто знаходився у наметах", - повідомила депутат Валентина Семенюк.

У Львів після закінчення заборони на проведення акції на проспекті Свободи, намети акції "Україна без Кучми" знову встановлені неподалеку від пам'ятника Тарасу Шевченку. У вівторок делегація Львова має намір вийти в "похід на Київ" для участі у загальноукраїнській акції 6 лютого. Зі слів лідера УНА-УНСО Андрія Шкіля, в поході візьмуть участь біля тисячі львів'ян, які пройдуть через Тернопіль, Івано-Франківськ і Рівне.

У Харкові на площі Свободи акція пройшла у незвичній формі. Оскільки Дзержинський районний суд Харкова заборонив їм встановлювати намети, які в суді назвали "малими архітектурними формами", організатори вирішили намети не ставити, а просто розстелити їх на землі.

Акція, організована місцевими комітетами Соцпартії, партіями "Батьківщина", "Собор", Ліберально-демократичної і УНА-УНСО, проходить під лозунгами "Очистимо Україну від влади кримінала", "Вбивць Гонгадзе - за грати", "Руки геть від пахана, а то мафії - хана".

Цього ж дня стався небачений досі випадок - начальник Харківського обласного управління МВС Олександр Гапон вибачився за розгром наметового містечка 12 січня.

Гапон, який сам вже поніс покарання від міністра Кравченка, підписав наказ про покарання ряду співробітників міліції, "які не виконали якісно свій професійний обов'язок", деякі отримали сувору догану, інші - попередження про неповну посадову відповідність.

Один з активних учасників погрому, керівник міського управління МВС перед журналістами покаявся у скоєному. З його слів, він переглянув своє ставлення до подій на площі.

"Раніше я охарактеризував дії учасників акції як елементарне хуліганство. Тоді я був в цьому глибоко переконаний. Тепер, послухавши думку старших товаришів і ще раз вивчивши статтю 39 Конституції, я прийшов до висновку, що це ніяке не хуліганство, а торжество демократії, і кожна людина, яка чимсь незадоволена, може ставити намети на центральній площі міста", - визнав харківський міліціонер.

У Черкасах у вівторок на вулиці вийшло до 10 тисяч чоловік з економічними вимогами - не приймати бюджет області в його нинішньому варіанті. Хід очолювали представники духовенства з церковними хоругвами в руках. Над колоною розвівалися державні прапори і прапори міста. У главі колони йшов головний натхненник акції - мер Черкас Володимир Олійник, повідомляє місцева газета Антена.

Навпроти облради сталося зіткнення між працівниками правоохоронних органів і мітингуючими. За свідченням журналістів газети, тільки втручання керівників акції "Україна без Кучми" "врятувало міліцію від їх повного розгрому і самосуду".

Про події акції в інших містах читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News