Інкрімінуюча плівка є фальшивкою, говорить український президент

Субота, 10 лютого 2001, 16:24
Kuchma defends himself

Чарльз Кловер зустрівся з Леонідом Кучмою, звинуваченим у замовленні вбивства журналіста, який писав про корупцію серед вищого ешелону влади.

З поглибленням скандалу навколо вбитого журналіста та загадкових записів, з яких можна зробити висновок про причетність президента Кучми до вбивства, атмосфера у приміщенні адміністрації президента у Києві стає все більш утаємниченою.

Цього тижня Л.Кучма додав ще більшої загадковості трагедії та наступному розвитку подій, зазначивши в інтерв'ю FT, що, на його думку, "дуже добре організовані сили", з "великими грошима та можливостями" могли наладнати підслуховування у його кабінеті минулого року, сфабрікувавши записи, що звинувачують його.

"До цих пір у мене немає теорії щодо мети організаторів цієї афери", - зазначив він, рішуче заперечуючи будь-яку причетність до трагедії.

Плівки, що вперше були оприлюднені у листопаді минулого року, нібито, містять записи Кучми, який наказує Міністру внутрішніх справ "розібратися" з Георгієм Гонгадзе, редактором опозиційного інтернет-видання (www.pravda.com.ua). Гонгадзе зник 16 вересня, а 3 листопада в околицях Києва було знайдено обезголовлене тіло, характеристики ДНК якого явно співпали з ДНК Гонгадзе.

Напередодні зустрічі з російським Президентом Путіним Кучма попередив, що скандал навколо вбивства та плівок має непередбачувані наслідки для України, яка здобула незалежність від Москви лише у 1991 році, стабільність якої постійно турбує західних політиків та стратегів. "Україна не є однорідною, у неї багато внутрішніх суперечностей. Ми вже починаємо бачити, що ці суперечності стають більш радикальними".

Він мав на увазі демонстрації, що відбулися у вівторок, коли тисячі українців зібралися на центральній площі Києва, вимагаючи його відставки. Офіційні особи, близькі до Л.Кучми, зазначають, що скандал ускладнює відносини України з Заходом та спрямовує Л.Кучму шукати тісніших зв’язків з Москвою.

Кучма зазначив, що на його думку, плівки змонтовані з декількох різних розмов, можливо, записаних у його кабінеті. "Вони, мабуть, мали якійсь суперпристрій", - сказав він. До цього часу експерти не можуть дійти згоди щодо того, наскільки складно було б сфабрикувати такого роду плівку, яку вивчали іноземні спеціалісти.

У ході інтерв’ю Л.Кучма намагався показати, що залишилось набагато більше запитань, ніж відповідей щодо записів. Він зазначив, що було "цілком неможливо", щоб записи були зроблені лише Миколою Мельниченком, який до листопада був одним з офіцерів охорони Кучми.

За словами Мельниченка, він зробив більше ніж 300 годин записів розмов, помістивши цифровий записуючий прилад під диван та вирішив оприлюднити записи, які викривають зловживання, нібито, допущені Кучмою. З кінця листопада він разом з родиною ховається закордоном.

"Так, майор Мельниченко існує", - зазначив Л.Кучма, - "проте хто стоїть за ним? Якщо вони наладнали підслуховування кабінету Президента, тоді ми не можемо казати про якусь невелику гру опозиції. Ми маємо подивитись на цю проблему більш широко".

"Я повністю відкидаю ідею, що це було зроблене на рівні держав, що це були американці чи росіяни. Хоча не виключено, що були задіяні якісь державні інституції цих країн", - сказав він.

Опоненти Кучми зазначають, що немає значення, яким чином були зроблені записи, важливо те, що вони справжні. Депутат Парламенту Сергій Головатий заявив: "Для нас неважливо, як були зроблені записи його розмов, важливо, чи вів він ці розмови з своїми підлеглими".

Інші плівки показують, що Кучма, нібито, отримував хабарі та здійснював фальсифікацію результатів виборів.

Кучма наполягає на тому, що його підставили. Він вважає, що існує "100 відсоткова подібність" з аналогічною справою із зниклим журналістом у сусідній Бєларусі минулої осені. Багато з аналітиків також помітили дивні співпадіння у цих справах.

У тому випадку Дмитро Завадський, оператор ОРТ, російської телекомпанії, яка часто критикувала Президента Бєларусі Олександра Лукашенка, зник 7 липня. І хоча офіційне розслідування не дало результатів, 20 листопада до агенцій новин електронною поштою був направлений анонімний лист від особи, яка назвала себе "офіцером Комітету державної безпеки Республіки Бєларусь". Анонімний автор тоді навів факти, які свідчили, що відповідальність за зникнення та вбивство Д.Завадського лежить на особистій охороні білоруського Президента. Через тиждень новим Главою КДБ став колишній заступник директора російської федеральної служби безпеки, яку колись очолював Путін.

Дипломати у Мінську кажуть в неофіційній розмові, що вони не виключають можливості участі російських спецслужб у справі Завадського. Разом з тим, сам Лукашенко звинувачує "певні сили на заході" у намаганні "повторити у Бєларусі сценарій розвитку подій у Югославії".

Кучма стверджує, що у справі Гонгадзе існують аспекти, що викликають занепокоєння і які вказують на змову з метою підставити його.

Тіло Гонгадзе було закопане поблизу перехрестя шляхів, таким чином, що одна рука стирчала з-під землі, хоча, згідно деяких версій, це сталося тому, землю розривали тварини. Хоча тіло було обезголовлене та спотворене кислотою для того, щоб його неможливо було ідентифікувати, на ньому були коштовності Гонгадзе.

"Вони влаштували все таким чином, щоб можна було знайти тіло та негайно його ідентифікувати", - зазначив Кучма. "Подивіться, як примітивно це було зроблене, вони перетворили це у справжній фільм жахів. Чи не є можливим, що, записавши щось про Гонгадзе, вони здійснили все це самі?"

Ця версія довго вивчалася в Україні. Опозиційні повністю політики відкидають її: "Ідіотизм", - сказав Олександр Мороз, Голова соціалістичної партії України, який організував оприлюднення записів.

Кучма рішуче заперечує будь-яку причетність до смерті Гонгадзе. "Стосовно Гонгадзе. Я можу присягнути на біблії чи на конституції, що я ніколи не віддавав подібних наказів про знищення людини. Це просто абсурд. Можливо, ім’я Гонгадзе з'являлося у розмовах, я не пам’ятаю. Проте я даю вам слово честі, що я ніколи навіть не знав цього журналіста".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...