АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

Понеділок, 12 лютого 2001, 11:16
Наметове містечко на Хрещатику дісталося до переходу напроти Прорізної. "Зона, вільна від Кучми", в понеділок зранку нараховувала вже 36 наметів. Тим часом в Дніпропетровську антикучмісти пікетують районний суд, де перед "буквою закону" мають постати суботні активісти.

Пікетують Бабушкінський районний суд близько 20 осіб, серед них два представники "Собору", які спеціально приїхали з Києва. Як передає Інтерфакс-Україна, ані кількість затриманих, ані статті, за якими вони обвинувачуються, не повідомляються.

Напередодні вдень 11 учасників акції "Україна без Кучми" були затримані невідомими громадянами в штатському. Затриманих завантажили в два мікроавтобуси і відвезли до Бабушкинського райвідділу міліції.

У суботу вдень 13 партій обласної організації "Україна без Кучми" виставили німий пікет в центрі міста біля ЦУМу. Роти учасників акції були заклеєні на знак протесту. Мітинг був несанкціонований, оповіщати зазделегідь міські власті "безнадійно" - це призводить до зриву акції.

Також стало відомо, що в Дніпропетровську не буде проводиться акція протесту проти приїзду Путіна – організатори пояснюють це тим, що "не вистачає ні сил, ні людей для того, щоб перекрити всі можливі маршрути проходження президентського кортежу".

А у Києві під час недільної акції не було зафіксовано порушень громадського порядку, повідомляє міська міліція. За їх даними, в акції взяли участь від 2 до 2,5 тисяч чоловік.

Ще стало відомо, що керівники міської міліції мають чудову зорову пам'ять – на їх думку, у неділю вони побачили в центрі Києва близько 1,5 тисячі "постійних" учасників акції "Україна без Кучми".

В неділю увечері багатотисячний ланцюг учасників "Україна без Кучми" зі свічками і портретами Гонгадзе в руках вишикувалася від Хрещатику через майдан Незалежності по вулиці Інститутській до Банкової. Люди мовчки дивилися на полум'я, що горить, згадуючи про долю Георгія.

Організатори акції з мегафонами в руках скандували "Кучму - геть!", що із задоволенням підхоплювали учасники живого ланцюга. Носили велику коробку "Кучмі - на сухарі і квиток до Тель-Авіву". Коли пікетуючи різко кинули "Для Кучми і дрібного грошика жаль!", хлопці з УНСО пояснили - "ми жартуємо так, це для наметового містечка".

Близько 17.30, коли мітинг був у самому розпалі, у центрі з'явилася колона з жовто-блакитними прапорами з лозунгами "Кучму - в Чайкіно!". Це були земляки президента, з Черніговщини, приблизно 80 чоловік. Їм довелося поміняти 3 поїзди, щоб добратися до Києва і дорога зайняла майже 12 годин. Спочатку їм сказали, що електричка не піде, оскільки немає електрики, потім їх поїзд зупинили - ніби хтось розлив ртуть. Потім рух електричок припинився через інформацію про мінування шляхів. Що не дуже схоже на простий збіг обставин.

А цього дня у Києві антикучмісти з північних і східних регіонів пройшли по Володимирському спуску до Європейської площі. На шляху проходження колони, на крильці Українського будинку - колишнього музею Леніна - "Щит Батьківщини" спорудив імпровізований мавзолей з написом "ЛЁНИН".

 Фото НТВ
Так проходила колона вулицями Києва
 
До входу до будівлі СБУ на Володимирській антикучмісти поклали великий похоронний вінок з ялинових гілок з чорними і білими стрічками і портретом Деркача, підписаним "Капут №1". Після того, як колона відійшла від будівлі СБУ, вінок і плакат відразу ж прибрали, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У ході на мітинг на Хрещатику взяли участь приблизно 4 тисячі осіб. Перед цим колона, скандуючи "Кучму геть!", пройшла від Контрактової площі по вулиці Сагайдачного до Європейської площі, піднялася по вулиці Трьохсвятітельській до вулиці Володимирської і біля червоного корпусу університету імені Шевченка і пам'ятника Кобзареві виконала пісню "Реве та стогне Дніпр широкий".

У голові колони, яка пройшла центральними вулицями Києва в неділю - синьо-жовтий державний прапор 10 на 3 метри. Приблизно половина учасників ранкового ходу - близько 2 тисяч чоловік - приїхало з регіонів: Полтавської, Сумської, Харківської, Кіровоградської і Черкаської областей.

 Фото НТВ
Перший лозунг антикучмістів
 
Начальник наметового містечка на Хрещатику, голова київського відділення організації УНА-УНСО Ігор Мазур повідомив агентству, що тепер "Вільну від Кучми зону" постійно охороняють 40 унсовців, які постійно знаходяться біля наметового містечка. Ще 100 унсовців супроводжували колону під час її руху містом. По ходу проходження колони "передовий загін" проводив "розвідку" прилеглих територій. Зі слів очевидців, міліції було незвично мало.

Не обійшлося і без інцидентів. У неділю в першій половині дня біля наметів невідомий громадянин, що називає себе "борцем за мир", спробував встромити собі ніж в груди в області серця. Як повідомляє агентство, громадянин, з його слів, прибув з Миколаївської області, наніс собі незначне поранення і був переданий в руки бригади "швидкої допомоги, що чергувала неподалеку ". У центрі громадських зв'язків київської міліції повідомляють, що потерпілий, що називає себе батьком 7 дітей, вже чотири рази таким чином намагався добитися верховенства світу і справедливості.

Про події перед тим читайте тут

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування