Через імпічмент або добровільну відставку, але Кучма піде

Понеділок, 12 лютого 2001, 13:58
Аргументом, яким запевнив Мороза в тому, що плівки справжні, став запис робочого дня Кучми. Мельниченко подзвонив лідеру соціалістів, "сказав, що є дуже важлива інформація". "Таких дзвінків було декілька, але я не виходив на контакт. Думав - провокація. Але коли Микола сказав, що йдеться про зникнення Гонгадзе, я погодився побачитися, прослухав записи". Про події, які передували найграндіознішому скандалу сучасної України, Мороз розповів в інтерв'ю"Известиям".

"Я попросив, щоб Мельніченко приніс мені повний запис одного дня президента. Тут вже в розмовах згадували не тільки про Гонгадзе, але і про мене - президент давав мені оцінку. Мова йшла про теракт в Кривому Розі, ніби організованому моєю довіреною особою Сергієм Іванченком проти кандидата в президенти Наталії Вітренко. Президент давав вказівку "зв'язати" з ім'ям "товариша Морозу" ще один злочин. Ще до криворіжської "акції спецслужб" мене намагалися звинуватити в зв'язках з Лазаренком, але так нічого і не знайшли".

На думку Морозу, Георгій Гонгадзе був убитий людьми Кравченко - "орлами бойовими без совісті". "Гонгадзе дійсно хотіли прибрати подалі, але він, вочевидь, не погодився на "грузинську прописку". Ймовірно, його закопали у Києві, причому це зробили не кримінальні авторитети - ті, як мені пояснювали, звертаються в крематорії і спалюють свої жертви без слідів. Убивці Гонгадзе розміркували, що він був знайомий з Морозом, і перепоховали Георгія в лісі під Києвом, в Таращанському районі, де я живу, біля тієї дороги, якою я кожного рауз їжджу додому".

"Коли я дізнався, що під Таращей знайшли обезголовлене тіло, у мене вже були касети Мельніченка. Але я не міг їх оприлюднити – майор ще не виїхав з України, - говорить Мороз. - Спочатку, в жовтні, коли ми уперше побачилися, він думав залишитися тут, щоб стати свідком на суді. Я запропонував йому добре подумати. У результаті Микола запропонував, щоб записи опублікували після його від'їзду. Я попросив друзів, і вони допомогли відкрити йому чеську візу. Гроші я йому не давав - у мене таких коштів немає".

"Він був за кордоном під захистом моїх знайомих, знаходився в Європі, - говорить Мороз про переховування Мельниченка. - Система зв'язку з ним досить складна, не можу точно сказати, коли спілкувався з ним в останній раз, але тоді у нього було все добре. Зараз не знаю".

Мороз упевнений, що "фіналом то, що нині відбувається, стане зміна президента і режиму". Якщо Кучма визнає автентичність записів Мельніченка і піде у відставку, парламент розгляне питання про надання президенту недоторканості. Я запропонував Кучмі такий варіант. Якщо він не пройде, то реалізовується другий варіант - зміна влади за допомогою масових політичних акцій за підтримки Міжпарламентської асамблеї та інших міжнародних організацій. Відбудеться імпічмент. Згідно із законом, його процедуру зможе почати депутатська слідча комісія зі "справи Гонгадзе". Це відбудеться протягом кількох місяців".

З відставкою Кучми логічним продовженням буде обмеження прав президента в Конституції, говорить Мороз. І переможець нових виборів "вже не зможе стати українським диктатором".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування