Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Мені складно відмовитися від нелітературної мови..."

Понеділок, 12 лютого 2001, 17:28
За останні 5 місяців Кучма жодного разу не дав інтерв'ю українським ЗМІ. Зате за останній тиждень дав цілих два інтерв'ю впливовй британській "Financial Times" і російській службі радіо "Свобода". Традиційно українські політики більш відверті із західними журналістами - їм простіше вішати лапшу на вуха, вони більш коректні у своїх запитаннях, оскільки багато чого не знають. Ось і зараз, Кучма вперше зізнався, що все ж таки володіє нецензурщиною. Але не так давно в інтерв'ю тій ж радіостанції він запевняв, що просто не знайомий з такою лексикою: "У мене навіть в лексиконі такого не існує, я придумати такого не можу".

Програма "Обличчям до обличчя " з Леонідом Кучмою на російській службі радіо "Свобода" була записана в кабінеті президента України відразу після закінчення засідання Ради Безпеки. Цілком можливо, що якраз саме на тому дивані, під яким поставив свій диктофон майор Мельниченко. Разом з журналістом "Свободи" Оленою Коломійченко, яка ледве чи не сама підказувала відповіді Кучмі, питання задавали головний редактор газети "День" Лариса Івшина і німецький журналіст Ульріх Хайден - (газета "Тагесшпігель" і німецьке радіо "Дойчландфунк").

Почали бесіду з обговорення перспектив Форуму національного порятунку. І журналісти, і президент так і не зрозуміли, як власне називається ФНП. Коломійченко декілька разів називала цю організацію "фронтом", а Кучма, мабуть за старою звичкою, "комітетом". Президент спочатку визнав, що в тому, що відбувається є частка провини влади, але потім знову все став валити на опозицію.

Про опозицію

… "У нас якщо хтось себе вважає незаслужено ображеним, то він, звичайно, завжди в таборі опозиції. Ви подивиться: Юлія Володимирівна, …або той же Сергій Головатий - вони всі були при владі, вони всі були разом з цим президентом, і всі проводили лінію цього президента, в тому числі і "європейський вибір". Як тільки їх з влади прибрали, вони відразу виявилися в опозиції".

"Я не хотів би тих, хто стоїть за цією акцією, називати "опозицією", тому що якщо є реальна опозиція, то вона діє зовсім по інших законах, вона не діє на шкоду національним інтересам країни. А сьогодні простежується дуже багато негатива, того, що це робилося не без допомоги спецслужб, і ще нам доведеться з'ясовувати, речі називаються зовсім іншими іменами.

Про уряд

Президент не погодився з думкою Івшиної, що уряд зараз "не виглядає політичним союзником президента". "Чому?.. У нас і зараз була розмова, що навіть у цій складній критичній ситуації не для президента - я відкидаю, значить, прізвище Кучми, так би мовити, - я говорю про Президента і Україну - позиції уряду немає… Але я категорично не прихильник того, що сьогодні треба міняти прем'єр-міністра. Я вважаю, що, може, з деякими змінами, але треба дочекатися виборів 2002-го року і там вже дійсно спробувати зробити те, що є у всьому світі... "

Про роботу Тимошенко

"Що стосується Юлії Тимошенко, то я, звичайно, був інформований, що в її біографії, так би мовити, не все чисто. Я про це сказав однозначно Віктору Андрійовичу, що "я проти того, щоб вона входила до складу уряду, якщо у тебе немає матеріалів, то, будь ласка, запроси або сходи до Генеральної прокуратури - там тобі всі матеріали будуть показані". Це було зроблено, але він все одно - мене попросив, що він, практично, "береться за цю роботу тільки за тієй умови, якщо такий фахівець в області енергетики, як Юлія Тимошенко буде в складі уряду". Я, напевно, або через слабкість - або - це можна розцінити будь-як - і через силу, на це погодився. Хоч через не дуже довгий проміжок часу і я, і багато хто зрозумів, в тому числі і голова Верховної Ради, що це - помилка, і багато разів пропонували Віктору Андрійовичу виправити цю помилку..."

"Я вважаю, що більшість кроків, які були зроблені - вони не носять абсолютно ринкового характеру. Це - централізація влади, ресурсів, грошових потоків в одних руках віце-прем'єр-міністра…

…Потім, несприйняття, в тому числі Юлією Тимошенко, приватизації в області енергетичного комплексу. Вона виступала весь час категорично проти процесів приватизації і виробляючих компаній, але саме головне - розподільних...

Я вже не говорю про ситуацію із забезпеченням газом України. У нас абсолютно після її приходу виявилися зіпсовані відносини з Російською Федерацією. Тому що борг Єдиних енергетичних систем перед Міністерством оборони, яке вона просто обдурила... Спочатку було 450, а зараз 350 мільйонів доларів. 350 мільйонів доларів були прямо з Москви переведені в офшорні компанії - вони в Україну не приходили. Тому сьогодні багато чиновників Міністерства оборони Російської Федерації знаходяться під слідством. І друге - я вимушений втрутитися - ми взагалі виявилися би в цьому році без газу, я вимушений був їхати в Туркменістан і домовлятися про 130 мільярди кубометрів газу на дуже сприятливих для України умовах, хоч нам в цьому потім не сприяла Російська Федерація - РАТ Газпром і керівництво Росії".

І нарешті Кучма визнав те, що давно писали у всіх газетах: "А те, що в справі Лазаренка головна дійова особа - Єдині енергетичні системи - це не секрет. З цього таємниці не робить і сам Лазаренко".

Про Гонгадзе і ненормативну лексику

Хто в Україні знав журналіста Гонгадзе?

Я не знав цього журналіста, я з ним ніколи не стикався. Крім як один раз мені показали, що брав участь в шоу Піховшека на телебаченні. Він про мене не писав нічого. Оскільки я вимушений був вже потім ознайомитися з деякими публікаціями - він писав то зовсім про інших, і то, не під своїм прізвищем. Хоч я не виключаю, я вже багато разів говорив - я директор, у мене відповідний лексикон розмови і так далі, якщо десь хтось щось мені докладав, то я міг проїхатися по будь-якому, я цього не соромлюся. Мені в моєму віці від цієї іноді нелітературної мови важко відмовитися, тому що ця мова іноді допомагає більше, ніж будь-які умовляння..."

Кучма продовжував би і далі про свою лексику, якби його не перервала жаліслива журналістка "Свободи": "Залишимо це стилістам..."

"Тепер скажіть будь ласка: президент, який переміг на виборах другий раз, вже йому не треба думати про продовження в цьому плані своєї політичної кар'єри - навіщо йому взагалі журналіст?.. У мене опозиціонерів серед журналістського корпусу багато таких, знаєте, кваліфікованих і злих, які дістають аж до... більш, ніж досить. Нехай хтось десь щось скаже, що я когось образив або образив, або щось некоректно в цьому плані сказав - я газет, я всім говорю, не читав. Я прошу тільки готувати мені цікаві статті з економіки, політичні огляди, міждержавних відносин, я не прошу давати мені бруд. У цьому значенні слова мені готують - на що необхідно звернути увагу, що треба прочитати. Колись я робив спробу перед сном робити - але ви знаєте, тоді сну немає..."

(Від УП. Георгій ніколи не писав критичних статей під псевдонімом. Це була його принципова позиція. Він дуже дорогою ціною заробляв власне ім'я, щоб їм розмінюватися.)

Кучма "абсолютно" згодний, що справа Гонгадзе має бути доведена до кінця і що його потрібно поховати по-людськи. "Я з першого дня - я даю вам слово, некоректно це президенту говорити, але я давив: "Слухайте, чим швидше ви скажете "А" або "Б", тим краще для суспільства, для України, не тільки, так би мовити, для наших людей, але і для світу загалом ". За моїм наполяганням відправили частину, так би мовити, на ДНК на експертизу до Російської Федерації, враховуючи, що там відомий Іванов, який робив ДНК сім'ї Романових, і він же дав 99,6 відсотки - вище - я технарь - дати неможливо практично".

"Повірте мені, що я розумію… наскільки це велике горе для сім'ї, матері, дружини, дітей...І я переконаний, що все-таки ми докопаємося до істини. Я глибоко переконаний, що ми докопаємося до істини.

Але у мене в той же час і є питання і вам, і собі - у нас кожний рік пропадає 35-40 тисяч чоловік, з них 10 відсотків взагалі не знаходяться... Друге: некоректно з мого боку вам задавати питання, але чому ми досі не знайшли вбивцю прем'єр-міністра Швеції Пальми?.. Досі невідомі причини вбивства президента Кеннеді - і таких питань по Європі я вам можу задати багато-багато. Не всемогутні, на жаль, правоохоронні органи.

І я вам чесно скажу: криміналітет сьогодні у нас озброєний технічно, фінансово, має політичне прикриття набагато краще, ніж наші правоохоронні органи. Якщо я вам скажу, що працівник поліції нашої має середню заробітну плату 50-60 доларів - ось в чому, в тому числі, питання. І якщо Європа хоче нам допомогти, то треба допомогти не просто критикою, що ось: "В Україні нічого не робиться". А давайте рядом сядемо, розкладемо все, як кажуть, по поличках, і разом будемо думати, як робити так, щоб, принаймні, резонансів таких поменше було - в Україні і не тільки. Я для такої співпраці готовий відкрити все і вся. Тому що дійсно все це треба робити чистими і чесними руками. Тоді обов'язково був би результат. А просто сьогодні загнати Україну в кут - я розумію, що це ж удар по президенту і по Україні, передусім - проти нього направлено..." (Тут знов очевидне повне ототожнення для Кучми понять президент - Україна - держава - УП.)

Про кадри

"Я ухвалив перше рішення, але воно не буде останнім, я звільнив і призначив нового начальника Служби безпеки України і звільнив керівника Державної охорони України".

Радченко Володимир Іванович - "професійна людина, у нього добра школа за плечами. Це пов'язано з безпекою України, в тому числі і з касетним скандалом, в якійсь мірі. Скажіть будь ласка: якщо сьогодні на 99 відсотків (так і хочеться написати 99,6%, УП) вже можна говорити, що дійсно писали президента країни, то яка ціна службам нашим, які займаються безпекою країни, в тому числі і безпекою роботи президента?!"

Про свободу слова і "брудну політику"

"По багатьох посилах, що кажуть про Україну по свободі преси, я абсолютно не згодний. Моя позиція... І не тільки позиція, але я можу довести це, нехай зі мною опоненти не погодяться, тому що ніхто ж не може привести жодного прикладу, що "ось, президент кудись втрутився і закрив якусь газету". Ось газета "День" - вона була яро опозиційна президенту країни, особливо під час президентської кампанії. Нехай головний редактор цієї газети скаже: де була хоч якась заминка, щоб їй заважали нормально займатися? Але вона була дійсно в демократичному розумінні цього слова "опозиція", а коли влада застосовує закон по відношенню до того або іншого органу, або коли хтось подає до суду, що абсолютно не має відношення до влади, і на основі цього суд закриває, то скажіть, чому ми повинні говорити про "свободу слова"? Коли ті, що беруть участь у брудній політиці, намагаючись врятувати свою особу, стверджують, що це "політичне переслідування" - вибачите, я цього не розумію…

Доти, доки засоби масової інформації не будуть мати свого власного голосу, до кінця в стовідсотковом розумінні, поки народ не стане жити нормально, поки люди не будуть мати можливість підписатися на ту газету, яку вони хочуть читати. А якщо сьогодні 50 доларів не вистачає на хліб насущний, а ми говоримо про свободу слова - вибачите, це зовсім з іншої опери... Все це питання часу, а ви хочете сьогоднішню, як говориться, європейську цивілізацію, до якої ви йшли 100 років, умовно кажучи, посадити на Україну і вимагати виконання від "А" до "Я", коли ми до демократії йдемо тільки 10 років. Ми жили в умовах найжорстокішого режиму - ви чудово розумієте. І менталітет у нас зовсім інший, чим у будь-якого європейця...

Про свою команду

А те, що команда - в команді повинні бути нові імена, нові особи - в цьому сумніву немає. Хоч ви знаєте чудово, мене ж багато хто критикує, що за цей час помінялися, так би мовити, обличчя. Життя не стоїть на місці, і, звичайно, я завжди із задоволенням, як кажуть, відкриваю свої обійма для тих, хто хоче попрацювати не на президента, а на країну, передусім, і йде з якимись конкретними, конструктивними пропозиціями. На жаль, людей - професіоналів в Україні за відомими, в тому числі, причинами також не так уже багато. Раз, два і "обчєлся"...

Напевно, сьогодні недостатньо що з інформацією виступає тільки прес-секретар. Напевно, якби глава адміністрації Литвин робив так, як це робив колись Табачник - постійно виходив перед журналістами і міг відповісти, володів більшою інформацією, ніж прес-секретар...

Напевно, президент, передусім, має вибудувати систему роботи всієї виконавчої влади, щоб і міністри так би мовити, ті, хто сьогодні представляє інтерес для звичайних наших громадян, в тому числі і силові міністри, виходили, так би мовити, перед очі ясні своїх людей, відкрито в них дивилися і говорили: а що ж вони роблять з тих проблем, які сьогодні людей хвилюють? Тобто, діалог з суспільством треба вести постійний і відкритий. Я, напевно, якісь в цьому плані додаткові заходи вживу обов'язково.

Від УП додамо, що не далі, як рік тому відразу після призначення нового уряду Кучма суворо заборонив членам нового Кабінету спілкуватися з пресою. Коли він наставляв їх на шлях істинний сказав приблизно так - "працювати треба, а не світитися перед камерами".)

Про кризу

"Спасибі, що ви сказали "загострення", тому що я не хотів би ще вимовляти слово "криза". Хоч спроби аж до, як кажуть, державного перевороту - вони існують в розумах багатьох - і фахівців, і політиків. Я вважаю, що якщо підтримувати, особливо ззовні, ця криза, то він може привести тільки до одного - до розвалу України. Позитивного - ні на йоту. По-перше, це практично призвело до розвалу більшості, і я не знаю, скільки треба зусиль, щоб його склеїти назад.

…Я би нагадав, що Володимир Ілліч Ленін сказав, що "сама велика демократія була в Росії між Лютневою і Жовтневою революціями". Ця демократія дійшла до анархії, до безвладдя і безладдя, і це дало можливість прийти до влади кому? Маленька купка більшовиків без єдиного пострілу взяла Зимовий Палац і на цьому поставила точку. Так і сьогодні такі сценарії розписуються, аж до захоплення адміністрації і так далі... Це не гра вже... Це вже велика політика, яка межує з втратою суверенітету країни і з розвалом країни.

Епілог

Я хотів би сказати, що сьогодні для України наступив момент істини начебто. Чи здатна політична еліта в рамках Конституції і правового поля вирішити цей конфлікт або - піти по якомусь непередбачуваному варіанту, який крім бід і горя Україні нічого не принесе. Потім я хотів би, щоб всі розуміли, що не можна спекулювати на тому, що проголосив президент. Президент проголосив європейський вибір України, президент - Леонід Кучма, ні хто інший. І всі ці роки ми хоч і повільно, але робимо маленьки кроки в цьому напрямку, в міру своїх сил і можливостей, і в тому числі і здатності політичної еліти бути єдиною в стратегічному напрямі.

Багато хто ж тягне у зовсім протилежний бік. У тому числі товариш Мороз, який всі ці роки робив все, щоб Україні було гірше - тоді в нього була б можливість швидше прийти до влади. Він той, хто практично заперечував європейський вибір, який не визнавав ринкового розвитку економіки, який до сьогоднішнього дня говорить "приватизація землі тільки через мій труп", і раптом сьогодні він такий поборник європейського вибору. Це аморально! Тому я думаю, що дійсно момент істини наступить, і Україна, в тому числі в якійсь мірі і президент - ми чистіше вийдемо з цього...

Олена Коломійченко ("Свобода"): Завершимо словами українського лідера, які він вимовив, коли я вже вимкнула запис: "На лукашенківські заходи я не піду"...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...