Демонстрації в Україні закликають лідера піти

Понеділок, 12 лютого 2001, 22:11
Ukraine Rally Calls on Chief to Step Down

Тисячі демонстрантів пройшли по вулицях столиці України другий раз йього тиждня, вимагаючи відставки президента Леоніда Кучми із закликами про нові президентські вибори.

До 5 тисяч людей спостерігали, як перед входом до будівлі української служби безпеки був покладений вінок з білими та чорними стрічками, щоб таким чином відмітити новину, що Кучма у суботу звільнив двох високих посадових осіб - Леоніда Деркача і Валерія Строгова. Обидва вони зазнали критики за нападки на свободу преси і переслідування опонентів Кучми.

Ближче до вечора, ву згустілих сутінках демонстранти тримали свічки на площі незалежності, і ближче до ночі вони повернулися до наметового містечка, яке вони називають "Зона, вільна від Кучми".

"Кучма не має морального права очолювати державу, і нам соромно перед всім світом, що у нас такий президент", сказав мер Черкас Володимир Олійник, виступаючи пізніше на мітингу.

Трохи раніше велика колона протестуючих пройшла по центру міста, скандуючи "Кучму, геть!" з українським прапором довжиною 60 футів і плакатами півдюжини політичних партій, які увійшли до Форуму Національного порятунку по роботі над імпічментом Кучми. Інші лозунги такі: "Україна - поліцейська держава" і "Кучма капут".

Політичні партії від соціалістичної зліва до пробізнесових партій праворуч об'єдналися в опозицію до Кучми через скандал, в якому він ніби звинувачується у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, і в зв'язку з виходом таємних записів, зроблених під диваном в офісі Кучми.

Записи, зроблені Миколою Мельниченком, майором служби охорони Кучми, який зараз ховається в Європі, припускають, що український лідер минулим літом наказав своєму міністру внутрішніх справ Юрію Кравченку "позбутися" журналіста так, ніби він був викрадений.

Обезголовлене тіло Гонгадзе було знайдено в лісі у 75 милях від Києва 2 листопада, але генеральний прокурор Кучми відмовився відкрити карне розслідування.

Додаткові записи, які вийшли минулого місяця, викликали нову серію обвинувачень в тому, що Кучма добре знав про окремі випадки корупції на вищому рівні в сумно відомому корумпованому енергетичному секторі.

Сьогодні, коли демонстрації заблокували ділянку в милю довжиною в центрі столиці, Кучма вилетів на 200 миль на північний схід у Дніпропетровськ, щоб зустрітися з російським президентом Володимиром Путіним, якому його помічники в Москві порадили зіграти на демонстрації підтримки для повернення Кучми до строю, щоб сприяти зміцненню економічних і політичних зв'язків.

З часу проголошення незалежності десять років тому Україна стала ближче до Європи і співробітничає з НАТО за програмою "Партнерство заради миру", чинячи опір в той же час умовлянням Росії сформувати союз на зразок того, що зв'язав Москву із сусідньою Білоруссю.

Демонстранти у Дніпропетровську спробували організувати пікет по ходу слідування кортежу Путіна, але сили безпеки розігнали їх і декількох з них арештували, стверджують очевидці.

Кучма був керівником в радянські часи найбільшого ракетного заводу в Україні в Дніпропетровську, де обидва лідери, як очікується, підпишуть угоди щодо посилення промислової кооперації у проектуванні ракет для комерційних космічних запусків і знищенню ракет дальньої дії, що залишилися тут з радянських часів.

Напередодні візиту Путін раптом вдався до обережного тону, кажучи про демонстрації. Зустрічаючись з українськими журналістами в Австрії, де він завершував свій державний візит, російський лідер сказав: "Те, що відбувається - внутрішня справа України, і було б невірно для нас коментувати цю проблему".

"Загалом, продовжив він, немає нічого особливого в тому, що внутрішньополітична боротьба продовжується. Я думаю, що це ознака нормального демократичного суспільства", але додав, що "важливо тільки, щоб всі ці процеси відбувалися в рамках закону".

За вихідні Кучма так і не пояснив причину, за якою він звільнив Деркача і Строгова. Але саме за їх керівництва Мельниченко таємно проводив цифрові записи, розмістивши мікрофон під президентським диваном. Ці записи зараз в центрі скандалу, що розгортається.

Натовп залишив на вінку перед фасадом колишнього офісу Деркача лозунг зі словами "Перший - капут", що відображає їх надію на те, що Кучма і його високі помічники також скоро підуть.

Один з демонстрантів, 21-літній Олександр Діденко сказав, що він приєднався до акцій протесту "тому, що стурбований тим, що сталося з Гонгадзе". "Підтримувати владу, яка може таке зробити з одним з його власних громадян, просто неможливо", говорить він.

Спочатку Кучма стверджував, що плівки підроблені. Але цього місяця генеральний прокурор Михайло Потебенько визнав публічно, що на записі дійсно був голос Кучми, хоч він заявив, що вони зазнавали редактури.

Два ведучих політика, чиї голоси є на записах приватних розмов з Кучмою, виступили із заявами, що плівки аутентичні.

Кучма продовжує захищати себе минулого тижня, в інтерв'ю Financial Times він стверджує: "Я можу присягнути на Біблії або Конституції, що я ніколи не давав вказівки про знищення людини. Це просто абсурд. Можливо, ім'я Гонгадзе з'являлося у розмовах, я не пам'ятаю. Але я даю вам слово честі, що я ніколи навіть не знав цього журналіста".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування