Нерозкриті таємниці
Справа президента та зниклого репортера

Понеділок, 12 лютого 2001, 23:58
Unsolved Mysteries
The case of the president and the missing reporter


Чи дійсно український президент замовляв вбивство затятого політичного супротивника – мабуть, ніколи не буде доведено, до задоволення будь-кого. Але судячи з демонстрацій, що струснули Київ, суд громадської думки вже визнав винність Кучми, хоча той відчайдушно заперечував це.

Біля 5 тисяч демонстрантів поєдналися минулого тижня в центрі міста, аби надати поштовху акції "Україна без Кучми" в найбільшій антиурядовій демонстрації з тих часів, коли Україна здобула незалежність 10 років тому, а організатори пообіцяли, що будуть і більші.

Такий антикучмівський запал ще декілька місяців тому неможливо було й уявити. У листопаді 1999 року Кучма був переобраний 56 відсотками голосів виборців. Йому передвіщали спокійне відбуття п'ятирічного строку без будь-яких серйозних подій. Але це було до того, як минулого вересня за загадкових обставин зник Георгій Гонгадзе, редактор новинного сайту в Інтернеті, відомого антикучмівськими розслідуваннями. По двох місяцях неподалік від Києва було виявлено обезголовлене тіло. Родичі попередньо розпізнали його як тіло Гонгадзе. Поліція швидесенько викрала тіло, а після того відмовила в дозволі оглянути його незалежним експертам.

Якщо цього й було недостатньо, аби зростити теорію заколоту, то в листопаді члени опозиції оприлюднили серію записів, в яких начебто розкривається, як Кучма та його підлеглі обговорюють, як прибрати Гонгадзе. У сповнених лайки розмовах їх учасники висловлюють незадоволення публікаціями Гонгадзе ("Він надто далеко зайшов") та розмірковують, «як його позбавитися». До недавніх пір урядові чиновники заперечували автентичність записів та погрожували порушенням кримінальної справи проти колишнього офіцера спецслужб, який здійснив їх. Однак минулого тижня прокуратура вперше визнала, що записи дійсно було вчинено у кабінеті Кучми, наполягаючи водночас на тому, що насправді це підробка, монтаж окремих слів та фраз президента та його соратників.

Більшість місцевих спостерігачів вважають, що Кучма подолає цей скандал. Президент не перебуває під слідством, а його супротивники, здається, не в змозі звернути його промахи собі на користь. "Реальна альтернатива Кучмі є за однієї умови: об'єднання демократичних сил", - вважає політичний активіст Андрій Стецьків. А це саме те, чого антикучмівським силам ніколи ще не вдавалося досягнути.

Опозиція піднеслася духом минулого тижня, коли Європейський Союз закликав уряд забезпечити відкрите розслідування зникнення Гонгадзе та захистити свободу слова. Однак більшість українців ні на що не сподіваються. "Після того, що сталося з моїм другом, я тільки бажаю залишити Україну", - каже фотограф Сергій Смирнов. "Якщо б мені випав найменший шанс, я б поїхав. Тому що тепер може стати лише гірше". Після протестів минулого тижня має сподіватися, аби це було не так.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування