Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін відвідує Україну в політичний шторм

Вівторок, 13 лютого 2001, 00:21
Putin visits Ukraine’s political storm

У той час як Кучма зустрічався з Путіним, опозиція вимагала відставки президента

Російський президент Володимир Путін зустрівся зі своїм колегою Леонідом Кучмою в понеділок для переговорів, які, швидше усього, будуть затьмарені політичним скандалом, що розгортається в Україні.

Путін прилетів в Україну через кілька годин після того, як у неділю тисячі протестуючих пройшли по столиці Києву, скандували "Кучму геть! Кучму геть!" і з плакатами "Україна - поліцейська держава".

Деякі українські коментатори інтерпретували приїзд Путіна як демонстрацію підтримки з боку Росії, історичного колоніального господаря України, діючому лідеру України, слабої і убогої держави з 50-мільйонним населенням, що вклинилося між Європою і Росією.

Протестів не було у південному місті Дніпропетровську, де зустрічалися два лідери на величезному ракетному заводі Южмаш - колись одному з головних виробників ядерних ракет в Радянському Союзі.

Знищення цих ракет було однією з тем порядку денного, так само як і угода по аерокосмічній кооперації, культурні зв'язки і енергетика. Україна повинна Росії близько $1.4 мільярда за газ.

Два президенти сказали, що найвеличезним досягненням їх переговорів була угода про возз'єднання їх національних енергосистем, крок, який може призвести до зниження вартості електроенергії для страждаючої від нестачі живих грошей України.

"Сьогодні ми зробили величезний крок уперед в подальшій гармонізації наших виробничих зв'язків", сказав Путін журналістам. Він зазначив, що угода дозволить двом країнам спільно експортувати електроенергію до сусідньої з Україною Молдови і інших країн регіону.

Енергосистема країни спочатку була побудована під єдину радянську систему, але була розділена після розвалу Радянського Союзу в 1991. Домовленості знизять вартість енергії для України, де електроенергія коштує на 150% більше, ніж в Росії. Угода також включає можливість для Росії купувати вугілля в Україні для обігріву замерзлих регіонів на Далекому Сході і в Сибірі.

Російська і українська делегації підписали дюжину угод по кооперації в енергетиці, космосі і інших сферах. Путін і Кучма заперечували, що обговорювали військову співпрацю в космосі як крок у відповідь на наміру США створити систему протиракетної оборони.

Без політичних дискусії

Кучма сказав, що він і Путін не обговорювали нинішню політичну ситуацію в Україні, де коаліція опозиційних груп чинить тиск з вимогою про відставку Кучми через обвинувачення в тому, що він стоїть за зникненням журналіста.

"Ми не обговорювали політичні проблеми", коротко сказав Кучма репортерам.

До свого прибуття в Україну Путін сказав :"Не дивлячись на складну політичну ситуацію, ми будемо працювати з президентом, обраним українським народом".

Номер російської ліберальної газети "Известия" за понеділок закликав Путіна підтримати Кучму. "З часу розвалу Радянського союзу, в Росії не було такого доброго шансу заполучити проросійського президента України", пише газета.

Українські опозиційні групи хочуть відставки Кучми або імпічменту через плівки, записані таємно минулого року, в яких Кучма наказує "розібратися" з критичним журналістом, Георгієм Гонгадзе. Обезголовлене тіло, ДНК якого, зі слів міліції, аналогічна ДНК Гонгадзе, було знайдено неподалеку від Києва в листопаді.

Кучма заперечує причетність до справи Гонгадзе, і сказав, що зовнішні сили за межами України намагаються дестабілізувати ситуацію в країні, тема, яку він повторив у п'ятницю, коли він особливо виділив московських журналістів за розповсюдження "казок" про його країну.

Минулого тижня прокурор процитував його слова, де він визнає, що деякі розмови на записах мали місце, але інші частини були відредаговані, щоб вкласти ці слова йому у вуста.

Дивно, але в суботу Кучма звільнив голову СБУ Леоніда Деркача - це перший примирливий крок назустріч опозиції з початку скандалу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування