Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зловживання повноваженнями Кучми привело Україну до занепаду

Вівторок, 13 лютого 2001, 12:54
The leading article

The misrule of Mr Kuchma has blighted Ukraine

Український майстер маневру може позбавитися своєї посади. Президент Леонід Кучма, переобраний на другий п'ятирічний термін у 1999 році, тепер б'ється за своє політичне життя після оприлюднення записів, що дають підстави вважати його учасником в змові по усуненню опозиційного журналіста, чиє обезголовлене тіло було виявлене в листопаді минулого року в лісі неподалеку від Києва.

Кучма заявляє, що його підставили, однак незалежні експерти стверджують, що таємні записи приватних бесід в кабінеті президента, вироблені розгніваним колишнім співробітником служби безпеки, - справжні. У столиці місті Києві відбулися масові вуличні демонстрації, а Кучма був настільки переляканий, що змістив главу секретної служби в надії утихомирити своїх опонентів, які жорстко ставлять питання про імпічмент.

Сенсаційна справа вбитого журналіста Георгія Гонгадзе, проте, є усього лише останнім знаком авторитарного зловживання повноваженнями і корупції, які привели до занепаду Україну, яка отримала незалежність майже завдяки випадку біля десяти років тому. Кучма називає себе реформатором, і в останній рік подавав надії усвідомлення того, що тільки істинно ринкова конкуренція може забезпечити майбутнє України, яка настільки багата потенційно, але досягла настільки мало.

Незважаючи на все це, Кучма проте є опортуністом, схильним догоджати і нашим, і вашим, який розіграв спочатку антиросійську націоналістичну карту, а пізніше перетворився у природного (переконаного) антикомуніста. Однак плодів не приніс жодний з варіантів. Стійка корупція налякала іноземні інвестиції і привела до того, що Міжнародний валютний фонд відмовив у наданні кредитів.

І в цьому епізоді нашої сумної повісті з'являється (або швидше повертається) Росія. У основі політичних проблем України лежать її двозначні відносини з цією колишньою колоніальною державою. Вчорашня зустріч на вищому рівні Президента Кучми з Володимиром Путіним породила цілу череду угод про, що показово, поставки російської електроенергії, що може полегшити економічні проблеми України. Коротше кажучи, Кучма розігрує свою третю і, ймовірно, останню карту, на цей раз проросійську. Така комбінація звернена до багатьох українців, що прагнуть встановлення тісних зв'язків з Москвою. Однак це жодним чином не вилікує Україну від важких недуг. Ліками може стати тільки повне і звільнене від окови розслідування справи Гонгадзе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
У Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
Усі новини...