Тимошенко заарештовано. Соратники не здаються

Вівторок, 13 лютого 2001, 15:50
Олександр Турчинов, керівник фракції "Батьківщина", обіцяє не змінювати плани опозиції. "Це сильний удар, але ми його витримаємо". У відповідь на "потебеньщину" партія Тимошенко збирається активізувати політичні протести - "в рамках закону", а також діяльність у Верховній Раді.

Сергій Головатий заявив, що арешт Тимошенко "не здивував і не налякав", і запевнив, що "ми будемо йти до кінця". А депутат Олег Білорус, міністр закордонних справ в тіньовому уряді "Громади" в 1998 році, пов'язує арешт Тимошенко з наслідками зустрічі Кучми і Путіна в Дніпропетровську.

Паралельно з активізацією боротьби соратники будуть визволяти з неволі екс-віце-прем'єра. Віктор Швец, адвокат Юлій Тімошенко, збирається в середу оскаржити в суді арешт підзахистної. У той же час в об'єктивність розгляду скарги в Печерському райсуді на чолі із Замковенком не вірить лідер фракції "Батькивщина" Турчинов. З його слів, фракція збирається звернутися до голови Верховного суду Віталія Бойка, щоб той розглядав скаргу на арешт Тимошенко і дав оцінку діям прокуратури.

Зі слів прес-секретаря "Батьківщини" Петра Якобчука, о 14.00 у вівторок Тимошенко пішла в генпрокуратуру, звідки не повернулася. Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в офісі партії "Батьківщина", представник генеральної прокуратури в супроводі лікаря вдень у вівторок приїхали на дачу Тимошенко. Після огляду лікар зробив висновок, що вона може бути допитана.

Її діставили до прокуратури, куди також був запрошений адвокат Тимошенко. Згодом він подзвонив в офіс партії і повідомив про арешт своєї підзахисної.

Тимошенко арештовано за обвинуваченням в дачі повторного хабаря в розмірі майже 80 мільйонів доларів колишньому прем'єр-міністру Павлу Лазаренку (стаття 170 частина 3 Карного кодексу).

За словами замгенпрокурора Миколи Обіхода, екс-віце-прем'єра арештовано у другій половині дня у приміщенні Генеральної прокуратури "після ознайомлення з постановою" в присутності свого адвоката - члена Адвокатської колегії Печерського району.

Генеральна прокуратура обрала запобіжним заходом арешт у зв'язку з необхідністю "дотримання процедури, що передбачена законом". Зокрема, з його слів, під час ухвалення рішення враховувалися такі чинники, як важкість злочину, його небезпека, особистість затриманої, можливість сховатися від слідства.

Обіход повідомив, що в ході розслідування карної справи проти керівників компанії "Єдині енергетичні системи України" Олександра Тимошенка і Валерія Фальковича, було встановлено, що у 1996 році 30 квітня, 6 серпня, 2 вересня дружини Тимошенко перерахували 4 млн. 600 тисяч доларів з рахінків кіпрської компанії "Сомоллі Ентерпрайзіз", розпорядниками яких вони були, на рахунок компанії "Вілмер" в одному з швейцарських банків, розпорядником якого був радник Лазаренка Петро Кириченко.

Ці кошти були перераховані на особисті рахунки Лазаренка в банку у Женеві. Є і інші факти дачі хабарів Лазаренкові подружжям Тимошенків. Так, говорить Обіход, у квітні-вересні 1996 року з рахунків "Сомоллі" неодноразово перераховувалися кошти однієї багамської компанії, а також панамської компанії "Вілмер".

Він повідомив, що кошти "на особисті таємні рахунки" Лазаренка перераховувалися за використання службового становища екс-прем'єра для сприяння комерційної діяльності корпорації "ЄЕСУ".

Як повідомлялося, 5 січня Генеральна прокуратура України повідомила про порушення двох карних справ щодо колишнього президента корпорації "Єдині енергетичні системи України", екс-віце-прем'єра Юлії Тимошенко - за ст. 70 КК України (контрабанда) і 172 (фальсифікація документів) і за фактом ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах. Зокрема, мова йде про "фальсифікацію документів і контрабанду в 1996 році російського природного газу об'ємом біля 3 млрд. кубометрів на суму 445 млн. грн. через митний кордон України в складі організованої групи шляхом використання фіктивних документів". Всі карні справи щодо Тимошенко, керівників ЄЕСУ А.Тимошенко, чоловіка віце-прем'єра, і Валерія Фальковича об'єднані в одне виробництво з справою колишнього екс-прем'єра України Павла Лазаренко.

Тимошенко було пред'явлене обвинувачення і вибрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

19 січня Тимошенко була звільнена з посади віце-прем'єра в зв'язку з порушенням карної справи.

Тиждень тому Державна податкова адміністрація України оприлюднила інформацію про те, що правоохоронні органи Латвії передали документи, які "підтверджують причетність громадянки Ю.В.Тимошенко до діяльності банка "Слов'янський", яка була направлена на відмивання грошей". У латвійському банку "Айзкрауклес Банк" встановлений мультивалютний рахунок "Слов'янського", через який $1 млрд. був перерахований в First Trading Bank в державі Науру.

Тимошенко - член ради антикучмівського "Форуму національного порятунку".

P.S. Комментарій юриста Андрія Козлова.

"Посилання заступника Генерального прокурора України на частину третю статті 170 Карного кодексу України як основа для притягнення до карної відповідальності, якщо вона дійсно мала місце, абсолютно некоректна, оскільки остання гласить:

"Особа, яка дала хабар, у тому числі і валютними цінностями, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо відносно неї мало місце вимагательство хабара або якщо після дачі хабара вона добровільно заявила про це до порушення кримінальної справи щодо неї".

За такого посилання, нехай це було допущено помилково і мимовільно, ситуація набуває трагікомічного забарвлення: виходить, що Тимошенко заявила про дачу хабаря або слідством було встановлено, що хабар в неї вимагали, проте звільнення від карної відповідальності супроводило застосування більш суворого запобіжного заходу - взяття під варту.

Ймовірно, Обіход мав на увазі частину другу тієї ж статті 170 КК України, що передбачає відповідальність за повторну дачу хабаря. При цьому повинна бути доведена неодноразова дача хабаря Павлу Лазаренку, довершена в різний час.

І хоч подібне застереження, будь воно мимовільне або навмисне, відносно застосованної частини статті не впливає на обгрунтованість порушення карної справи, враховуючи особливу важливість справи, про яку неодноразово згадував сам пан Обіход, супутні йому обставини, вона, беручи до уваги вищенаведене, представляється досить цинічною і знущальною, що свідчить про відношення прокуратури до даної справи".

Все про Тимошенко

Тимошенко залишається на свободі. Поки що

"Парад" кримінальних справ

Тимошенко звільнено

"Про відставку Тимошенко дізналася з Інтерфаксу…"

Юлія Тимошенко також давала хабарі?

Інакше і бути не могло.Запізніле зізнання Кучми

Тимошенко – мінус сім. Суркіс – мінус чотири

Слід Тимошенко знайшли у "пральні"?

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...