Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Лукашенко - кумир Кучми".
Коментарі арешту Тимошенко та заяви "трійці"

Вівторок, 13 лютого 2001, 18:47
"Якби в Україні могли існувати незалежні правоохоронні органи, варто було б чекати закінчення слідства, для того, щоб коментувати цю подію. Але дії прокуратури вже багато років викликають недовіру в громадськості та політиків", - так прокоментував УП Мороз арешт Тимошенко.

"Але ось що спричиняє здивування, - закиди Тимошенко були відомі давно, в тому числі і президенту. Нещодавно в своєму інтерв'ю радіо "Свобода" він це підтверджує і навіть розказує, як рекомендував Ющенком ознайомитися з документами на Тимошенко в прокуратурі. Але після цього він підписав указ. Про що він думав, коли його підписував? Або це була не важлива інформація і не серйозні обвинувачення. Або це називається приховуванням на найвищому рівні.

Чому це сталося саме зараз? Безумовно, зіграло роль її входження до Форуму національного порятунку. Друга причина – бажання поставити на місце, вигідне Банковій, фракцію і партію "Батьківщина".

 
 
"Я розумію президента і розумію Плюща, але ось відносно прем'єра все ж жевріла надія… Я вважаю, що це плювок з боку Ющенка", - говорить один з членів Форуму національного порятунку Володимир Філенко щодо заяви Кучми, Ющенка та Плюща.

Щодо арешту Тимошенко, то учасники Форуму не виключали такого повороту подій. "Це означає, що режим вибрав силовий варіант. Режим може додавити, але рано або пізно він програє".

 
 
Арешт Тимошенко можна розглядати як "плюс" для Форуму Національного порятунку і "мінус" для влади, вважає політолог Михайло Погребинський і передбачає "багатозначні" політичні наслідки цього кроку.

Погребинський характеризує дії влади як "рішучі", але такі, що повністю відповідають чинному законодавству.

З одного боку, Форум національного порятунку, в якому "найбільш енергетичною і могутньою" позиція була і Тимошенко, позбавився "сильної фігури", сказав політолог агентству Інтерфакс-Україна. Однак, у Форумі "намічалися мотиви внутрішніх протиріч", оскільки на роль єдиного лідера в ньому, на думку політолога, "висувався" Олександр Мороз, а це ускладнювало "більш щільне об'єднання з правими". Саме з цієї точки зору потрібно розглядати "плюси" і "мінуси" для влади і Форуму.

Зараз склалися нові умови для діалогу між владою і опозицією, але цей діалог може бути відкладений на деякий час, вважає Погребинський. Головним чином тому, що політики, які увійшли до нього "об'єдналися за принципом індивідуального членства, а не представництва партій".

"Якби вони представляли політичні партії, тоді Форум можна було б вважати серйозною політичною силою опозиційного характеру, і тоді владі необхідно було б вести переговори і шукати компроміси з такою політичною силою. Поки там об'єднуються представники різних партій на основі індивідуального членства, і в суті нікого не представляють, вони можуть розмовляти з аналогічною структурою - круглим столом інтелектуалів або політиків, що займають іншу позицію. Доти, поки Форум не перейде в статус союзу політичних партій, можливості для діалогу не буде", говорить Погребинський.

 
 
"Арешт Юлії Тимошенко вражає цинізмом. Адже за всіма людськими й Божими законами людину мусили або ж відразу покарати за порушення, вчинені багато років тому, або ж вибачити – і дозволити працювати в ім‘я України", - упевнений Анатолій Матвієнко.

На думку лідера "Собору", арешт Тимошенко відбувся саме зараз з двох причин. "По-перше, президента штовхнули на силовий шлях вирішення кризи – і відтак потрібно було відразу розгромити нововиниклий Форум національного порятунку, до ради якого входить Юлія Тимошенко. По-друге, Кучма, напевно, дістав санкцію саме на такий розвиток подій від Путіна, з яким зустрічався в Дніпропетровську. Там практично відбулася "здача" української енергетики (а отже, й України) північно-східному сусідові. Відтак треба було позбутися впливового політика, який обстоював інший, незалежний шлях розвитку"

З арештом Тимошенко Кучма переходить у наступ на опозицію, переконаний Матвієнко. "Звіряче побиття мирного пікету в Дніпропетровську, рішення про знесення наметового містечка в Києві, арешт Юлії Тимошенко - це ланки одного ланцюга. Леонід Кучма розписався перед усім світом, що кумиром і зразком для наслідування для нього є одіозний Олександр Лукашенко". Але Матвієнко переконаний: "Людей, які знову відчули себе людьми, вже не залякати, і акцій протесту не зупинити кийками й арештами".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування