Що пишуть в Британії про Україну

Середа, 14 лютого 2001, 13:51
14 лютого у британській пресі з'явилося як мінімум 3 статті у провідних газетах, присвячені Україні. Дві з них з'явилися у Financial Times. Одна, коротенька, про арешт Тимошенко, яку автор статті Чарльз Кловер називає "яскравим екс-віце-прем'єром".

"Однак арешт мав місце в період драматичних політичних змін в цій колись спокійній колишній радянській республіці. Тимошенко - ярий опонент Кучми, який зараз зіткнувся із зростаючими громадськими заворушеннями у зв'язку з обвинуваченнями у вбивстві".

Одна з центральних статей у розділі редакційних коментарів цієї газети присвячена підсумкам минулої зустрічі українського і російського президентів у Дніпропетровську.

Газета стверджує, що з часу розпаду Радянського Союзу Україна і Росія "ставилися одна до одної з взаємною підозрою, якщо не сказати ворожістю". Зараз ситуація змінилася, в тому числі і завдяки успішним покупкам російським бізнесом частини важливих секторів української промисловості.

Остання зустріч президентів показала, що "тенденція у відносинах двох країн явно направлена на кооперацію, а не на конфлікт". "І цей напрям не повинен автоматично сприйматися з підозрою на Заході. Україна і Росія - природні економічні партнери і потрібно заохочувати відновлення їх ділових зв'язків. Але є дві небезпеки. Перша, що Москва буде експлуатувати залежність України від її енергоносіїв, захоплюючи фонди дешево в обмін на неоплачені борги за газ і електроенергію. Друга, що деякі сили в Російському істеблішменті все ще схильні до спокуси дестабілізувати українську владу в надії ослабити її незалежність.

Проблема в тому, що слабкі економічні і політичні реформи грають на руку таким силам. Кучмі так і не вдалося приборкувати широко поширену корупцію в уряді і бізнесі. "Жовторота" демократія в країні залишається слабкою, в той час як влада президента і бюрократії дуже велика, щоб її можна було заперечити у суді.

США і Європейський Союз більше усього прагнуть зберегти незалежність України. Самий кращий метод для цього - укріпити демократію і прискорити економічні реформи. Але це також і в інтересах Москви. Радники Путіна маєть усвідомлювати, що неплатоспроможна і залежна Україна - тягар, який їм не потрібен. Росія і Захід повинні працювати разом заради загальної мети - незалежної і процвітаючої України", пише газета.

Інша серйозна британська газета The Independent, яка взагалі приділяє Україні велике місце на своїх сторінках, також пише про арешт Тимошенко, яка "намагалася об'єднати опозицію проти президента Леоніда Кучми". На думку журналіста, це "поглибило кризу в країні", оскільки "її затримання може посилити протести опозиції проти Кучми".

Independent викладає зміст нових плівок майора Мельниченка про застосування адміністративного ресурсу для фальсифікації результатів виборів президента. "На плівках чутно, як Кучма дає вказівки місцевим главам адміністрацій, що якщо він не переможе з великою перевагою в їх регіоні, вони втратять свою роботу або їх відправлять до тюрми".

Один з працівників, який працював на виборчій дільниці у Донецьку повідомив журналісту газети, що "вона і її колеги кожний отримали по 100 бюлетенів, що були проголосовані за Кучму, які, як їм і сказали, вони кинули до урни. Їм також сказали, що якщо вони виявляться, вони втратять свою роботу".

Читайте статті в оригіналі

Financial Times

Former Ukrainian leader held

Editorial comment: Kiev's plight

The Independent

Ukrainian police arrest Kuchma's sacked rival

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування