Тимошенко не нарікає...

Середа, 14 лютого 2001, 18:50
Кучма особисто розпорядився, щоб Тимошенко створили у в'язниці найгірші умови, заявив права рука екс-віце-прем'єра Турчинов в інтерв'ю НТВ. Адвокат Тимошенко Віктор Швець повідомив, що приніс їй до камери купу документів, в тому числі і вже підготовлене звернення до Верховного суду. Він з іронією говорить, що в день святого Валентина Юлія і Олександр Тимошенкі "зустрілися хоч тут, у в'язниці, під одним дахом".

Як повідомив адвокат в інтерв'ю УП, Тимошенко утримується в невеликій 2-х місцевій камері. Стверджують, що саме в цій камері багато років тому сидів Степан Хмара. Тимошенко "не дуже добре себе почуває", судячи по всьому, страждає від простуди, а також загострення виразки. Але при всьому цьому тримається мужньо, не скаржиться.. Умови утримання - звичайні для СІЗО. "Самі розумієте, це не санаторій і не будинок відпочинку", говорить адвокат.

Зустрічався адвокат з підзахисною в "спеціально призначеному для цього приміщенні". "Вона мені сказала, що зауважень поутриманню у неї немає. Не дивлячись на те, що з психологічної точки зору Тимошенко не дуже була схильна до розмови, вона дуже зраділа моєму приходу, і ми присвятили всю без виключення бесіду обговоренню оскарження в Верховному суді санкції на її арешт", говорить Швец.

Адвокат показав всі підготовлені ним документи, з якими Тимошенко уважно ознайомилася і підписала. Скарга вже поступила до Верховного суду і найближчим часом, можливо, буде розглянута.

Одягнута Тимошенко була у светр і брюки, в накинутій зверху шубі. Була дуже рада, що встигла захопити шубу з собою, коли її везли до прокуратури, дуже вже в камері холодно.

У той же день адвокат бачився з її чоловіком, Олександром Тимошенком, який вже півроку сидить в Лук'яновській в'язниці. "Він дуже засмутився, що дружину також посадили. Він-то розуміє, що на неї чекає ".

Поки що адвокату важко передбачити перспективи справи Тимошенко, оскільки тяжко судити про те, в чому її звинувачують. "Поки ми не можемо розібратися в чому саме її звинувачують і Юлія Володимирівна вимагає пред'явити їй обвинувачення, яке можна було б зрозуміти", скаржиться адвокат на заплутані слідством документи. Проте, Тимошенко як і раніше відкидає обвинувачення на її адресу і заявляє про відсутність підстав для її затримання.

У середу представники Форуму національного порятунку зустрілися з Генпрокурором Михайлом Потебеньком, який раптово вийшов на роботу, вимагаючи зміни запобіжного заходу для Тимошенко. Депутати також хотіли б подивитися, в яких умовах вона утримується, який стан її здоров'я.

Сам генеральний прокурор заявив, що Тимошенко почуває себе нормально. Принаймні, 13 лютого, коли вирішувалося питання про санкцію на її арешт, "вона була здорова", говорить прокурор.

Тим часом, арешт опального екс-віце-прем'єра як і раніше, центральна тема для коментарів українських політиків. Лідер Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко назвав "особистою помилкою" вибір Тимошенко на користь уряду, коли вона втратила депутатську недоторканість

Для Пустовойтенка, як, до речі, і для всіх при владі, схеми, за якими працювала Тимошенко в ЄЕСУ не були таємницею. Про це добре знали і в податковій адміністрації і Генеральній прокуратурі ще з 1997 року, зізнався Пустовойтенко.

Соратники Тимошенко по Форуму національного порятунку вимагають негайно звільнити її з-під арешту. Замість того, щоб "притягнути до відповідальності і арештувати злочинців з найближчого оточення президента Леоніда Кучми", яких "знає вся країна", всю потужність карально-репресивної системи "кинули проти жінки", яка в уряді "безстрашно відбирала тіньові кошти у оточення президента" і направляла їх на зарплати і пенсії, ліквідувала корупцію і злочинність в енергетиці, проводила реформи у вугільному секторі.

"Ми розуміємо владу - вона боїться Тимошенко, боїться навіть зараз, коли безкомпромісний опозиціонер знаходиться за гратами за сфальсифікованою справою", - говориться в обнародуваному в середу зверненні ФНС.

Далі ФНС давить на психіку і викликає жалість."Взяття під арешт хворої жінки, яка не ховалася від слідства, слухняно ходила на допити і яка, як могла, допомагала встановити істину, чудово демонструє - при владі в Україні знаходяться аморальні цинічні люди, яким просто невідомі загальнолюдські цінності".

Лідер Українського Народного Руху Юрій Костенко переконаний, що арешт Тимошенко свідчить про поглиблення політичної кризи в країні, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Оточення президента пішло на застосування силових методів в боротьбі з опонентами. Це стало можливим в умовах, коли Генеральна прокуратура, яка перетворилася з органу нагляду за дотриманням законності до органу покарання, відверто виконує політичні замовлення, як це було за комуністичного режима", - говорить Костенко.

Лідер УНР розцінює дії влади як удар по правим силам і направлений на розвал нелівої більшості у парламенті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News