На Кучму, Ющенка та Плюща подадуть до суду

Середа, 14 лютого 2001, 20:43
Засновники "Форуму національного порятунку" готують судові позови проти Кучми, Плюща та Ющенка про захист честі та гідності. Позови будуть окремо проти кожного можновладця, і подаватимуть за місцем юрисдикції того суда, "де вони проживають".

Про таке рішення повідомив Сергій Головатий в інтерв'ю журналістам Інтерфакс-Україна, УНІАН і УП у середу ввечері. "Якщо підпис Ющенка стоїть під заявою - значить, він визначився, якщо мій підпис стоїть під маніфестом Форуму національного порятунку - я також визначився. Я визначився по відношенню до України, режиму, існуючого в ній, а трійка визначилася відносно нас. Ми даємо оцінку ситуації, яка склалася в країні, не називаючи прізвищ, а трійка підписантів чітко мають адресатів. Вони вказують на всіх тих 63-х учасників форуму, які підписалися", сказав депутат.

У четвер "Форум національного порятунку" обговорюватиме дії після арешту Тимошенко. В чому вони полягатимуть – Головатий не уточнив, але додав, що є цілий план заходів.

Не став прямо говорити Головатий і з приводу подальших дій Форуму. Але на непрямі питання він відповів, що у парламенті знайдеться і 150 підписів, і 226 голосів для початку процедури імпічменту. "Діяти ми будемо до повної капітуляції, без жодних сепаратних домовленостей, нас не цікавлять посади чи кар'єри. Всі рішення рада "Форуму національного порятунку" приймаються консенсусом – тобто коли "проти" немає нікого".

Водночас Форум національного порятунку не буде оформлятися як юридична особа. "Це громадська ініціатива, до того ж не партій, а людей", - наголосив Головатий. "І ми боремося не проти особи – бо завтра на місце Кучми прийде Чучма або Бучма – ми боремося проти узурпації влади в одних руках". Щодо політичної орієнтації самого Форуму, то він ніколи не буде вести переговори з Комуністичною партією. Єдине, додав Головатий, якщо ініціатива поширюватиметься на місцях, приєднуватися до неї можуть рядові комуністи.

Зараз Форум підвів першу організаційну риску. До нього входить 63 первинних засновники. Одну заявку надіслав факсом Валерій Івасюк, який зараз переховується у Великобританії. До ради Форуму увійшли 16 осіб – ще було додано прізвище депутата Олексія Шеховцова.

Друге за резонансом питання – це експертизи. Єдина новина – Головатий підтвердив, що аудіоекспертиза вже почалася. І що експертиза тіла "вже на завершальному етапі". Організації, які їх проводять, депутат тримає у секреті.

Як говорить Головатий, фінансові труднощі, які були на початку досліджень плівок Мельниченка, не стануть на заваді. Він запевнив, що під час сесії ПАРЄ у Страсбурзі депутати принаймні трьох країн говорили йому, що у випадку відсутності грошей на проведення робіт зможуть підняти питання фінансування перед урядами своїх країн. Крім того, після рекомендації ПАРЄ комітету міністрів Ради Європи, проблемою грошей опікуватиметься й сама європейська організація.

Після питання про юридичну силу в українському правовому просторі західних експертиз Головатий вибухнув: "Забудьмо, в Україні правового простору в справі Гонгадзе не існує, його перекреслив сталініст Потебенько". "Він послуговується кримінально-процесуальним кодексом хрущовсько-брєжнєвської епохи, але не визнає Конституції, коли відмовив матері Георгія у визнанні потерпілою. У нас немає європейського права, ніхто не може перевірити слова Баганця, вся прокуратура закрита від суспільства". За словами депутата, ледь не півгодини бесіди з Кучмою він присвятив доводам, що є "садизмом" не визнавати Лесю Гонгадзе потерпілою. "Ви батько, у вас є онуки. Це нелюдяний підхід", - говорю я Кучмі. "А ось Потебенько каже, що її не можна визнавати", - відповів тоді він мені". І хоча рішення Печерського райсуду було на користь мами Георгія, Головатий вважає це не сміливим кроком Замковенка, а виконанням резолюції зверху. "Цей суддя виконує політичні рішення влади відтоді, як у нього поставили лінію урядового телефонного зв'язку".

Головатий також заявив, що комісія з розслідування справи Гонгадзе вирішила спочатку прослухати всі записи Мельниченка, наявні у них – а це два диски – а вже потім вирішувати, як діяти далі: що оприлюднювати, а що передати до генпрокуратури.

Інформація про загибель Мельниченка викликала хитру посмішку у Головатого: "Я сьогодні вранці мав інформацію, що майор живий". Появу подібних повідомлень він пояснює "розробками спецслужб", які намагаються вирахувати його місцезнаходження. Єдине, що сказав депутат - Мельниченко на "Європейському континенті".

Також Головатий заявив, що напередодні увечері мав можливість поінформувати делегацію ЄС про альтернативні Банковій погляди на події в Україні. "Я їм – і Солані, і Паттену, і міністрам Швеції та Бельгії – навів лише три події, які відбулися під час їх перебування у Києві: рішення суду про демонтаж наметів, арешт Тимошенко і заява Кучми, Плюща та Ющенка".

Ще Головатий повідомив, що готує судовий позов до програми "УТН-панорама". Але стосуватиметься він коментарів програми щодо відповідності принципам Ради Європи указу Кучми про звільнення Головатого з посади члена Венеціанської комісії. Зараз, за його словами, його повноваження вже збігли, але він ще залишається віце-президентом організації, оскільки нови вибори керівництва відбудуться у березні.

На ще одне питання – про експерта комісії з розслідування справи Гонгадзе Валерія Івасюка – Головатий повідомив, що поїхати до Лондона йому рекомендували "активні члени комісії для збереження життя". За кордон до місця призначення його супроводжував сам Головатий. "Він був змушений залишити країну. Саме він брав кров у матері Гонгадзе, він отримав матеріали таращанського тіла, завдяки йому вдалося почати експертизу у Німеччині. І ось у січні 2001 його раптом запрошують до СБУ, де чотири години "консультуються" з приводу історії 1995 року. Вони показали якусь доповідну записку, підготовлену у тому році Андрієм Деркачем, хрещеним сином Кучми і біологічним сином Леоніда Деркача. Андрій Деркач тоді працював у контрольному управлінні Кучми. І там йдеться ніби то про якісь зловживання. Івасюк говорить, що навпаки, у своїх матеріалах викривав їх у оточенні президента і всі ці закиди є абсурдом. І знаєте, що йому відповіли співробітники СБУ: "Ця доповідна підготовлена сином нашого шефа, тому не може бути абсурдом". Наступного дня вони телефоном запросили його знову о СБУ. На запитання, в якості кого вони його хочуть побачити йому відповіли – по телефону – щоб він не дуже переймався, порушують проти нього кримінальну справу. Зрозуміло, Івасюк до СБУ не пішов, а наступного дня виїхав за кордон".

На питання ж, чи просив все ж таки Івасюк притулок, Головатий відповів: "Я про це, як і ви, знаю зі статті і "Індепендент". Хоч, за зізнанням самого депутата, по телефону він розмовляв з Івасюком у цей вівторок, 13 лютого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...