Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд і президент прислухалися до народу

Четвер, 15 лютого 2001, 15:09
Уряд дійсно стає політичним гравцем. Тепер Кабінет міністрів непокоять не тільки не вчасно виплачені зарплати і пенсії, приватизація і ПЕК. В уряді думають про майбутній парламент. Не подобається Кабінету міністрів закон про вибори на пропорційній системі.

Тому уряд навіть вважає за необхідне запропонувати президенту Кучмі скористатися правом вето відносно нового закону про вибори. Це питання розглянула у четвер рада експертів з внутрішньополітичних питань при президентові України, а перший віце-прем'єр Юрій Єхануров виклав таку позицію уряду на зустрічі з президентом напередодні.

Загалом-то, нічого незвичного в цьому немає. Кабінет міністрів згідно існуючого порядку дає рекомендації по всіх законопроектах, прийнятих парламентом. Однак ніколи раніше уряд так публічно не артикулював свої рекомендації з виключно політичних питань. Більш того, це вже очевидне продовження кампанії проти пропорційної системи, організованої президентом і його оточенням.

Якщо хто не дивиться УТ-1, повідомляємо - там у новинах кожного вечора зачитують листи і телеграми обурених "доярок і кочегарок", яким також, уявіть собі не подобається пропорційна виборча система. Подивишся і диву даєшся - люди просто ночами не сплять, і мовчати не можуть, - не хочемо, і все тут, виборів від партій! Навіть дивно, наскільки народ в нас в освічений і політично підкований. Кажуть, що не знають вони своїх депутатів у обличчя, а якщо пройде новий закон, то взагалі депутати будуть відірвані від народу.

До народу прислухався і глава президентської адміністрації Володимир Литвин. Але в нього своя, наукова аргументація - закон про вибори у Верховну Раду за пропорційною системою суперечить Конституції.

Юристи нарахували там 16 порушень статей Конституції, а якщо "бути не упередженим, можна нарахувати ще більше", повідомляє Інтерфакс-Україна. Пропонуючи "якісно новий виборчий закон, депутати до цього не підготували суспільство, діючи за принципом ощасливити людей". Сам закон приймався, на думку Литвина, "поспіхом, на певній політичній хвилі".

При цьому Литвин визнав, що перемоги лівих в адміністрації не бояться і це не є для них "аргументом проти закону". Чому ж вони проти? Через слабкість політичних партій. "Загальноукраїнських політичних партій в країні фактично немає, за винятком 2-3 ", які до того ж "не мають міцної ідейної основи", вважає глава АП.

Взагалі цей закон вигаданий тільки для того, щоб легше попасти до Верховної Ради, переконаний Литвин.

Більш того вибори на пропорційній основі можуть привести до "чіткого розділення політичних партій за регіональним принципом", а в "умовах політичної нестабільності, якщо вона буде, може привести до раціоналізації і розтягнення України".

Наступне засідання ради експертів з внутрішньополітичних питань при президентові України буде присвячене політичній ситуації в країні. Поки що не відомо, коли саме воно відбудеться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування