"Репортери без кордонів" знову застерігають українську владу

Четвер, 15 лютого 2001, 15:32
Вбивством журналіста Гонгадзе не можна далі нехтувати, заявив генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Робер Менар, який направив спеціального листа на адресу Президента Кучми. "Це ваша відповідальність - зробити все необхідне задля того, щоб задовольнити всі ті вимоги правди, що проявляються, а не приборкувати їх," - додав Менар.

"Репортери без кордонів" протестують проти погроз експертам, які розслідують справу вбивства журналіста Гонгадзе, в тому числі пану Івасюку, та спроб влади приборкати із застосуванням сили наростаючий спротив у країні.

"Репортери" вимагають від української влади вжити нарешті всіх заходів та здійснити всі необхідні експертизи задля того, щоб встановити та покарати винних у загибелі журналіста Георгія Гонгадзе та попереджають, що якщо упродовж найближчих тижнів українська влада не доведе своє справжнє прагнення пролити світло та розслідувати цю справу, організація "Репортери без кордонів" рекомендуватиме Раді Європи призупинити членство України, а Євросоюзу, зважаючи на кричущі порушення цією країною європейських стандартів у галузі прав людини, - зробити всі належні висновки щодо політичних та економічних відносин з Україною.

За інформацією "Репортерів без кордонів", Президент Кучма ще раз продемонстрував рішучість протистояти маніфестаціям, які є наслідком справи вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, вважаючи, що це становить загрозу для "безпеки України". 12 лютого правосуддя вирішило, що слід прибрати намети маніфестантів. Між іншим, Валерій Івасюк, медексперт парламентської комісії, яка вивчала справу вбивства журналіста Гонгадзе, шукає політичного притулку у Великій Британії після того, як йому погрожувала арештом СБУ, а потім, він отримав по телефону анонімні загрози вбити його.

Делегація "Репортерів", яка перебувала в Києві з 5 до 12 січня 2001 року, розслідуючи справу зникнення Гонгадзе, зустрічалася з паном Івасюком, одним із найактивніших членів парламентської комісії з розслідування справи Гонгадзе. Пана Івасюка 10 січня 2001 року упродовж 4-ох годин протримали на допиті в СБУ. Маючи доступ та ознайомившись з висновками першого протоколу розтину під час огляду експертом тіла без голови, яке було знайдене в лісі поблизу Києва 2 листопада, пан Івасюк ініціював разом з іншими депутатами з опозиції проведення незалежної експертизи ДНК у Німеччині, щоб з повною ймовірністю встановити, кому належить тіло. Він також наполягав, щоб було здійснено новий розтин тіла для встановлення причин та обставин загибелі людини.

У звіті "Репортерів без кордонів" "Скалічена правда: розслідування справи вбивства журналіста Георгія Гонгадзе", організація констатувала накопичення помилок, які були зроблені українськими правоохоронними органами під час розслідування викрадення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Склалося враження, що слідство працювало не задля встановлення істини, а піклуючись тільки про одне - як захистити високопосадовців від тих серйозних обвинувачень, які висувалися на їхню адресу.

Після кількох місяців обструкції, розслідування слід провести у повному обсязі і довести до кінця, заявили "Репортери без кордонів". Дії спрямовані на залякування та переслідування журналіста за кілька тижнів до його зникнення також потребують поглибленого розслідування. Новий розтин тіла дозволив би виявити важливі факти задля з'ясування обставин загибелі людини.

"РбК " нагадують, що, попри загрозу призупинення членства України в 1999 році в Раді Європи, ситуація зі свободою слова значно погіршилася впродовж 2000 року. Україну було включено в цьому році до переліку країн, де ситуація зі свободою слова дуже серйозна. Збільшилися випадки нападів та залякування журналістів. Щонайменш 20 таких спроб були констатовані "Репортерами", починаючи з 1 січня 2000 року.

Текст та переклад Інституту Масової Інформації:

Вбивство журналіста Георгія Гонгадзе: "Репортери без кордонів" застерігають владу від спокуси змусити замовчати тих, хто прагне встановити правду

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування