Криза в розпалі. Президент накидається на опозицію

Четвер, 15 лютого 2001, 22:00
In Mid-Crisis, Ukraine President Lashes Out at Opposition

Президент Кучма різко застеріг політичні сили, які згрупувалися проти нього, що він буде використовувати всю силу своїх повноважень для власного захисту в кризі, яка розгортається у зв'язку з корупцією і вбивством провідного журналіста, кажуть західні офіційні особи після арешту цього тижня Юлії Тимошенко, лідируючого опозиційного політика.

Кучма підкріпив свою точку зору, підписавши в сильних висловлюваннях заяву разом з прем'єром і главою парламенту, в якому говориться, що рух "Україна без Кучми", сформований цією зимою, намагається "встановити правила натовпу" в країні, "використовуючи явну провокацію і змушуючи владу застосовувати силу".

Заява стала підсумком багатоденної напруженості у зв'язку з очікуванням, що Кучма готувався розколоти опозицію після зміни керівників своїх спецслужб і зустріччю у понеділок з президентом Росії Володимиром Путіним.

Сум'яття в країні створило, можливо, найвизначний момент в десятирічній боротьбі України за перетворення в сучасну демократію, вільну від кланового капіталізму і авторитаризму, який став чумою для пост-радянських республік.

Кучма направляв Україною в західному напрямку, до ринкової і демократичної системи, зараз він зіткнувся з широкою коаліцією політичних партій, які переконані, що він зрадив принципам громадянського суспільства і правилам, що були їм одного разу встановлені для країни.

Його протистояння з опонентами досягло свого піка у вівторок, коли генеральна прокуратура України, яка напряму підкоряється Кучмі, відправила Тимошенко у в'язницю - менш ніж через місяць після її звільнення з посади віце-прем'єр-міністра. Її арешт стався після того, як вона цілий рік вела компанію проти корупції в енергетичному секторі країни, який контролює Кучма.

Тимошенко звинувачується у корупції у зв'язку з її минулою участю в енергетичному бізнесі, але в нещодавньому своєму інтерв'ю вона заявляє, що справа проти неї викликана антикорупційним рухом, який вона очолювала в уряді.

"Цей арешт є спробою залякати опозицію", - говорить Олександр Турчинов, лідер парламентської фракції партії Тимошенко "Батьківщина". Партія приєдналася до коаліції "Україна без Кучми" за відставку президента.

Захід, включаючи США, демонструє стриманість у критиці Кучми в нинішній ситуації - частково тому, що вони серйозно упевнені, що критика підштовхне Україну до з'єднання з Росією. Президент Росії влаштував широкопрофільну зустріч з Кучмою на ракетному заводі, зараз переобладнаному для будівництва товарів для населення, на якому Кучма починав свою кар'єру.

У інтерв'ю американський посол Карлос Паскуаль, не даючи прямого коментаря з приводу арешту Тимошенко, рекомендував уряду Кучми прийняти зобов'язання щодо прихильності верховенству права при розв'язанні кризи.

"Україна має ухвалити рішення про те, яким чином вона збирається вийти з цієї політичної нестабільності і політичної невизначеності", - заявив Паскуаль, - "а також про те, чи збирається вона і далі дотримуватися лінії незалежної, демократичної і ринково-орієнтованої держави".

Услід за його ремарками прозвучали інші, від спікера Держдепартаменту Річарда Бушера, який сказав, що адміністрація Буша "стурбована відсутністю прогресу" в розслідуванні вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, що зник у вересні і чиє обезголовлене тіло було виявлено шістьма тижнями пізніше в неглибокій могилі в 75 милях від Києва.

Скандал, що супроводжує смерть Гонгадзе, розповсюдився далі, призвівши до політичної кризи у листопаді, коли колишній співробітник охорони Кучми покинув країну після обнародування секретних записів приватних розмов, в яких Кучма наказує своїм помічникам організувати викрадення Гонгадзе.

Достовірність записів була підтверджена окремими політичними фігурами, чиї розмови з Кучмою були записані. Записи зараз проходять перевірку незалежних експертів Міжнародного Інституту Преси в Відні за підтримки Freedom House.

Оприлюднення перших записів викликало демонстрації в грудні і розкололо більшість Кучми у парламенті. Більш повні розшифровки записів, що з'явилися у січні, вперше зв'язали його з офіційними особами, що підозрюються у висмоктуванні десятків мільйонів доларів від транспортування натурального газу під контролем Нафтогазу України, державної енергетичної монополії.

Записи, зроблені майором президентської служби безпеки Миколою Мельниченком, якому закидають, що президентський кабінет неможливо прослухати, стали критичним чинником в кризі. Не дивлячись на наявність десятків випадків зникнення і вбивства журналістів тут, в Білорусії, Росії і Центральній Азії, до того, як вийшли плівки, вбивство Гонгадзе було просто ще однією підозрілою смертю журналіста, якого намагався перемолоти млин влади. Він навіть особисто запитував Кучму про обвинувачення в корупції під час телевізійної дискусії.

Записи, що прозвучали у парламенті і були роздруковані в газетах по всій країні, вивели приватні і лайливі вимоги про викрадення Гонгадзе на рівень національних дебатів з приводу власного іміджу України.

Сама доля майора Мельниченка, однак, здається невпевненою. Політики, які підтримують з ним контакт, кажуть, що йому не вдалося отримати політичний притулок в кількох західних країнах, включаючи США, не дивлячись на те, що служба безпеки Кучми чистить всю Європу в пошуках його для екстрадиції.

Для США, які вірно підтримують Кучму з більш ніж $2 мільярдами допомоги і заохочують незалежний курс, який він відстоює у відносинах з Росією, нинішня криза може обернутися ризиком і продемонструє, що Вашингтон дуже довго закривав очі на корупцію, властиву його режиму.

Американський посол Паскуаль вдався до обережного тону в інтерв'ю, аргументуючи це тим, що США повинні розглядати, що добре для України на довгострокову перспективу, незалежно від того, з ким буде це майбутнє - з Кучмою або з кимось ще.

"Формулювати політику на основі нестабільності - невдалий рецепт" говорить Паскуаль.

Поки що західні офіційні особи і багато хто з українців кажуть, що неможливо передбачити, хто на чолі конфронтації. Деякі стверджують, що загрозлива заява Кучми показала, що він зайняв загрозливу позу в надії, що опозиція просто зав'яне або перейде до компромісів, за яких Кучма може звільнити більше силових міністрів, пов'язаних з справою Гонгадзе, і передасть додаткову владу в сфері економіки парламенту.

У заяві Кучма говорить, що "керівництво країни залишається відкритим для політичного діалогу" з тими, "хто дійсно хоче такого діалогу".

Але лідери опозиції кажуть, що вони не хочуть йти на компроміси.

Депутат і член комісії з розслідування справи Гонгадзе Сергій Головатий говорить: "Наша мета - довести що плівки справжні, що на них дійсно президентський голос, що вони дійсно про це говорили, і на цій основі ми спробуємо побудувати обвинувачення проти президента в перевищенні повноважень, порушенні Конституції і карного права".

Минулого тижня опозиція створила багатопартійний Форум Національного порятунку для роботи і в парламенті, і на вулицях, щоб змусити Кучму піти на дострокові вибори.

Лідер партії Собор і колишній союзник Кучми Анатолій Матвієнко говорить, що у коаліції є реальна перспектива створення нової більшості в парламенті, щоб позбавити Кучму багатьох повноважень, які він акумулював у президентської адміністрації.

"Ми знаємо, що робити, як робити, і я переконаний, що нас чекає успіх" говорить Матвієнко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...